ΤΟΠΙΚΑ

Αρχαίο ναυάγιο στο φως

αρχαίο-ναυάγιο-στο-φως-262559

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα εξαιρετικής αισθητικής, που χρονολογούνται από την 8η χιλιετία μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ. συνθέτουν την εκπληκτική έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό την έντονη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα ευρήματα που προέρχονται από βυζαντινό ναυάγιο του 12ου αιώνα μ.Χ. στο Πελαγονήσι της Αλοννήσου, και περιλαμβάνουν αμφορείς που ανασύρθηκαν από τον βυθό για να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.

Τα ευρήματα που ανασύρθηκαν από μια θαλάσσια περιοχή, η οποία αποτελούσε πέρασμα και θαλάσσιο εμπορικό δρόμο από αρχαιοτάτων χρόνων, παρουσιάζονται με τρόπο εκπληκτικό, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου, που θυμίζει ενάλιες αρχαιότητες σε φυσικό περιβάλλον.]

Από την παρουσίαση της έκθεσης για τους θαλάσσιους δρόμους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Τα εκθέματα φυλάσσονταν μέχρι πρότινος στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και ήρθαν στο φως για να ανασυνθέσουν μια θαλάσσια διαδρομή χιλιάδων χρόνων, που έχει ως επίκεντρο το εμπόριο. «Όλα τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο κοινό έχουν επιλεγεί ειδικά για να δείξουν την επικοινωνία της περιοχής με το Αιγαίο, τον Εύξεινο Πόντο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και παράλληλα τους θαλάσσιους δρόμους στον Βόλο, τη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου.

Πολλά από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως είναι εισηγμένα από διάφορες περιοχές, και «ταξίδεψαν» με ούριο άνεμο αλλά και φουρτούνες από τη Φοινίκη, τον Πόντο, την Τροία και το Αιγαίο μέχρι τη Μαγνησία. Μέσω των παραπάνω ευρημάτων ανασυντίθεται η θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα χιλιάδων χρόνων, ενώ όπως τόνισε η κ. Μπάτζιου «στόχος μας είναι να δείξουμε πώς ζει και αναπνέει η περιοχή μας από την 8η χιλιετία π.Χ. με τα κωπήλατα πλοία και τις βάρκες, μέχρι σήμερα».

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών απέσπασε η έκθεση

Η έκθεση με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια», η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της θεματικής «Περιβάλλον και πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να συνδέσει το στοιχείο του αέρα με τους ανέμους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας, μέσω της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη στο κοινό σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθημερινά εκτός Δευτέρας, και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές σχολείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου