ΤΟΠΙΚΑ

Τα αιτήματα Δημάρχων και φορέων πριν το Αναπτυξιακό Συνέδριο

τα-αιτήματα-δημάρχων-και-φορέων-πριν-τ-271313

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που συνδιοργανώθηκε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου σειρά συναντήσεων εκπροσώπων του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη με εκπροσώπους φορέων του νομού Μαγνησίας.

Στις συναντήσεις αυτές πήραν οι κυβερνητικοί βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, εκπρόσωποι του υπουργού Επικρατείας ήταν οι Νίκος Σκορίνης και Γιάννης Βουλγαράκης.

Στη συνάντηση με τον Νίκο Σκορίνη ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, ώριμων μελετητικά, από Τομεακά προγράμματα Υπουργείων.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως η παράκαμψη Ζαγοράς, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες μελέτες και για την υλοποίησή του, απαιτείται χρηματοδότηση από Τομεακά προγράμματα, εθνικούς πόρους κ.ο.κ.

Ψηλά στην ατζέντα των έργων βρίσκεται η παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου, το Λιμάνι του Αη – Γιάννη και ο δρόμος που θα ενώνει τα παράλια της Μαγνησίας από το Πουρί με τα αντίστοιχα της Λάρισας, μέχρι το Σκλήθρο.

Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη να χρηματοδοτηθούν το αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού, ο βιολογικός καθαρισμός Παπά Νερό – Αη Γιάννης, να τροποποιηθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και να περιλαμβάνει κλειστά δίκτυα άρδευσης καθώς και αγροτική οδοποιία όχι μόνο για αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες αλλά μεταποιητικές, ψυγεία, αγροτουριστικά καταλύματα κ.α.

Στα θεσμικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Κουτσάφτης στάθηκε ιδιαίτερα στον θεσμό του Επιτρόπου και στο πλαίσιο λειτουργίας του που προκαλεί καθυστερήσεις και φαίνεται αναποτελεσματικό ενώ πρότεινε την ανασύσταση Τεχνικής υπηρεσίας Δήμων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (πρώην ΤΥΔΚ) ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες Δήμων που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.

Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Petite Cantine» Διονύσιος – Νεκτάριος Δαλούκας στη συνάντηση του με τον Γιάννη Βουλγαράκη ανέπτυξε τους παρακάτω άξονες:

Να υπάρχει δοκιμαστική περίοδος εργασίας εντός θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά στις θέσεις εργασίας για ΑμεΑ,

→Μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ των επιτρεπόμενων ωρών εργασίας

και της διατήρησης της αναπηρικής σύνταξης,

→Οικονομική διευκόλυνση από κρατικούς φορείς (π.χ Ι.Κ.Α, Ο.Α.Ε.Δ, Δήμους, Υπουργεία),

→Δημιουργία Δικτύου Αξιολόγησης & Ένταξης ΑμεΑ, στην Αγορά Εργασίας,

→Βελτίωση κρατικών δομών για πληροφόρηση των ΑμεΑ, σε σχέση με τις παροχές που δικαιούνται,

→Νομική Κατοχύρωση Εθελοντών (για Κοιν. Σ. Επ.),

→Διαρκής Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Προσωπική Ανάπτυξη ΑμεΑ,

→ Συνεργασία με Δήμους, ΟΤΑ, Κρατικούς Φορείς,

→ Κατασκευή ραμπών και θέσεων parkingΑμεΑ,

→ Ένταξη σε Προγράμματα ΕΣΠΑ και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη Βιωσιμότητα της Κοιν.Σ.Επ.

→ Επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν σε περιπτώσεις διοργάνωσης η/και φιλοξενίας πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων,

→ Δημιουργία Δικτύου Κοιν.Σ.Επ.,

→ Νόμος Αντωνοπούλου, Πρόταση Δανειοδότησης από Τράπεζα ή Εγγυητής (Υπουργείο Εργασίας)

→ Επιδότηση 50.000 € από το Υπουργείο Εργασίας σε υγιείς Κοιν.Σ.Επ.

→ Χρήση Χρηματοδοτικού Εργαλείου από το Ταμείο Εγγυήσεων, μέρος του Προγράμματος SESNET, για τραπεζικές μικροπιστώσεις,

→ Μέσω Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, ΕΤΕΑΝ χορήγηση μικροδανείων σε Κοιν.Σ.Επ. α) Ένταξης και Ειδικών Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, και β) Συλλογικής Κοινωνικής Ωφέλειας

O πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλες οι προμήθειες των τραπεζών και θα πρέπει να υπάρξει σχετική κυβερνητική παρέμβαση, ενώ παρατήρησε ότι θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα και να αναμορφωθεί, όπου χρειάζεται, το σημερινό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτίμησε ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο και την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ η κατάσταση έχει βελτιωθεί, χρειάζεται όμως εντονότερη δράση των Επιμελητηρίων. Αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στην Α΄ και Β΄ ΒΙ.ΠΕ του Βόλου που χαρακτηρίζεται από τα άδεια κουφάρια εργοστασιακών κτιρίων και την γενικότερη εγκατάλειψη, ενώ παρόμοια είναι και η εικόνα της βιομηχανικής περιοχής του Αλμυρού.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας μίλησε για την βαριά κληρονομιά που παρέλαβε. Ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Κάρλας που εδρεύει στα Κανάλια να παραμείνει στον Δήμο του. Μίλησε με θερμά λόγια για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του Φορέα, οι ποσότητες νερού όμως που παρακρατούνται για άλλες χρήσεις στερούν τον πιο πολύτιμο πόρο της περιοχής.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου Ρήγα Φεραίου να ζητήσει αδελφοποίηση με τον Δήμο Βελιγραδίου μια που εκεί δολοφονήθηκε ο εθνικός μας ήρωας. Ανέπτυξε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας οδικής σύνδεσης της Κερασιάς με την Ζαγορά, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις γενικότερα στο υπάρχον οδικό δίκτυο . Περιέγραψε εκτεταμένα τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το αρχαίο τείχος των Φερών, ενώ είπε πως υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη του Δήμου για την αξιοποίηση του σπιτιού του Ρήγα Φεραίου. Αναπτύσσοντας τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής του τόνισε πως πρόκειται για έναν Δήμο στον οποίο, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου