ΤΟΠΙΚΑ

Σε «κάρβουνα» οι εφοριακοί της Μαγνησίας

σε-κάρβουνα-οι-εφοριακοί-της-μαγνησ-262702

Σε αναμμένα κάρβουνα οι εφοριακοί υπάλληλοι. Στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση στο ΕΚΒ κυριάρχησαν τα θέματα της αξιολόγησης και των περιγραμμάτων εργασίας, αλλά και το ζήτημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων Δ.Ο.Υ, για τα οποία είναι κάθετα αντίθετοι.

Η αξιολόγηση, έτσι όπως γίνεται τώρα, βάζει θέμα για αποπομπή των υπαλλήλων που δεν θα κριθούν επαρκείς στο υπόλοιπο δημόσιο, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ένα εργαλείο που να βελτιώνει τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους, επισήμανε η γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ, Αννα Κιουτσοκιόζογλου Πουλάκη, που ήταν παρούσα στη Συνέλευση.

«Η Ομοσπονδία, με ομόφωνη απόφαση έχει τοποθετηθεί κατά της αξιολόγησης» συνέχισε περαιτέρω. Οι συνδικαλιστές είναι αντίθετοι και με τα περιγράμματα εργασίας. «Για πρώτη φορά στον δημόσιο τομέα γίνεται διασύνδεση μισθού και θέσης εργασίας, ενώ μέχρι σήμερα ήταν δύο πράγματα που λειτουργούσαν αντικειμενικά, όπως ήταν τα τυπικά προσόντα και τα χρόνια υπηρεσίας, τα οποία διαμόρφωναν και τον μισθό» είπε η ίδια.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επηρεάσει αρνητικά τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Βαΐτσης, προσθέτοντας ότι «η Ομοσπονδία έχει ήδη κηρύξει απεργία-αποχή από τη διαδικασία».

Οι εργαζόμενοι αναμένουν την κανονιστική απόφαση της ΑΑΔΕ. «Εμείς θέλουμε να μη συνδεθεί η αξιολόγηση με τις αποδοχές μας. Όμως, η πρόθεση της διοίκησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Συγχωνεύσεις Δ.Ο.Υ.

Στις επάλξεις οι εφοριακοί και για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις εφοριών. Η Μαγνησία είναι ένας από τους τέσσερις συνολικά νομούς της χώρας που έχει δύο εφορίες και όχι μία. Οι υπόλοιπες είναι η Λάρισα, η Πάτρα και το Ηράκλειο.

«Σε ερώτηση που έγινε προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, αν προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμό των Δ.Ο.Υ., είπε ότι αυτό θα γίνει κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Η Μαγνησία προς το παρόν δεν εμπεριέχεται σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Ωστόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε στις επάλξεις διότι οποιαδήποτε κατάργηση σημαίνει και περιορισμό των οργανικών θέσεων. Ο ιδρυτικός νόμος της Ανεξάρτητης Αρχής δίνει το δικαίωμα στον διοικητή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών» εξήγησε η κ. Κιουτσοκιόζογλου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι κοινή η διαπίστωση ότι υπάρχει μία γενικότερη τάση από την πολιτική υπηρεσιακή ηγεσία για μείωση του λειτουργικού κόστους. «Αυτή τη στιγμή ακούγονται διάφορα. Περιμένουμε να δούμε τι μορφή θα έχει η αναδιοργάνωση» είπε από την πλευρά του ο κ. Βαΐτσης.

Οι επιθέσεις σε ελεγκτές εφοριακούς

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε η Συνέλευση ήταν και αυτό των επιθέσεων σε ελεγκτές εφοριακούς μετά και το επεισόδιο με το όπλο που συνέβη στη Μαγνησία.

Οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. ζητούν αυστηροποίηση του πλαισίου. «Η επίθεση σε έναν ελεγκτή εφοριακό πρέπει να ισοδυναμεί με επίθεση σε αστυνομικό υπάλληλο και να επισύρει ποινές και διοικητικές κυρώσεις» είπε ο κ. Βαΐτσης, ο οποίος τόνισε ότι ο σύλλογός του έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ομοσπονδία. «Ο διοικητής ΑΑΔΕ γνωρίζουμε ότι προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου