ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσαν τις πρώτες βοήθειες

εδωσαν-τις-πρώτες-βοήθειες-267487

Υπαίθρια μαθήματα πρώτων βοηθειών πραγματοποιήθηκαν προχθές το πρωί στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου από ομάδα διασωστών του ΕΚΑΒ παρουσία γιατρού, προκειμένου να γίνουν κατανοητές, με απλό τρόπο, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επανέλθουν οι παλμοί της καρδιάς σε περίπτωση ανακοπής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η δράση πραγματοποιήθηκε στον Βόλο κατ’ αντιστοιχία με όλες τις θεσσαλικές πόλεις, και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους ενημερώσει πώς να αντιδράσουν εάν βρεθούν κοντά σε θύμα καρδιακής ανακοπής.

«Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση στην καρδιακή ανακοπή, προκειμένου να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για το θύμα, γιατί δίνει πιο πολλές πιθανότητες στο άτομο που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή να επιζήσει, αν κάποιος ενεργήσει άμεσα, στα πέντε πρώτα λεπτά» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διασώστης του ΕΚΑΒ Γρηγόρης Αγρόδημος.

Οι συμβουλές που απευθύνει ο ίδιος είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όποιοι βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιο περιστατικό. «Χρειάζεται μόνο η γνώση και τα χέρια μας, είπε. Πρέπει κατ’ αρχάς να διαπιστωθεί αν πρόκειται για λιποθυμία ή ανακοπή. Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για ανακοπή, πρέπει να γίνουν συμπιέσεις στην καρδιά και εμφυσήσεις, για να αναπληρώσουμε την αναπνοή και τους παλμούς της καρδιάς».

Το ΕΚΑΒ, σημειωτέον, διαθέτει τμήμα εκπαίδευσης, που το απαρτίζουν έμπειροι εκπαιδευτές και όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν τη διαδικασία που απαιτείται για την καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση, μπορούν να καλέσουν το 166 και να ζητήσουν πληροφορίες για το τμήμα εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ υπογράμμισε τη σημασία της χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, προκειμένου να επανέλθει στη ζωή το άτομο που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, επισημαίνοντας ότι είναι σωτήριο μηχάνημα, απλό στη χρήση, το οποίο πρέπει βάση της νομοθεσίας να υπάρχει σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου