ΤΟΠΙΚΑ

Το Μάρτιο ξεκινά το έργο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ

το-μάρτιο-ξεκινά-το-έργο-ύδρευσης-της-δ-270012

Τον Μάρτιο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση του οποίου ο Βόλος θα αποκτήσει σύγχρονο δίκτυο, με επαρκές και ποιοτικό νερό. Ηδη όμως προς έγκριση έχουν κατατεθεί προτάσεις για την κατασκευή δικτύου αποχέτευση και σύνδεσης με τον βιολογικό στη Ν. Αγχίαλο, προϋπολογισμού 15,9 εκατ. ευρώ, καθώς και δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και αγωγού μεταφοράς λυμάτων στα Ανω και Κάτω Λεχώνια προϋπολογισμού 5,1 εκατ. ευρώ. Με τα δύο τελευταία έργα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύεται ο Παγασητικός.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ για τον προϋπολογισμό του 2018.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, Σταύρο Τζίνη, το 2018 είναι η χρονιά που ολοκληρώνονται τα συμβασιοποιημένα, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα και οι μελέτες εγκεκριμένων δαπανών 13.269.148,15 €, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται και τα εξ ιδίων πόρων συνοδά έργα των χρηματοδοτούμενων εγκεκριμένης δαπάνης 3.569.308,08 €.

Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδραγωγείων, βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, της υγειονομικής αναγνώρισης των εγκαταστάσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος η ΔΕΥΑΜΒ εκτός των συνοδών έργων ολοκληρώνει και ταυτόχρονα προγραμματίζει έργα και μελέτες εξ ιδίων πόρων προϋπολογισμού και εγκεκριμένων δαπανών 48.340.418,40 ευρώ, καθώς και την εκτέλεση και εκπόνηση χρηματοδοτούμενων εκτός των ήδη συμβασιοποιημένων έργων και μελετών προϋπολογισμού 64.488.681 ευρώ.

Συνολικά προβλέπονται δράσεις συνολικής δαπάνης 129.667.555,63 ευρώ με συνολική δαπάνη μέσα στο έτος 2018, 25.725.706,17 ευρώ αναλυόμενη σε 8.528.000 ευρώ από ιδίους πόρους και 17.197.706,17 ευρώ από χρηματοδότηση.

«Ο προϋπολογισμός είναι προσανατολισμένος στην οργάνωση των χρηματοδοτούμενων έργων και μελετών, στην εκτέλεση έργων από ιδίους πόρους και στην ομαλή λειτουργία και την κάλυψη των δαπανών της επιχείρησης», τόνισε ο κ. Τζίνης.

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο είχε εγκρίνει και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018, με τον κ. Σαββάκη να υπογραμμίζει ότι από τα σημαντικότερα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι αυτό της κατασκευής δίδυμου αγωγού για τον βιολογικό, προκειμένου σε τυχόν νέες βλάβες, δεδομένου ότι οι ΕΕΛ είναι ηλικίας 40 ετών, τα λύματα να μη διοχετεύονται στον Παγασητικό. «Είναι απορίας άξιο πώς τόσα χρόνια δεν είχε προβλεφθεί ποτέ το συγκεκριμένο έργο», είπε ο κ. Σαββάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τη ΔΕΥΑΜΒ ως τον μεγαλύτερο επενδυτή στον νομό αυτή την περίοδο, με τη δρομολόγηση έργων 25 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της.

Ο ίδιος στάθηκε επίσης στην εκπόνηση μελέτης διαχείρισης υδάτων, που σύντομα θα δώσει πλήρη εικόνα στη ΔΕΥΑΜΒ για τις δυνατότητες αξιοποίησης νέων πηγών νερού.

Μίλησε ακόμη για 17 δράσεις αποχέτευσης και υπογράμμισε ότι τα χρήματα προέρχονται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής, Σταύρος Τζίνης υποστήριξε ότι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 είναι προσανατολισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τον προϋπολογισμό όσο και το τεχνικό πρόγραμμα δεν ψήφισε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Μαργαρίτης Πατσιαντάς. Υπογράμμισε ότι οι ΔΕΥΑ, μολονότι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, υπόκεινται στις μνημονιακές δεσμεύσεις. «Στόχος είναι η απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ», τόνισε ο κ. Πατσιαντάς, μιλώντας για αποχωρήσεις εργαζομένων που δεν αναπληρώνονται από νέες προσλήψεις, για ανάγκες που έχει ο Βιολογικός και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο ίδιος σχολίασε ότι τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός κινούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, και σημείωσε ότι μόνο με την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα μπορέσει να βρει η κοινωνία τον δρόμο της.

Απαντώντας στον κ. Πατσιαντά, ο κ. Σαββάκης, επανέλαβε τη δέσμευση, ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου