ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή στον Βόλο της Παπαστράτος

επιστροφή-στον-βόλο-της-παπαστράτος-276435

Επιστροφή στον Βόλο για τον «Παπαστράτο» της εταιρείας Philip Morris International. Στην πόλη λειτούργησε επί χρόνια το συγκρότημα καπναποθηκών της ελληνικής καπνοβιομηχανίας και εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί κατάστημα επί της Γκλαβάνη 54, το IQOS, μέσω του οποίου διατίθενται προϊόντα καπνού νέας γενιάς, που κυκλοφορούν ήδη ένα χρόνο στην Ελλάδα. Χθες, το κατάστημα, γύρω από τη λειτουργία του οποίου απασχολούνται 15 άτομα, εγκαινιάστηκε και επίσημα, παρουσία και της διευθύντριας επιστημονικών και ιατρικών υποθέσεων της εταιρείας, Αγγελικής Αγγέλη

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε γεύμα εργασίας που παραχωρήθηκε νωρίτερα, στο εστιατόριο «Πλαγίως», η κ. Αγγέλη παρουσίασε στην πόλη τη νέα μεγάλη επένδυση της Παπαστράτος-Philip Morris, που αφορά στην παραγωγή προϊόντων καπνού νέας γενιάς.

«Αντί για συμβατικά τσιγάρα, παράγουμε ράβδους καπνού. Είναι το νέο μας προϊόν, το οποίο συνοδεύεται από τη συσκευή Iqos. Η βασική αρχή των ράβδων καπνού είναι ότι πλέον δεν τον καίμε αλλά τον θερμαίνουμε μέσω της ειδικής συσκευής, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό να μην παράγονται τα βλαβερά συστατικά που προκύπτουν από την καύση του καπνού. Πρόκειται για το αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας στο ερευνητικό κέντρο της Philip Morris στην Ελβετία», εξήγησε η κ. Αγγέλη.

Όπως ανέφερε, το προϊόν που κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις διατίθεται εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα και σύντομα πρόκειται να βγουν στην αγορά και νέα προϊόντα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι στόχος της έρευνας όλα αυτά τα χρόνια είναι η παραγωγή ενός προϊόντος δυνητικά λιγότερου βλαβερού, και ήδη τρέχει μεγάλο πρόγραμμα ερευνών και κλινικών μελετών προκειμένου να αποδειχθεί ότι όντως πρόκειται για ένα λιγότερο βλαβερό προϊόν.

Η διευθύντρια επιστημονικών και ιατρικών υποθέσεων της εταιρείας, Αγγελική Αγγέλη

Στο 2% των εσόδων του κράτους συμβάλλει η Philip Morris

Παρουσιάζοντας την ταυτότητα της εταιρείας, η κ. Αγγέλη αναφέρθηκε στην Παπαστράτος που έχει παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 86 χρόνια, από το 1931. Το 2003 εξαγοράστηκε από τη Philip Morris η οποία προχώρησε σε επένδυση 500 εκατ. ευρώ, και το 2009 η εταιρεία μετακόμισε στον Ασπρόπυργο, όπου έγινε επίσης επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Η Philip Morris, όπως τόνισε η κ. Αγγέλη, έχει μεγάλη συμβολή στην ελληνική οικονομία, ως η πρώτη εταιρεία καπνού στην Ελλάδα. Η συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα το 2016 ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ από φορολογία, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, αναπτύσσει πολύ ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με επενδύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα έγινε δωρεά ειδικού σκάνερ στο τελωνείου για τον εντοπισμό λαθραίων τσιγάρων και καπνού.

Σημαντική είναι η συμβολή και στην τόνωση της απασχόλησης. Στην εταιρεία εργάζονται 800 άτομα, υπάρχει δίκτυο 25.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και 900 τοπικοί προμηθευτές.

Εχει μερίδιο αγοράς 40%, ενώ το 50% των πωλήσεων αφορούν σε εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου έξι χρόνια, η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά του 50% της παραγωγής των ελληνικών καπνών, και επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι μετατράπηκαν οι αποθήκες του Παπαστράτου στο Αγρίνιο σε ένα πανευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κέντρο της Philip Morris για τα καπνά ανατολικού τύπου.

Με τη νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθούν επιπλέον 400 θέσεις απασχόλησης. «Θα δημιουργηθούν τρία νέα κτίρια στον Ασπρόπυργο και στόχος είναι να φθάσουμε στην παραγωγή των 20 δισ. ράβδων καπνού τον χρόνο, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2018. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία η προσέλκυση της επένδυσης στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αγγέλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου