ΤΟΠΙΚΑ

«Μαζί για τον Βόλο»: Η ΔΕΥΑΜΒ έχει τα «όπλα» να αντιμετωπίσει την ΕΡΓΗΛ

μαζί-για-τον-βόλο-η-δευαμβ-έχει-τα-ό-273222

Από την Δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Αιφνιδίως, ο σε αργία και ακόμα όπως φαίνεται σε πλάνη, υποδυόμενος τον ρόλο του εκπροσώπου τύπου της Δημοτικής Αρχής (sic!), ζητά την αρωγή του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων και των πολιτών για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη προβολή απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ κατά της ΔΕΥΑΜΒ.

Γιατί μετά από χρόνια άκρας μυστικότητας σε μια υπόθεση η οποία αντιμετωπίζονταν ακόμη και με λεονταρισμούς, τώρα ζητά χείρα βοηθείας; Προφανές είναι ότι οι «καλύτερες» νομικές ενέργειες, οι «καλύτερες» αγωγές κατά της ΕΡΓΗΛ για τις οποίες υπερηφανεύονταν, οδήγησαν σε ναυάγιο, γι’ αυτό αναζητεί σωσίβιο σε όσους καθημερινά μέχρι τώρα καθυβρίζει.

Γνωρίζουμε ότι στα «ντουλάπια» της ιστορίας της ΕΡΓΗΛ, βρίσκονται πολλοί «σκελετοί». Που ξεκινούν από την διάτρητη μελέτη του έργου, συνεχίζουν με υπηρεσιακά λάθη, με την αδυναμία των διοικήσεων να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της υπηρεσίας για νομική βοήθεια και καταλήγουν στις κραυγαλέες νομικές παραλείψεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Όμως σήμερα εν όψει της πιθανής κατάθεσης αναγκαστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑΜΒ, δεν είναι η ώρα καταλογισμού ευθυνών, αλλά η ώρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η θέση μας είναι καθαρή. Θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ, έχει σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης. Αυτά είναι ο εντοπισμός του πραγματικού έργου που υλοποιήθηκε, από την επιτροπή παραλαβής, την επιτροπή διαπίστωσης αποκλίσεων και την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ. Το ΤΕΕ είναι ισχυρό όπλο και η αξιοποίησή του είναι σημαντική παράμετρος στην απεμπλοκή της ΔΕΥΑΜΒ από την περιπέτεια αυτή.

Ελπίζουμε ότι αυτή την φορά θα έχει κατατεθεί η σωστή αγωγή που η καλή της έκβαση θα απαλλάξει την ΔΕΥΑΜΒ και τους πολίτες από κάθε συνέπεια.

Σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς και θα πρέπει να κατανοήσουν οι παροικούντες την πλατεία Ρήγα Φεραίου, ότι η αντιπαλότητα με το ΤΕΕ και η εκδίωξή του από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, οι άθλιες συμπεριφορές και οι προπηλακισμοί απέναντι στις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, η μικροπολιτική και οι μυστικοπαθείς διαδικασίες πίσω από επτασφράγιστες θύρες, πουθενά δεν οδηγούν, απλώς αδυνατίζουν τις δυνατότητες της πόλης και είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών.

Με αφορμή δε την υπόθεση αυτή, από ορισμένες πλευρές εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ. Στην πραγματικότητα ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ και γενικά των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας προστατεύεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και μάλιστα η προστασία αυτή έγινε απόλυτα αποτελεσματική με τον πρόσφατο νόμο 4483/2017 για τους ΟΤΑ, όπου για την διαφοροποίηση της μορφής των ΔΕΥΑ απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 3/4 του δημοτικού συμβουλίου και πράξη του συντονιστή της Αποκεντρωμένης

Η πόλη είναι ενωμένη απέναντι στις ορέξεις της ΕΡΓΗΛ. Το ερώτημα είναι αν η δημοτική αρχή μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε αυτό το μέτωπο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου