ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες αναβολές δικών ~ Γεμάτες οι δικάσιμες για 1,5 χρόνο

εκατοντάδες-αναβολές-δικών-γεμάτες-ο-265291

Αστικές διαφορές μεταξύ συζύγων και γειτόνων ταλαιπωρούν τη Δικαιοσύνη

Τις 1.722 αριθμούν οι αναβολές που δόθηκαν σε δίκες του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου το περασμένο δικαστικό έτος. Μία στις τρεις υποθέσεις που εισήχθησαν για εκδίκαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, πήραν τον δρόμο της αναβολής.

Ρεπορτάζ: KΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η συσσώρευση των δικογραφιών έχει ως αποτέλεσμα οι δικάσιμες των ποινικών δικαστηρίων να είναι γεμάτες για τον επόμενο ενάμιση χρόνο και οι υποθέσεις που αναβάλλονται να προσδιορίζονται για συζήτηση εντός των επόμενων έξι μηνών. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συνόλου προσωπικού των δικαστηρίων, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα το Ποινικό Τμήμα να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλα αντίστοιχα στα δικαστήρια της χώρας, όπου πολλές ποινικές δίκες εισάγονται για εκδίκαση μετά από 5ετία και με την απειλή διαγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν.

Πίσω πηγαίνουν τη δικαιοσύνη διαφορές κυρίως μεταξύ εν διαστάσει συζύγων ή γειτόνων που φτάνουν στα δικαστήρια, οι οποίες ενώ χαρακτηρίζονται ασήμαντες (και γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα έπρεπε με τη συμβολή των δικηγόρων να διευθετηθούν εξωδικαστικά) ωστόσο απασχολούν τη Δικαιοσύνη και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει ενόσω το καινούργιο δικαστικό έτος ξεκίνησε με σημαντικές ελλείψεις, και συγκεκριμένα με κενές θέσεις ενός εισαγγελέα και ενός αντεισαγγελέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι υπηρεσίες για τη μία και μοναδική εισαγγελέα και τους τρεις αντεισαγγελείς να αυξηθούν στις δεκαεφτά με δεκαοχτώ τον μήνα από δέκα που ήταν, με αποτέλεσμα τις πρόσθετες μέρες των υπηρεσιών να μην υπάρχει χρόνος για τη διεκπεραίωση χρεωμένων δικογραφιών.

Οι συνέπειες που επιφέρουν οι αστικές επί της ουσίας διαφορές είναι ανυπολόγιστες, καθώς συσσωρεύουν μεγάλο όγκο εργασίας για αστυνομικούς, δικαστές, εισαγγελείς, αντεισαγγελείς, γραμματείς, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο, ουσιώδη για την ταχύτερη έκβαση άλλων δικών. Κρατούν έτσι δέσμιο των ρυθμών της δικαιοσύνης τον πολίτη που έχει σοβαρούς λόγους να προσφεύγει στα δικαστήρια, καθώς αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα, τα οποία χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Συγκεκριμένα, οι αστικές διαφορές φτάνουν να απασχολούν τα ποινικά δικαστήρια ένα ή και δύο χρόνια. Τελικά, καταλήγουν οι μηνύσεις τους να αποσύρονται ή οι διάδικοι να λύνουν τις διαφορές τους στα ακροατήρια. Όλα αυτά ενώ οι αντιπαραθέσεις θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί ειρηνικά εκ των προτέρων.

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου για το Ποινικό Τμήμα, το χρονικό διάστημα από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου εισήχθησαν για εκδίκαση 21 υποθέσεις και εκδόθηκαν 31 αποφάσεις. Από τις εν λόγω υποθέσεις οι δεκατρείς δικάστηκαν, ενώ οχτώ αναβλήθηκαν.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αντίστοιχα εισήχθησαν για εκδίκαση 1.850 υποθέσεις, εκδόθηκαν 867 αποφάσεις, αναβλήθηκαν 670 υποθέσεις, ενώ το δικαστήριο εξέδωσε άλλες 317 λοιπές αποφάσεις (ανυποστήρικτες εφέσεις, ανακλήσεις μηνύσεων, παύσεις ποινικών διώξεων κ.ά.).

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου εισήχθησαν για εκδίκαση 3.443 υποθέσεις. Το δικαστήριο εξέδωσε 1.697 αποφάσεις, έδωσε 1.045 αναβολές και έβγαλε 701 λοιπές αποφάσεις.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το σύνολο των υποθέσεις που εισήχθησαν για εκδίκαση στα ποινικά δικαστήρια ήταν 5.314, ενώ οι αναβολές που δόθηκαν ήταν 1.722.

Παρά το γεγονός ότι οι διάδικοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μία έως το πολύ δύο αναβολές, σε αρκετές υποθέσεις οι αναβολές που δίνονται είναι πολύ περισσότερες και ορισμένες φορές φτάνουν και τις έξι-εφτά. Οι λόγοι των αναβολών, όμως, είναι συνήθως ουσιώδεις και αφορούν στην αποδεικτική διαδικασία, την έλλειψη μαρτύρων ή άλλες τρέχουσες δίκες που σχετίζονται με τα υπό συζήτηση αδικήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου