ΤΟΠΙΚΑ

Αερομαχίες… μετά την επίθεση Σπίρτζη για το αεροδρόμιο Αγχιάλου

αερομαχίες-μετά-την-επίθεση-σπίρτζη-273164

Στήριξη του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου αλά… Πάρο και Κρήτη ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτης από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα. Στο θεματικό τραπέζι για τον τουρισμό και τις υποδομές, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας τα άκουσαν… όλα. Σε επιθετικό ύφος εισέπραξαν τις επιπλήξεις του υπουργού, ο οποίος τους αναζήτησε. «Οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας είναι εδώ; Γιατί είχαμε κάνει αντίστοιχη κουβέντα για το αεροδρόμιο της Αγχιάλου και χαθήκατε. Να τα πούμε όποτε θέλετε», είπε ο υπουργός από μικροφώνου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας ήταν εκεί, και ας μην πρόλαβαν να αρθρώσουν λέξη εξαιτίας της δόμησης της λίστας των ομιλητών που δεν τους άφησε χρόνο παρέμβασης, με τον πρόεδρο της τοπικής, Ενωσης Γ. Ζαφείρη, να αναγκάζεται τελικά να αποχωρεί από το τραπέζι καταγγέλλοντας.

Όμως, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, της Κεντρικής Ελλάδας, είναι χρόνια τώρα εδώ, πανέτοιμο, πανάκριβο και αναξιοποίητο εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης. Ισως, εν μέσω εκνευρισμού να διέφυγε του υπουργού Υποδομών ότι ο κεντρικός αερολιμένας Ν. Αγχιάλου είναι ένα κοστοβόρο έργο, το οποίο παραδόθηκε το 2010, και πιθανόν να κάλεσε από κεκτημένη ταχύτητα τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους ξενοδόχους της Θεσσαλίας να πορευτούν στα πρότυπα της Πάρου και της Κρήτης.

Τι έγινε τελικά στα αεροδρόμια των δύο αυτών νησιών, για το οποίο μέμφθηκαν από υπουργικά χείλη οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας ότι δεν έχουν πράξει για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου;

Στην Πάρο, η αεροπορική εταιρία Olympic Air ανέλαβε με δωρεά της να κατασκευάσει το μισό κτίριο του αεροσταθμού του νέου αεροδρομίου, καθώς και τα συνοδά έργα (δρόμους, parking περιβάλλοντα χώρο κ.λπ.).

Στην Κρήτη, το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» επέκτεινε και αναβάθμισε τις κτιριακές του εγκαταστάσεις με δωρεά των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.

Στη Ν. Αγχίαλο, όμως, ο νέος αεροσταθμός, κόστους 20 εκατ. ευρώ, δεν έχει τίποτε να περιμένει σε υποδομές, για τις οποίες ο υπουργός κάλεσε τους τοπικούς επιχειρηματίες να βγουν στη γύρα… των δωρεών.

Όπως και να έχει, μετά την Πάρο και την Κρήτη, για το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται πως πνέει ένας νέος αέρας ανάπτυξης, με μηδενικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και δωρεές εταιρειών στο όνομα της κρίσης.

«Μετά από αυτήν την καινούργια εφεύρεση… και εφόσον πρέπει οι ξενοδόχοι να βάλουν χρήματα, έχουμε την πρόταση έτοιμη. Ας κρατήσουν τον άδικο και υπέρογκο ΕΝΦΙΑ που εισπράττουν από τα δωμάτια! Εισπράττουν αστρονομικό ποσό από τους ξενοδόχους με τη φορολογία των ακινήτων, και ας είναι τα ξενοδοχεία εργαλεία ανάπτυξης της χώρας και όχι τα σπίτια μας», αντιδρά η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας. Ο πρόεδρός της, Γιώργος Ζαφείρης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προανήγγειλε ότι σύντομα ο υπουργός Υποδομών θα λάβει και εγγράφως την πρόταση περί ΕΝΦΙΑ μέσω κοινής επιστολής των ξενοδοχειακών Ενώσεων της Θεσσαλίας.

«Εφόσον μας ειρωνεύονται, θα τους ειρωνευτούμε», δήλωσε ο κ. Ζαφείρης. Στις σκέψεις των ξενοδόχων είναι να καλέσουν τον υπουργό να «μην πράξει τίποτε άλλο, παρά να αφήσει τον κόσμο του τουρισμού στην ησυχία του για να εργαστεί απερίσκεπτα». «Καθίστε στο υπουργείο σας και αφήστε εμάς να βρούμε την άκρη», θα είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο ετοιμάζεται η επιστολή με αποδέκτη τον κ. Σπίρτζη.

Το σούπερ λουξ αεροδρόμιο και η σύνδεση φαρ ουέστ…

Εάν κάτι πρόλαβε να ειπωθεί από εμβόλιμες παρεμβάσεις από το ακροατήριο σ’ αυτό τον διάλογο για το αεροδρόμιο και την ανάπτυξή του, στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ήταν η προτροπή του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας να κατασκευαστεί επιτέλους το οδικό κομμάτι που θα συνδέει σύγχρονα το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου με την εθνική οδό. «Βγαίνεις από ένα σουπερ λουξ αεροδρόμιο και αντικρίζεις χωματόδρομο και εικόνες που σε παραπέμπουν σε φαρ ουέστ», είπε δεικτικά από το ακροατήριο του Συνεδρίου στη Λάρισα ο Γ. Ζαφείρης. «Ας τους πηγαίνουμε με άλογα, για ατραξιόν», σχολίασε συνάδελφός του ξενοδόχος από τα Τρίκαλα.

Ούτε για τη σύνδεση αεροδρομίου και εθνικής οδού ειπώθηκε κάτι από τον υπουργό. Εκτός εάν, στο νέο πλαίσιο δημιουργίας ή εκσυγχρονισμού δημοσίων υποδομών, ξενοδόχοι και λοιποί επαγγελματίες του τουρισμού χρειαστεί πλέον να αναζητήσουν μπουλντόζες και τσιμέντο…

Οι ξενοδόχοι πάντως της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια, την Περιφέρεια και τους δήμους, συνεχίζουν να λειτουργούν άτυπα τον φορέα που έχουν συστήσει, κρατώντας σε όποιο βαθμό ζεστό το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών, καθώς από τα κεντρικά η σημαντική υποδομή στο κέντρο της χώρας παραμένει αναξιοποίητη.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το σενάριο περί δεύτερης «φουρνιάς» ιδιωτικοποιήσεων -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- των περιφερειακών αεροδρομίων που παρέμειναν εκτός του φακέλου της Fraport, δείχνει να ναυαγεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου