ΤΟΠΙΚΑ

Μεταφορά 250.000€ από το δημοτικό ταμείο στην ΤτΕ

μεταφορά-250-000e-από-το-δημοτικό-ταμείο-στην-271256

Τη μεταφορά χρηματικού ποσού 250.000 ευρώ από το σύνολο των 300.000 ευρώ που υπάρχουν ως ταμειακό διαθέσιμο στον Δήμο Βόλου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση. Κόντρα στην εισήγηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος που ζητούσε από τους δήμους να μη δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα μέχρι το συνέδριο της Ένωσης, ο Δήμος Βόλου προχωρά στη μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι «η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε περικοπή της χρηματοδότησης των ΟΤΑ», όπως ανέφερε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου.

Κάνοντας ενημέρωση επί του θέματος, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι και πριν δύο χρόνια ο δήμος διέθεσε τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ. Τότε το ποσό ήταν ύψους 550.000 ευρώ που υπάρχει ακόμη στον ειδικό λογαριασμό. Ο ίδιος επικαλέστηκε εμπιστευτικό έγγραφο της διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το οποίο δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στους επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με το οποίο τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Βόλου είναι ύψους 300.000 ευρώ, και από αυτά η εισήγηση είναι για μεταφορά σε ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα της Ελλάδας των 250.000 ευρώ. «Υπάρχει και καλό επιτόκιο και με αυτά τα χρήματα βοηθάμε την πατρίδα μας», υποστήριξε ο κ. Θεοδώρου, διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και άλλο το αποθεματικό ύψους 19 εκατ. ευρώ που είναι κατανεμημένο σε λογαριασμούς όπως π.χ. ανταποδοτικά, λειτουργικά έξοδα, έργα τεχνικού προγράμματος κ.ά.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θεολόγος Διαμαντένιας πρότεινε τη μεταφορά μεγαλύτερου ποσού στην ΤτΕ από τη στιγμή που το επιτόκιο είναι δελεαστικό, ωστόσο, ο κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, ούτε το ποσό ολόκληρο. Σημείωσε μάλιστα ότι θα ήταν ρίσκο να μεταφερθούν χρήματα από λειτουργικά έξοδα και έργα, δεδομένου ότι υπάρχει δυσάρεστη εμπειρία από το παρελθόν.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς ζήτησε να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Βόλου και επικαλέστηκε το σκεπτικό της ΚΕΔΕ. Ανέφερε μάλιστα ότι «τα ζεστά χρήματα των δήμων αξιοποιούνται για να εμφανίζεται δήθεν πλεόνασμα».

Ο δημοτικός σύμβουλος, Αν. Μπατζιάκας τόνισε ότι η κυβέρνηση, μετά τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, ζητά τα χρήματα των δήμων. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη για να δώσουμε επιπλέον χρήματα στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι οι 800.000 ευρώ είναι αρκετές», είπε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος, ζήτησε να μη δώσει ο δήμος άλλα χρήματα στην κυβέρνηση και κάλεσε τη δημοτική πλειοψηφία να σκεφθεί τι θα γίνει σε περίπτωση τραγικής κατάληξης με την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.

Κίνδυνο κουρέματος ή μετατροπής των χρημάτων του δήμου σε ομόλογα, από τη στιγμή που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ διέγνωσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, ζητώντας να μη γίνει μεταφορά χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό. «Με τα χρήματα αυτά στερείτε έργα από τους δημότες. Εκφράζετε το παλιό. Αυτή την πολιτική σας καταγγέλλουμε και σας καλούμε να μη δώσετε ούτε ευρώ», είπε ο κ. Νάνος.

Τα χρήματα να διατεθούν για έργα στην πόλη και να μη μεταφερθούν στην ΤτΕ ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης, υποστηρίζοντας ότι πριν από δύο χρόνια οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. «Τότε η τοπική αυτοδιοίκηση στάθηκε στο ύψος του εθνικού συμφέροντος. Σήμερα όμως μας λένε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Μας καλύπτει η απόφαση της ΚΕΔΕ», είπε ο κ. Λαμπρινίδης.

Ο δήμος να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ζήτησε εξάλλου και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Χαυτούρας.

Η απόφαση για μεταφορά των 250.000 ευρώ λήφθηκε κατά πλειοψηφία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου