ΤΟΠΙΚΑ

Αεροπορική πύλη από την Πολωνία προς την Ν. Αγχίαλο

αεροπορική-πύλη-από-την-πολωνία-προς-τ-261485

Αεροπορική πύλη από την Πολωνία προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου αναμένεται να ανοίξει από την επόμενη τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Βόλου, Κώστα Ευσταθίου, τουριστικά γραφεία της περιοχής έχουν έρθει σε επαφή με το τοπικό αεροδρόμιο για τη δρομολόγηση τακτικών πτήσεων προς Αγχίαλο αλλά και προς Καμένα Βούρλα. Ο Δήμος Βόλου από την πλευρά του, εντάσσει την Πολωνία στους νέους προορισμούς στους οποίους μέσα στο 2018 θα επιχειρήσει τουριστικό άνοιγμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου, στη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός για την τουριστική περίοδο του 2017 και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για το 2018.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αποστόλη Ζαρκάδα – Βεργή, φέτος η συνεδρίαση γίνεται ένα μήνα νωρίτερα, προκειμένου ο προγραμματισμός στη συνέχεια να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και από εκεί να γίνει το αίτημα στον ΕΟΤ, προκειμένου με την έναρξη του 2018 να ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος. Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το Τμήμα Τουρισμού, αποτέλεσαν τη βάση για το τουριστικό πρόγραμμα του νέου έτους.

Ενισχυμένη η τουριστική αγορά της περιοχής από Βαλκάνιους και Γερμανούς

Αύξηση επισκεπτών

Την έρευνα παρουσίασε το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού, Γιώργος Παπαμακάριος. Για τις ανάγκες της διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια στους επισκέπτες, μέσα από τα οποία προέκυψαν οι λόγοι επίσκεψης στην περιοχή, αλλά και ο βαθμός ικανοποίησής τους.

Η φήμη και το internet είναι βασικοί λόγοι που επιλέγουν οι επισκέπτες την περιοχή της Μαγνησίας. Μάλιστα, οι κύριοι λόγοι της επίσκεψης, είναι το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα αλλά και οι τιμές. Οι συγκεκριμένοι τομείς άλλωστε, και συγκεκριμένα η διαμονή, το περιβάλλον, η διατροφή, η διασκέδαση και οι μετακινήσεις, έχουν αξιολογηθεί με πολύ υψηλές τιμές.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι οι δύο νέες πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, από Βέλγιο και Γερμανία, είχαν πολύ καλές πληρότητες. Ο κύριος όγκος των ταξιδιωτών μέσω του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου κινήθηκαν κυρίως προς τον Βόλο και το Πήλιο και καταγράφτηκε αύξηση της πληρότητας των γραμμών σε σχέση με την περασμένη περίοδο όπου οι πληρότητες ήταν σταθερές.

Οι αυξημένες πληρότητες της θερινής περιόδου συνέβαλλαν στη μέση αυξημένη πληρότητα του συνόλου των περιοχών. Η αύξηση της πληρότητας ήρθε από τους αλλοδαπούς τουρίστες, με τους Έλληνες να παραμένουν σταθεροί και να υποστηρίζουν την περιοχή εκτός θερινής περιόδου.

Παρατηρήθηκε μάλιστα μεταβολή της σύνθεσης των αλλοδαπών τουριστών, με αύξηση των επισκεπτών από τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, η τοπική τουριστική αγορά κινήθηκε με επισκέπτες από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τα Σκόπια, την Ιταλία και την Πολωνία.

Οι επισκέπτες μέσω του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου κινήθηκαν κυρίως προς το Πήλιο

Ανοιγμα στην Πολωνία

Ένας από τους στόχους για τη νέα τουριστική σεζόν είναι το άνοιγμα στην αγορά της Πολωνίας.

«Η Πολωνία είναι ανερχόμενη περιοχή. Υπάρχει όμως πρόβλημα στην πληροφόρηση όσων θέλουν να ταξιδέψουν. Δεν είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Η ιστοσελίδα του αεροδρομίου είναι παλιά και δεν είναι επικαιροποιημένη. Οι Έλληνες τουρίστες μειώνονται και γι’ αυτό στρεφόμαστε στις αγορές του εξωτερικού», σχολίασε η δημοτική σύμβουλος, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού.

«Ο Δήμος Βόλου συνέβαλε τα μέγιστα στο κομμάτι των αεροπορικών εταιρειών», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον δήμο όσο και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. «Αν συνεχίσουμε με σιωπηλή και δημιουργική δουλειά, θα καταφέρουμε το αεροδρόμιο να γίνει προορισμός για την Κεντρική Ελλάδα και την Πιερία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπέρ του ανοίγματος στην Πολωνία τάχθηκε ο αερολιμενάρχης Κώστας Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι το αεροδρόμιο είχε αύξηση 53% και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τη νέα σεζόν θα κινηθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον τουριστικών γραφείων για τη δρομολόγηση πτήσεων από την Πολωνία προς τη Ν. Αγχίαλο και τα Καμμένα Βούρλα. Απαντώντας δε, στις παρατηρήσεις της κ. Τοκαλή – Μποντού επεσήμανε ότι την ιστοσελίδα του αεροδρομίου χειρίζεται η Περιφέρεια. «Εμείς δίνουμε στοιχεία, αλλά δεν ξέρουμε αν ενημερώνεται ή όχι», είπε.

«Δεν έχουμε το προϊόν που θέλουν οι Πολωνοί, αλλά μπορούμε να κάνουμε μία προσπάθεια», παρατήρησε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Θέκλα Καμμένου. Η ίδια μάλιστα αποκάλυψε ότι υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να βάλουν τακτικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.

«Οι Πολωνοί δεν πιστεύω ότι είναι στόχος για την περιοχή», διαφοροποίησε τη θέση του κ. Μάξιμος Ζάρτσος, ως εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου. Μάλιστα ζήτησε από τον δήμο να εστιάσουν στους γάμους τουριστών, που αφήνουν οικονομικό κέρδος.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου, Β. Ασδεράκης, ζήτησε συνεργασία όλων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, Θανάσης Σπύρου, εστίασε στο γεγονός ότι -όπως φαίνεται και από την έρευνα- οι τουρίστες έφυγαν ευχαριστημένοι από την περιοχή.

Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις παρουσίασαν υψηλές πληρότητες

Pelion Rutes

Στα πλάνα για το 2018 εντάσσεται και η εξειδικευμένη τουριστική προβολή της περιοχής ως προορισμός πεζοπορίας και συμπληρωματικών ορεινών δραστηριοτήτων, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται πρόταση πεζοπορίας με τον τίτλο Pelion Routes που θα περιλαμβάνει συνολικό μήκος διαδρομής 370 χιλιομέτρων, μέσα από την οποία θα συνδέονται 35 ορεινά και 27 παραθαλάσσια χωριά και οικισμοί.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση, εκπρόσωπος του ΕΟΤ τόνισε ότι στοχεύει σε διαφορετικό τουριστικό πληθυσμό, και ότι θα πρέπει να υπάρχουν ανάλογες υποδομές. Ο ίδιος πρότεινε τη συνεργασία και με άλλους δήμους, προκειμένου η τουριστική ταυτότητα να είναι ενιαία στη Θεσσαλία.

Τέλος από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Παναγιώτης Τέντας αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της κρουαζιέρας αλλά και υποστήριξής της από την ίδια την πόλη. Ο ίδιος πρότεινε την εκμετάλλευση της κεντρικής προβλήτας για την πρόσδεση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου