ΤΟΠΙΚΑ

Πόλος επενδύσεων η Ελλάδα

πόλος-επενδύσεων-η-ελλάδα-851206

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το City University του Λονδίνου στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.
Οφείλουμε να τολμούμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προετοιμαζόμαστε προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες. Η αδράνεια, η συντήρηση και η εμμονή σε παρωχημένα πρότυπα αποτελούν συνταγές αποτυχίας. Η νέα εποχή απαιτεί μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στην προετοιμασία για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε μονάδες τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών πάνω από 4%, καθώς και στην πτώση της ανεργίας ύστερα απο πολλά χρόνια κάτω από 9%.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
“Η Ελλάδα προσελκύει, σήμερα, νέες δυναμικές επενδύσεις. Παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τομείς, όπως ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα οι ενεργειακές υποδομές. Παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας στις επικοινωνίες και την πληροφορική, την αξιοποίηση ακινήτων, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ναυτιλίας, τον οποίο και χαρακτήρισε τον κατεξοχήν εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει και εφαρμόζοντας σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενδυνάμωση του ελληνικού νηολογίου και την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση, με συγκροτημένο πρόγραμμα, του λιμενικού σύστηματος και στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού και χρηματοοικονομικού κέντρου. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, δρομολογούνται σημαντικά έργα, όπως το Διεθνές Ναυτιλιακό-Επιχειρηματικό Κέντρο, στην περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, όπως επίσης και η κατασκευή Διεθνούς Εκθεσιακού, Συνεδριακού και Επιχειρηματικού Κέντρου, στην περιοχή Παλατάκι.
Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα εφαρμόζει, τα τελευταία χρόνια, δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με σεβασμό στο περιβάλλον”, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται και μπαίνει σε λειτουργία, μέσα στο καλοκαίρι, ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, προωθείται η κατασκευή υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού και μπαίνει στην τελική ευθεία η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζοντας ότι η διεύρυνσή της σε 27 χώρες και η υιοθέτηση του ευρώ από 13 χώρες αποτελούν ιστορικά ορόσημα. Ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε ότι “αναμφίβολα η πορεία προς την ΕΕ αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά διλήμματα και καθυστερήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των δυσκολιών που προέκυψαν σε ό,τι αφορά την επικύρωση Συνταγματικής Συνθήκης”, υπογραμμίζοντας ότι “ο κύκλος της περισυλλογής είναι ανάγκη να κλείσει με τρόπο που να εγγυάται τόσο την πορεία της πολιτικής ολοκλήρωσης, όσο και τα συμφέροντα των κρατών-μελών και των λαών της”.
Ο κ..Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Γερμανικής προεδρίας, τις προσπάθειες που αναπτύσσονται για νέα βήματα προς τα εμπρός, το συντομότερο δυνατό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου