ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητούν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

αναζητούν-απαλλαγή-από-τον-ενφια-269676

Σε ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα αιτήματα περί φορολογικών ελαφρύνσεων στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στον Βόλο, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την αδυναμία που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες, όπως οι χρόνια πάσχοντες και τα ΑμεΑ, να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων τα περισσότερα αφορούν σε απονομή και παράταση σύνταξης, αλλά και εκκρεμότητες έναντι της εφορίας. Υπάρχουν επίσης αιτήματα που αφορούν σε χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και σε παράταση οικονομικής ενίσχυσης από διάφορες δομές.

Υπολογίζεται πως καθημερινά στο ΚΕΠΑ κατατίθενται 10-20 αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας ή επανέλεγχο, εκτός των χρονίως πασχόντων. Η αναμονή στο ΚΕΠΑ Βόλου για εξέταση έχει μειωθεί στο δίμηνο περίπου, γεγονός που θεωρείται παρήγορο για τους ενδιαφερόμενους, ενώ οι επιτροπές των εξεταζόντων γιατρών είναι πλέον και μεικτές, δηλαδή από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, όπως είναι γνωστό, έχουν απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ωστόσο και εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να προστρέξουν στο ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση ώστε να τύχουν πλήρη απαλλαγή τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του φόρου εισοδήματος.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία προκειμένου να μην «μπούνε» σε περιπέτειες, περνάνε μέσα από την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΠΑ, οι οποίες αν και συνεδριάζουν συχνότερα από ότι παλαιότερα δέχονται μεγάλο όγκο αιτημάτων με αποτέλεσμα, να μην αποφεύγονται οι λίστες αναμονής.

Παράταση συντάξεων αναπηρίας για ένα εξάμηνο

Ωστόσο μεγάλη ανάσα σε όσους περίμεναν την επανεξέτασή τους, έχει δώσει η εξάμηνη παράταση στη χορήγηση των συνταξιοδοτικών παροχών προς αναπήρους, που αποφάσισε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Η παράταση αφορά ασφαλισμένους οι οποίοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα αναμένουν την εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ η παράταση ισχύει για έξι μήνες και αφορά συνταξιοδοτικές παροχές που χορηγούνταν με αιτία την αναπηρία, οι οποίες εμφανίζονται στα μηχανογραφικά αρχεία με λήξη συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας ρύθμισης και από 1.7.2017 και μετά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου