Καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων για 7 εργατικά ατυχήματα το 2017. Απάντηση του Δήμου Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-12, 19:59:02
Καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων για 7 εργατικά ατυχήματα το 2017. Απάντηση του Δήμου Βόλου

Επτά εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2017 καταγγέλλει ότι συνέβησαν στον Δήμο Βόλου το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, απόρροια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, της μη παροχής μέσων ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρονται τα εξής:

«Το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της Δημοτικής Αρχής Βόλου, Μπέου-Θεοδώρου, να μην παρέχει εδώ και μήνες τα  αναγκαία, προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, Μέσα Ατομικής Προστασίας, με βάση την δουλειά που τους αναθέτει, στους συναδέλφους οχταμηνίτες που εργάζονται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Καταγγέλλουμε επίσης το γεγονός της 24ωρης και εβδομαδιαίας

(7 μέρες τη βδομάδα), λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας από το 2012, όταν ο Δήμος Βόλου «πρωτοπορεί» αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό  οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Σκοτινιώτη-Οικονόμου και την οποία απρόσκοπτα συνεχίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή, καθώς εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους  για τους εργαζόμενους.

Η 24ωρη και εβδομαδιαία λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, η μη, αυτονόητη και επιβεβλημένη παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς που γιγαντώνεται, όπως και  σε όλες τις υπηρεσίες, π.χ  Συντήρηση, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμό, Κολυμβητήριο, κλπ με  εργατοτεχνικό προσωπικό, αποδεδειγμένα στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια των συναδέλφων με κάθε είδους ευέλικτη σχέση εργασίας, αλλά και στους  συναδέλφους  μονίμου και αορίστου χρόνου, που παίζουν καθημερινά κορώνα-γράμματα με τη ζωή τους.

Οι αριθμοί είναι τόσο αποκαλυπτικοί με τα 7 εργατικά ατυχήματα το 2017 στο Δήμο Βόλου, ευτυχώς όχι θανατηφόρα, που δεν επιτρέπει κανενός είδους καθυστέρηση- κωλυσιεργία. Το περιθώριο των 10 ημερών της Επιθεώρησης Εργασίας για να δοθεί λύση, είναι ήδη πολύ, αν σκεφτούμε ότι καθημερινά και ώρα με την ώρα, αυξάνονται οι πιθανότητες να θρηνήσουμε θύματα.

Δεν θα επιτρέψουμε να μεγαλώσει ο μαύρος κατάλογος με τους 26 νεκρούς συναδέλφους στους Δήμους στα τελευταία τρία χρόνια πανελλαδικά, με τα 7 θανατηφόρα μόνον για το τελευταίο διάστημα.

ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως «κανονικότητα» ότι πηγαίνοντας για ένα κομμάτι ψωμί στη δουλειά  θα κινδυνεύουμε να μην γυρίσουμε στα παιδιά μας, γι αυτό και είναι αναγκαίο να ενισχυθεί και να γίνει κυρίαρχη η γραμμή της σύγκρουσης με το σύνολο της  αντεργατικής-αντιλαϊκής  πολιτικής  που επεκτείνεται από τη συγκυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ και την ΕΕ  (με ορατή την απειλή να καταργηθούν τα  ΒΑΕ με την επικείμενη ευθυγράμμιση  με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία  μέχρι 31-12-2017)  και αξιοποιείται με κάθε ευλάβεια  πανελλαδικά, σχεδόν από τους  όλους τους εκλεγμένους –εκφραστές της στους Δήμους της χώρας».  

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Σε απάντηση των καταγγελιών του Συνδικάτου εργαζομένων από την Δημοτική Αρχή Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με έκπληξη διαβάσαμε την ατέλειωτη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στο Δήμο Βόλο (προφανώς θα συμπεριέλαβε και το δικό της τροχαίο ατύχημα στο αμαξοστάσιο, όπου βρέθηκε ένα πρωινό με τη δροσούλα) και που είχε την μεγάλη ψυχική δύναμη να καταγράψει η ακούραστη εργατομάνα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, κ. Εύη Καρυδάκη! Κρίμα που δεν μας ενημέρωσε νωρίτερα, να υποβάλλουμε αίτημα στον πρωθυπουργό, κατά την έλευση του στη Θεσσαλία, για την κατασκευή και λειτουργία και μιας ειδικής κλινικής στον τομέα που εκπροσωπεί…

Είναι πράγματι ευτυχία για τον συνδικαλισμό που μια μουσική παραγωγός βρέθηκε από το "παράθυρο" διορισμένη δημοτική υπάλληλος και αντί να τραγουδάει, πχ. την τσιμινιέρα, αγωνίζεται νυχθημερόν για τα δίκαια του εργάτη στην αποκομιδή, στο πράσινο, στα κοιμητήρια, στα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας… προφανώς λόγω εμπειρίας τα κατανοεί και τα συμμερίζεται καλύτερα από όλους…

Την καλούμε να σοβαρευτεί και να δει την πραγματικότητα χωρίς τις κομματικές της παρωπίδες. Η κοινωνία υποφέρει, χιλιάδες συμπολιτών είναι άνεργοι και ουδείς έχει την υπομονή να παίζει με την νοημοσύνη του ένας ελάχιστα εργαζόμενος και καλά αμειβόμενος συνδικαλιστής, όπως αυτή, που απλώς θέλει να κολλήσει μερικά ακόμη κομματικά ένσημα. Λίγη τσίπα χρειάζεται…».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=