ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος μπλόκου στον Πλατανιά για το αλιευτικό καταφύγιο

κίνδυνος-μπλόκου-στον-πλατανιά-για-το-262670

Κίνδυνος να μπλοκαριστεί ένα ακόμη έργο ανάπτυξης στο Νότιο Πήλιο. Πρόκειται για το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά που έχει διχάσει ένα ολόκληρο χωριό, και το οποίο, αν τελικώς γίνει προσφυγή στο ΣτΕ από τους αντιδρώντες, θα κινδυνεύσει να έχει την… τύχη του Αλατά.

Στον απόηχο της γενικής συνέλευσης που έγινε στο χωριό για την παρουσίαση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου, 94 εποχικοί αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, προχώρησαν στη σύσταση δικού τους συλλόγου, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πλατανιά «Η Σηπιάδα», διαχωρίζοντας τη θέση τους από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού, που τάσσεται υπέρ της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου.

Στις 14 Οκτωβρίου συστήθηκε ο σύλλογος, και ήδη χθες έκανε το πρώτο του αγωνιστικό βήμα με την αποστολή αίτησης-διαμαρτυρίας κατά του έργου, προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου, κ. Αθανάσιο Ευαγγελόπουλο, πολιτικό μηχανικό από τα Τρίκαλα, που διαθέτει εξοχικό στον Πλατανιά και διαμένει εκεί τους θερινούς μήνες, η διαμαρτυρία είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ακόμη και προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια ενός έργου που, όπως υποστηρίζει, θα «καταστρέψει τον Πλατανιά».

Σε αντίθεση με μόνιμους κατοίκους που θεωρούν το αλιευτικό καταφύγιο έργο ανάπτυξης και ταυτόχρονα έργο που θα προστατεύσει τα αλιευτικά σκάφη από τους νοτιοανατολικούς ανέμους που πλήττουν το ψαροχώρι, καθώς και τα παραλιακά σπίτια από τα οποία τη χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι δεν μπορούν καν να βγουν έξω όταν το κύμα φθάνει μέχρι την αυλόπορτα, οι αντιδρώντες στο έργο επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- στην επιστολή τους που υπογράφεται από 94 μέλη:

«Στο χωριό επιλέχθηκε, με αδιαφανείς και εν κρυπτώ διαδικασίες, να κατασκευασθεί ένα θηριώδες για τα φυσικά του δεδομένα αλιευτικό δήθεν καταφύγιο πενήντα σκαφών με 17,5 στρέμματα περίκλειστης -πλην μιας εισόδου- λιμνοδεξανενής. Έργο που καταλαμβάνει πάνω από τον μισό κόλπο, που θα μολύνει την θάλασσα και την ακτή, που θα καταστήσει τον κόλπο βόθρο, που θα εξαφανίσει την μοναδική παραλία του Πλατανιά, που προσβάλει τη θέα και την αισθητική, που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κύρια (άνω του 80%) οικονομική δραστηριότητα του Πλατανιά που είναι ο τουρισμός, και που ως συνέπεια που θα επιφέρει το κλείσιμο επιχειρήσεων και συναφών με τον τουρισμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων, απώλεια θέσεων εργασίας, δραματική απώλεια εισοδήματος, καταστροφή περιουσιών και επενδύσεων που έγιναν με μόχθο και υπομονή, σταγόνα-σταγόνα τόσα χρόνια τώρα. Με λιγότερες λέξεις περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Αυτοί που αποφάσισαν τον σχεδιασμό αυτού του έργου γνωρίζοντας το απολύτως φυσικό και προφανές ως λογική απόρροια των δεδομένων, ότι δηλαδή θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υλοποίησαν τα έως τώρα στάδια της μελέτης εν κρυπτώ. Έτσι για ένα τόσο μεγάλης σημασίας ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή έργο, πέραν μιας τυπικής ανακοίνωσης σε μία τοπική εφημερίδα για ένα 24ωρο και μόνο, καμία ενημέρωση ή δημόσια διαβούλευση των πολιτών δεν έγινε.

Μάλιστα για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου δεν γνωμοδότησε ούτε το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε η Δημοτική Ενότητα στην οποία υπάγεται ο Πλατανιάς, παρά το ότι αυτό επιτάσσει ο νόμος 3010/2002 και η 1649/45 15-1-2014 απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Η γνωμοδότηση αυτή δεν ζητείται για τυπικούς και μόνο λόγους, αλλά γιατί έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να γίνει πραγματικά και στην ουσία ενημέρωση των πολιτών και διαβούλευση με διατύπωση απόψεων εκ μέρους του ενδιαφερόμενου κοινού σχετικά με τις γενικότερες επιπτώσεις που θα επιφέρει το έργο. Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη για την ωριμότητα των έργων και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη εκτέλεση τους. Και αυτό δεν έγινε. Η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, η Περιφέρεια, ουδόλως έλαβε υπόψη της το αν έγινε διαβούλευση ή όχι. Το συγκεκριμένο έργο σκόπιμα το κάλυψε το πέπλο της σιωπής.

Ο τοπικός άρχων, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Φορτούνας ακολουθώντας τον δρόμο της σιωπής, δεν φρόντισε, όπως είχε καθήκον, να γίνει ενημέρωση των δημοτών του, να γίνει διαβούλευση, και για να μη γίνει αυτό δεν εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική Ενότητα. Τώρα που ξεσκεπάστηκε το θέμα, ο δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξή του περιέγραψε απλοϊκά το τι στην πραγματικότητα θα γίνει. Είπε: «Το όνειρο μου είναι ο Πλατανιάς να γίνει πύλη εισόδου για το Πήλιο». Και είπε: «Όπου υπάρχει λιμάνι, δεν γίνονται διακοπές» . Του χρεώνουμε και όχι μόνο σε αυτόν βέβαια, το ότι και αυτός συμμετείχε και συμμετέχει στην υλοποίηση αυτού του τερατουργήματος με ενέργειες αδιαφανείς και εν κρυπτώ, χωρίς να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Ενότητα, χωρίς διαβούλευση και συμμετοχή της κοινωνίας όπως απαιτούν οι νόμοι, η δημοκρατία και ο πολιτισμός αυτής της χώρας. Του πιστώνουμε ότι στη ρύμη του λόγου του, είπε την αλήθεια. Θα ξεγελάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση (;) που χρηματοδοτεί αλιευτικά καταφύγια, θα πάρουμε τα χρήματα, θα κάνουμε γενικά λιμάνι και έτσι θα κάνουμε τον Πλατανιά συγκοινωνιακό κόμβο, πύλη εισόδου όπως είπε. Διακοπές στον Πλατανιά τέλος. Όποιος επένδυσε έχασε… Οποιος τον διάλεξε για κατοικία απέτυχε».

Οι αντιδρώντες διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει το έργο: «Ο Πλατανιάς δεν έχει ανάγκη ούτε από αλιευτικό καταφύγιο (τρεις ντόπιοι ασχολούνται με την αλιεία) ούτε να γίνει πύλη εισόδου του Πηλίου.

Το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί τον Πλατανιά και την ανάπτυξή του, τον χρησιμοποιεί και τον καταστρέφει».

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου