ΤΟΠΙΚΑ

Τα αιτήματα φορέων Υγείας, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΒ και Εκπαίδευσης ενόψει του Αναπτυξιακού

τα-αιτήματα-φορέων-υγείας-αδεδυ-εκβ-κα-275368

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που συνδιοργανώθηκε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου σειρά συναντήσεων εκπροσώπων του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη με εκπροσώπους φορέων του νομού Μαγνησίας.

Στις συναντήσεις αυτές πήραν οι κυβερνητικοί βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής Εκπρόσωποι του υπουργού Επικρατείας ήταν οι Νίκος Σκορίνης και Γιάννης Βουλγαράκης.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιο Τσάμη και τον γραμματέα Μάκη Χριστοφορίδη οι εκπρόσωποι του επιστημονικού συλλόγου πρότειναν τη θεσμοθέτηση εφημεριών πόλης για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς (στο πρότυπο των εφημεριών των φαρμακοποιών) και τη θεσμοθέτηση κάρτας υγείαςγια τους πολίτες η χρήση της οποίας να αφορά απλές επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας άσκησαν κριτική για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και συνακόλουθη εξασθένιση του ρόλου των τοπικών συλλόγων. Ανέφεραν σαν ανησυχητικό πρόβλημα ότι έχουν αρχίσει να γίνονται ιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές (δεν είναι ιατρεία ή νοσοκομεία ή μονάδες υγείας) και πρότειναν η θητεία στα αγροτικά ιατρεία να γίνεται μετά την απόκτηση ειδικότητας.

Το μέλος του Δ. Σ της που εκπροσώπησε την ΕΒΕΤΑΜ Θανάσης Στάμος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στη βιομηχανική έρευνα μέσα από την αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΒΕΤΑΜ και των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνα που προκύπτουν είτε από δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας είτε από συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην αναγκαιότητα της εξωστρεφούς προσανατολισμού με την ανάπτυξη νέων διεθνοποιημένων προϊόντων που θα έχουν διεθνές πελατολόγιο. Είπε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στους εργαστηριακούς ελέγχους για την διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Επεσήμανε την σπουδαιότητα του εξωστρεφούς προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και στην εναρμόνιση τους με τις απαιτήσεις των ξένων αγορών. Τέλος, ανέπτυξε την πεποίθηση του για τις δυνατότητες που έχουν οι ερευνητικοί οργανισμοί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης ζήτησε να αποδειχθεί έμπρακτα από το υπουργείο Δικαιοσύνης η διατυπωθείσα από τον Ιούνιο του 2016 πολιτική βούληση για ανέγερση νέου δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο.

O πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης και ο γραμματέας του Λεωνίδας Αναστασίου μαζί με τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Βασιλείου ανέπτυξαν τα προβλήματα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στην έλλειψη μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο και στη γενικότερη υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας, η οποία επηρεάζει σε κάποιο βαθμό αρνητικά την τουριστική κίνηση. Μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο πρωτοβάθμιος τομέας της υγείας. Ο Φ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων λέγοντας πως τα συνδικάτα δεν αρνούνται την ανάγκη για αξιολόγηση, αλλά ο συγκεκριμένος νόμος που εφαρμόζεται ανατρέπει στην πράξη τον νόμο Βερναρδάκη που είχε θετικά στοιχεία αφού προέβλεπε αξιολόγηση δομών και μετά αξιολόγηση υπαλλήλων, κατάρτιση οργανογραμμάτων και καθηκοντολόγιου, κρίση και των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους τους. Παρατήρησε ότι για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ

θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άδεια κτίρια του ΙΚΑ, ενώ ανέφερε ότι το ολοήμερο σχολείο όπως λειτουργεί δεν εκπληρώνει το δημιουργικό χαρακτήρα της αποστολής του, αλλά έχει μετατραπεί σε χώρο όπου απλά οι μαθητές περνούν μερικές ώρες μακριά από τα σπίτια τους Μίλησε επίσης για τα προβλήματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους επισημαίνοντας ότι ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών λειτούργησε θετικά, έχουν όμως να γίνουν προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων από το 2007.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στα δραματικά προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία, τα πιο πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν με αποτέλεσμα ο Βόλος να έχει ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο του εθνικού. Μίλησε επίσης για την ανάγκη αν δοθούν επενδυτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις και οικονομικού χαρακτήρα ελαφρύνσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Τέλος ανέφερε πως για το θέμα της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ η λύση πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για χρήση του με αυστηρούς όρους και ελέγχους.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Μαγνησίας παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Γιαννούλη Μαρία, η γραμματέας Διαλεκτή Τσιτούμη, το μέλος του ΔΣ της Παντελής Τσιρέπας και ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος των καθηγητών στο ΠΥΣΔΕ Σταύρος Κατσούρας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επίκαιρο πρόβλημα της κατάργησης πέντε τμημάτων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, αλλά και η παριστάμενη εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου Λιάνα Πασχούδη και η εκπρόσωπος των γονέων των παιδιών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ Κατερίνα Δέδε μίλησαν για την σπουδαιότητα του προβλήματος μια και καταργούνται ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης. Ο κ. Βουλγαράκης που ήταν ο συνομιλητής τους δεσμεύθηκε να μεταφέρει το πρόβλημα στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας την επίλυση του.

Τα μέλη της ΕΛΜΕ κατέθεσαν την πρόταση τους για την ανάγκη δημιουργίας τμημάτων παράλληλης στήριξης στα ΕΠΑΛ. Αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα που δημιουργείται στα νησιά για την κάλυψη των κενών θέσεων από αναπληρωτές ζητώντας τη θεσμοθέτηση ξεχωριστής νησιωτικής ζώνης, έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν.

Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος, η αντιπρόεδρος Αποστολία Μπέκα και ο γραμματέας της Γιώργος Βαλής. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της προσχολικής αγωγής και ειδικότερα στο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει αφού 7% των νηπιαγωγείων λειτουργούν με διπλοβάρδιες, δεν υπάρχουν στα νηπιαγωγεία ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι προαύλιοι χώροι τους δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Αναπτύσσοντας τα θέματα των κτιριακών υποδομών επεσήμαναν ότι υπάρχει έλλειψη συντήρησης, ενώ την τελευταία δεκαετία ιδρύθηκαν από πόρους του ΕΣΠΑ μόνο δύο νηπιαγωγεία. Μίλησαν επίσης για το παρόμοιο με αυτό των καθηγητών πρόβλημα κάλυψης των θέσεων στα νησιά. Κλείνοντας αναφέρθηκαν στην επιτακτικότητα του να κατευθυνθούν πόροι στην παιδεία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου