ΤΟΠΙΚΑ

Αχ. Μπέος: Το έργο της Καραμπατζάκη θα γίνει

αχ-μπέος-το-έργο-της-καραμπατζάκη-θα-γ-262079

«Και στο FBI να προσφύγουν το έργο θα γίνει. Γιατί είναι αναγκαίο, το χρειάζεται η πόλη», επισημαίνει σε δήλωσή του ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, με αφορμή προσφυγή κατοίκων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την υλοποίησης του έργου διάνοιξης της οδού Καραμπατζάκη και μονοδρόμησής της όπως και μονοδρόμηση της οδού Ζάχου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέος στην δήλωσή του αναφέρει: «Με αφορμή την προσφυγή μιας χούφτας προνομιούχων, για τη διάνοιξη της Καραμπατζάκη, που θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη μιας ελίτ και πολίτες πρώτης κατηγορίας σε σχέση με τους υπολοίπους, τους οποίους προφανώς τους θεωρούν πλέμπα, διαπιστώνω, πιστέψτε με όχι με ευχαρίστηση, ότι επιβεβαιώνομαι και δικαιώνομαι.

Οι άνθρωποι αυτοί, ευνοούμενοι κάποιων καθεστώτων και καταστάσεων, πέτυχαν να κάνουν το τμήμα αυτό προσωπική τους αυλή και ιδιωτικό πάρκινγκ, την ίδια ώρα που η πόλη στενάζει από το κυκλοφοριακό και χιλιάδες άλλων πολιτών ταλαιπωρούνται, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει διέξοδος. Και τώρα που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη τόσο αναγκαία, ζωτική αυτή παρέμβαση, και να δώσουμε λύση άρχισαν τις προσφυγές.

Τους κάνω γνωστό ότι και στο FBI να προσφύγουν το έργο θα γίνει. Γιατί είναι αναγκαίο, το χρειάζεται η πόλη, θα λειτουργήσει υπέρ της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και όχι υπέρ των ιδιοτελών μικροσυμφερόντων ελαχίστων. Η εποχή των προνομίων, της παρεούλας της εξουσίας και της σκοτινής υπανάπτυξης, πέρασε ανεπιστρεπτί. Τίποτα και κανείς δεν είναι υπεράνω της πόλης και της κοινωνίας, ας το πάρουν απόφαση».

Μεταφύτευση δέντρων στην Καραμπατζάκη

Το θέμα της έγκρισης της μεταφύτευσης δέντρων της οδού Καραμπατζάκη προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο διάνοιξης της οδού, και μονοδρόμησής της όπως και της οδού Ζάχου, έρχεται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου, “μετά από αυτοψία που έκανε στην οδό Καραμπατζάκη από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Καισαρείας διαπίστωσε ότι υπάρχουν:

Α) από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Καισαρείας τα εξής δέντρα:
Επτά ακακίες Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) ύψους περίπου 6 μέτρων αντίστοιχα των οποίων οι κορμοί βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων,
∆ύο καλλωπιστικές δαμασκηνιές (Prunus cerasifera) ύψους περίπου 6 μέτρων αντίστοιχα των οποίων οι κορμοί βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων.

B) Από την οδό Πηγών μέχρι το τμήμα της οδού Λ. Ειρήνης υπάρχουν: Ένα σφενδάμι (Acer spp) ύψους περίπου επτά μέτρων.
τέσσερις τούγιες (Thuja occidentalis) ύψους περίπου τεσσάρων τεσσάρων μέτρων. μία κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) ύψους περίπου πέντε μέτρων ένας ιβίσκος (Hibiscus syriacus) ύψους περίπου, δύο μικροί θάμνοι αγγελικής (Pittosporum spp) ύψους περίπου 1,20 μέτρων,
τρείς μικρού μεγέθους μυρτιές (Myrtus communis) ύψους περίπου 0,80 μέτρων,
τέσσερα μεσαίου μεγέθους βιβούρνα (Viburnum tinum) ύψους περίπου 2,50 μέτρων,
ένα λιγούστρο (Ligustrum spp) ύψους περίπου 2,50 μέτρων,
τρεις πικροδάφνες (Nerium oleander) ύψους περίπου 1,00 μέτρων.

Όλα τα παραπάνω δέντρα – θάμνοι είναι μακροσκοπικά υγιή χωρίς να παρατηρείται καμία εντομολογική ή φυτοπαθολογική προσβολή που να δικαιολογεί την κοπή τους. Ωστόσο, καθώς βρίσκονται εντός της υπό υλοποίηση μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η μονοδρόμηση σύμφωνα με την 204/2017 Α.∆.Σ.

Προτείνεται να μην κοπεί κανένα από τα παραπάνω δέντρα αλλά να γίνει προσπάθεια μεταφύτευσης σε άλλο σημείο σύμφωνα με τις Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές μεταφυτεύσεων εγκατεστημένων δένδρων – θάμνων,εξαντλώντας όλες τις πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης.

Ειδικά για τις επτά ακακίες (Albizia julibrissin), τις δύο καλλωπιστικές δαμασκηνιές (Prunus cerasifera), το ένα σφενδάμι (Acer spp) και τη μία κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), επισημαίνουμε πως οι πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης είναι λίγες λόγω του ύψους και του όγκου τους και επίσης σας γνωρίζουμε πως η ∆/νση Πρασίνου δε διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για τις εργασίες μεταφύτευσης των δένδρων αυτών.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι εργασίες περιλαμβάνουν:
 α) την προετοιμασία των δένδρων – θάμνων προς μεταφύτευση (κλάδεμα κόμης, ριζοτομή),
 β) την εξαγωγή των δένδρων – θάμνων κατά περίοδο του ληθάργου με κατάλληλες καιρικές συνθήκες και με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων,
 γ) τη μεταφορά των δένδρων – θάμνων με βαρούλκα ή γερανούς,
δ) την επαναφύτευση σε νέο σημείο και την στήριξη των δένδρων – θάμνων.

Μετά την αποπεράτωση του έργου προτείνεται η αντικατάσταση των δένδρων που θα απομακρυνθούν σύμφωνα με την αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου