ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για έξαρση λοιμώξεων

καμπανάκι-για-έξαρση-λοιμώξεων-268976

Καμπανάκι κινδύνου για αυξημένο κίνδυνο έξαρσης λοιμώξεων, λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και -την ίδια ώρα- εξαιτίας ενός «βλακώδους αντιεμβολιαστικού αγώνα», χτύπησε από τον Βόλο η καθηγήτρια Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλου. Σε ημερίδα εκπαίδευσης-ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γ. Πατούλη, τονίστηκε ο κίνδυνος, ενόψει και του κύματος της εποχικής γρίπης, τα αντιβιοτικά να μην είναι αποτελεσματικά, ακριβώς επειδή υπερκαταναλώνονται, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αντιβίωση», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, σε συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του Δήμου Βόλου και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

«Καταφέραμε, μέσα από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αντιβιοτικών, να είμαστε η χώρα με τα πιο ανθεκτικά μικρόβια. Αυτό μεταφράζεται ότι αύριο εμείς, τα παιδιά ή κάποιος συγγενής μας, μπορεί πιο εύκολα να φύγει από τη ζωή εξαιτίας μιας νοσοκομειακής λοίμωξης. Αυτό μας αφορά όλους, και τη νομοθετική εξουσία, που είναι υπεύθυνη γενικότερα για τη δημόσια υγεία της χώρας, και προφανώς θα έπρεπε και πρέπει να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην μπορεί κανείς να παίρνει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε ο κ. Πατούλης, υποστηρίζοντας ότι τα «όπλα» έχουν εξαντληθεί. «Δεν γίνονται άλλες έρευνες για αντιβιοτικά. Εάν εμείς στην Ελλάδα κάνουμε πιο ισχυρά τα μικρόβια, που τα έχουμε κάνει, τότε δεν έχουμε τα όπλα να τα αντιμετωπίσουμε. Και αυτό έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και για την οικονομία. Είμαστε η χώρα της Ευρώπης που καταναλώνει τα περισσότερα αντιβιοτικά, που έχει τα πιο ανθεκτικά μικρόβια και που για ψύλλου πήδημα ακόμη και τα μικρά παιδιά παίρνουν αντιβίωση», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι ο Ελληνας κατά μέσο όρο παίρνει τρεις αντιβιώσεις ετησίως και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τις έχει πάρει.

Θλιβερά πρωτεία κατέχει η Ελλάδα

Η κ. Γιαμαρέλου αναφέρθηκε στα θλιβερά πρωτεία που κατέχει η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης. «Είναι η πρώτη χώρα σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μέχρι και 100 φορές παραπάνω απ’ ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν καινούργια αντιβιοτικά για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα καταστρέψουμε τα παλιότερα και θα αντιμετωπίσουμε τα μικρόβια».

Επιστημονική λύση σύμφωνα με την ίδια είναι η μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών. «Τα μικρόβια κουράζονται, δεν θέλουν να κρατούν τους μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά», είπε.

Η ίδια χτύπησε καμπανάκι κινδύνου: «Δύο ήταν οι πολύ μεγάλες ανακαλύψεις στη θεραπεία: τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Εμείς καταστρέψαμε τα αντιβιοτικά, και ταυτόχρονα έχει αρχίσει ένας βλακώδης αντιεμβολιαστικός αγώνας. Στο τέλος θα βρεθούμε γεμάτοι με λοιμώξεις, από τις οποίες θα μπορούσαμε όλοι να σωθούμε.

Τώρα που θα αρχίσει η γρίπη, λύση είναι το strep test. Είναι ένα τεστ που το κάνει ο κλινικός γιατρός, στοιχίζει λιγότερο από ένα ευρώ και δείχνει αν για την περίπτωση του ασθενούς πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά (αν είναι στρεπτόκοκκος) ή όχι (αν είναι ιός)».

«Η λύση αυτή εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, υποχρεωτικά από το κράτος, και επιτεύχθηκε τρομακτική μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και μείωση της αντοχής των μικροβίων», κατέληξε η κ. Γιαμαρέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου