ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις – φωτιά στο νερό;

αυξήσεις-φωτιά-στο-νερό-262816

Αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ, τόσο όσον αφορά το πόσιμο νερό όσο και το νερό άρδευσης, αναμένονται έως τέλος του έτους. Αυτό θα συμβεί γιατί στους λογαριασμούς ύδρευσης θα ενσωματωθεί το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το κόστος για τον καταναλωτή ακόμη και κατά 60% σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, ο εκπρόσωπος των μειοψηφιών, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα του περιβαλλοντικού τέλους συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή την ψήφιση των τελών άρδευσης για το 2017. «Τα τέλη άρδευσης για το 2017 θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με την επιφύλαξη των διατάξεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί γενικών κανόνων τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, για αγροτική χρήση και της επιβεβλημένης υποβολής όλων των αναγκαίων στοιχείων από τους καταναλωτές για την εφαρμογή της απόφασης, εν αναμονή της γνωστοποίησης από τη Διεύθυνση Υδάτων των περιβαλλοντικών τελών», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αρης Σαββάκης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, έως τέλος του έτους αναμένεται να κοινοποιηθεί στη ΔΕΥΑΜΒ η εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων, που αναμένεται να αλλάξει όλον τον τρόπο τιμολόγησης του νερού.

Σημειώνεται ότι το περιβαλλοντικός τέλος που θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ύδρευσης θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, με σκοπό να χρηματοδοτεί έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης υδάτων. Για το περιβαλλοντικό τέλος δημοσιεύθηκε κοινή υπουργική απόφαση σε ΦΕΚ, η οποία περιλαμβάνει γενικούς κανόνες τιμολόγησης για κάθε χρήση νερού (αγροτική κ.λπ.) καθώς και υποδείγματα για τον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, του κόστους πόρου και του περιβαλλοντικού κόστους από τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Προβλέπεται, επίσης, πως «η συχνότητα έκδοσης λογαριασμών παροχής των υπηρεσιών θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ενδεχόμενη υπερβολική κατανάλωση σε ορισμένη περίοδο δεν εξισορροπείται με μειωμένες καταναλώσεις σε προηγούμενη ή επόμενη περίοδο, έτσι ώστε η χρέωση να λειτουργεί ως κίνητρο για λελογισμένη κατανάλωση νερού».

Η επιφύλαξη που διατύπωσε ο κ. Σαββάκης για το ύψος των τελών άρδευσης, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πατσιαντά. «Γιατί το δηλώνουμε προκαταβολικά; Τι είμαστε; Βασιλικότεροι του Βασιλέως; Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε διάθεση συμμόρφωσης στις αυξήσεις που πληροφορίες λένε ότι θα ξεπεράσουν το 60%. Όταν έρθει, βλέπουμε. Καινούριο φασόλι αυτό για την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιαντάς.

Ο κ. Σαββάκης εξήγησε ότι η επιφύλαξη αναφέρεται ρητώς προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την έγκριση του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη.

Τα τέλη άρδευσης

Τα τέλη άρδευσης για το 2017 έχουν ως εξής:

Ενότητα Αισωνίας: 0,275 ευρώ /m3

Κοινότητα Αγίου Βλασσίου 5,5, ευρώ / στρέμμα

Ενότητα Αρτέμιδος, κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου 0,22 ευρώ / δέντρο

Κοινότητα Ανω και Κάτω Λεχωνίων 17,40 ευρώ/στρέμμα

Ενότητα Πορταριάς 55 ευρώ /στρέμμα

Ενότητας Μακρινίτσας 6,60 ευρώ /ώρα

Ενότητα Ν. Αγχιάλου, κοινότητα Μικροθηβών 4,40 ευρώ/ ώρα

Κοινότητα Αϊδινίου 1,165 ευρώ /KWH ή ανά m3

Ενότητα Αγριάς 0,11 ευρώ /δέντρο ή 5,5 ευρώ /στρέμμα

Ενότητα Ιωλκού 27,50 ευρώ πάγια χρέωση και

Βόλος 55 ευρώ/ στρέμμα.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος χρεώνεται σε όλους τους καταναλωτές.

Τέλη ύδρευσης

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, διορθώθηκε και η απόφαση για τα τέλη ύδρευσης που ψηφίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στους ορεινούς οικισμούς που θα έχουν έκπτωση έως και 80% κατά τους χειμερινούς μήνες, εντάχθηκαν τόσο το Κατηχώρι όσο και οι Σταγιάτες, ενώ αυξήθηκε και το όριο ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους. Οι πολύτεκνοι θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο εάν διαθέτουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (έναντι 20.000 ευρώ που ίσχυε). «Πιστεύουμε ότι με αυτή την αλλαγή πιάνουμε περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες που έχουν ανάγκη», σχολίασε ο κ. Σαββάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου