Εκθεση αρχειακού υλικού από την Κατοχή και εκδηλώσεις

Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-17, 17:41:47
Εκθεση αρχειακού υλικού από την Κατοχή και εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από την Απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, τα τομεακά συμβούλια Μαγνησίας της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού από την περίοδο της Κατοχής στον Βόλο, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες και μουσικό πρόγραμμα. Την ίδια ημέρα το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, χώρος αγωνιστικής διεκδίκησης, ανάτασης και μαρτυρίου για τον λαό του Βόλου, θα γίνει κατάθεση στεφανιών, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφανιών στο κτίριο της οδού Αλεξάνδρας – Ιωλκού (φυλακές των Ιταλών και Γερμανών), στην Κίτρινη Αποθήκη και το 6ο χιλιόμετρο Βόλου - Λάρισας.

«Το ημερολόγιο έδειχνε Πέμπτη 19 Οκτώβρη 1944 και ο λαός του Βόλου ζούσε τη λευτεριά του, υποδεχόμενος τα παλληκάρια του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ που καθηγούμενα από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, από αργά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας είχαν εισέλθει απελευθερωτές στην πόλη τους.

Η απελευθέρωση του Βόλου, όπως και όλης της Ελλάδας, δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν αποτέλεσμα του μακροχρόνιου αγώνα που διεξήγαγε ο ΕΛΑΣ και κατέληξε στη γενική αντεπίθεση του Αυγούστου του 1944. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σηματοδοτήθηκε από τη συντριβή των χιτλερικών δυνάμεων και την προέλαση του κόκκινου στρατού προς τη Σόφια και το Βελιγράδι. Το γεγονός επέσπευσε την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν χωρίς οδό διαφυγής.

Πολλοί θα περιγράψουν αυτή τη μέρα σε επισήμους εορτασμούς. Θα αποσιωπήσουν όμως το ποιος ήταν η ψυχή όλου του αγώνα, ποιος ενέπνευσε στον λαό την επιμονή, την υπομονή, την ελπίδα για την τελική νίκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ που συνεχίζει: «Ηταν το ΚΚΕ με την ιδεολογία του, την αδούλωτη ιστορία του, την αυταπάρνηση των στελεχών και μελών του, που έπεισε για το δίκιο και την έκβαση του αγώνα. Ήταν το ΚΚΕ που δημιούργησε το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, την Εθνική Αλληλεγγύη και τον ΕΛΑΣ που με την ένοπλη πάλη του αντιστάθηκε και πολέμησε για τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού μας, όταν σύσσωμη η αστική τάξη και τα κόμματά της εκείνης της εποχής, είτε είχαν φύγει για το εξωτερικό είτε καλούσαν σε υποταγή στους Γερμανούς κατακτητές, Καλλιεργούσαν την μοιρολατρία και δημιουργούσαν τα ΕΑΣΑΔ και τις άλλες προδοτικές οργανώσεις, όπως την ΕΕΕ, την ΕΑΟ, την ομάδα του Καλαμπαλίκη. Ήταν όλοι αυτοί τους οποίους σήμερα εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, γέννημα – θρέμμα του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Ξεχνούν ότι το ΕΑΜ δεν ήταν αποκλειστικά και κυρίως μια συμμαχία κομμάτων, αλλά ότι είχε κορμό του την εργατική τάξη (πρώτα ιδρύθηκε το Εργατικό ΕΑΜ, τον Ιούνιο του ‘41). Ξεχνούν ότι στις γραμμές του εκφραζόταν η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Το ΕΑΜ με την πολύπλευρη δράση του καθιέρωσε νέους λαϊκούς θεσμούς στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, την αυτοδιοίκηση, έφερε τον πολιτισμό και τα αγαθά του ακόμα και στις πιο ορεινές περιοχές της πατρίδας μας. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στον ένοπλο αγώνα ενάντια στην τριπλή κατοχή με την Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, δυο φορές, τον Δεκέμβρη του 1944 και στην τρίχρονη πάλη (1946 - 1949) του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), το εργατικό κίνημα με επικεφαλής το ΚΚΕ και το σύμμαχο αγροτικό κίνημα συγκρούστηκαν ένοπλα με την αστική εξουσία, την οποία στήριξαν με άμεση στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ στη συνέχεια. Η πάλη του ΚΚΕ κατά τη δεκαετία 1940 - 1949, με τον ένοπλο αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ το Δεκέμβρη του 1944 και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (1946 - 1949), αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά του Κόμματός μας στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμβολή του στη δράση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κατά τον 20ό αιώνα.

Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε και στην Ελλάδα και διεθνώς ότι μεγαλειώδη κινήματα είναι καταδικασμένα σε βέβαιη ήττα αν δεν μπορέσει η πρωτοπορία τους να λύσει σωστά το θεμελιώδες ζήτημα κάθε αγώνα, αυτό της εξουσίας. Έτσι για ακόμα μια φορά, καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας, στο ύψος της δοξασμένης Ιστορίας μας. Μπαίνουμε μπροστά στην πάλη με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα ενάντια στα μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να υποστείλουμε τη σημαία μπροστά σε δυσκολίες ή υποχωρήσεις του κινήματος. Με ισχυρό ΚΚΕ και κοινωνική συμμαχία είμαστε αισιόδοξοι για την τελική νίκη του λαού, όπως το απαιτεί η Ιστορία μας, για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
1
=