ΤΟΠΙΚΑ

Τι ζήτησαν Δήμαρχοι και φορείς σε συναντήσεις πριν το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας

τι-ζήτησαν-δήμαρχοι-και-φορείς-σε-συνα-277248

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που συνδιοργανώθηκε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας χθες και προχθές στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου σειρά συναντήσεων εκπροσώπων του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη με εκπροσώπους φορέων του νομού Μαγνησίας.

Στις συναντήσεις αυτές πήραν μέρος οι κυβερνητικοί βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής Εκπρόσωποι του υπουργού Επικρατείας ήταν οι Νίκος Σκορίνης και Γιάννης Βουλγαράκης.

Η πρώην υπουργός και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανέπτυξε τις απόψεις της θεωρώντας ως κρίσιμες επιλογές την διασύνδεση του σιδηρόδρομου με το λιμάνι, την αξιοποίηση του Πανεπιστήμιου στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την δημιουργία μονάδων μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής.

Ο ασκών καθήκοντα δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, ξεκίνησε επισημαίνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Μαγνησίας η οποία είναι τουριστικός προορισμός. Τόνισε πως την τελευταία 20ετία το μοναδικό έργο που έγινε ήταν το Πανθεσσαλικό Στάδιο και ένας ημιτελής περιφερειακός δρόμος. Υπάρχει μεγάλη ανεργία, η αγορά της πόλης βρίσκεται στα όρια της. Ανέφερε πως είναι σημαντικό να προχωρήσουν τα έργα που εξήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης για τους κυκλικούς κόμβους στην πόλη και την επέκταση του Περιφερειακού με την παράκαμψη της Αγριάς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημιουργία Μουσείου που θα στεγάσει την Αργώ, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης. Ενημέρωσε τους συνομιλητές του πως ήδη οι μελέτες για αυτό το έργο προχωρούν ικανοποιητικά.

Ο κ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε επίσης στη διεκδίκηση του Δήμου Βόλου της παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης από τον Οργανισμό Λιμένος. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του Παγασητικού, δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου και στη σπουδαιότητα της υλοποίησης της εξαγγελθείσας παράκαμψης του δρόμου που σήμερα περνά από το χιονοδρομικό κέντρο

Ο Δημήτρης Εσερίδης, Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα των επαρχιακών δήμων που καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικά εκτάσεις, κάνουν εκχιονισμό, αγροτική οδοποιία κ.λ.π. Ζήτησε την κατάργηση του νόμου 4412 που αφορά τις αναθέσεις μελετών και όπως είναι σήμερα εμποδίζει κάθε αναπτυξιακό έργο. Αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που καθημερινά δημιουργεί η πολυνομία στην λειτουργία των δήμων και στην ανάγκη να φύγει από τις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης αρχής ο εποπτικός έλεγχος των αποφάσεων των δήμων. Ζήτησε να αλλάξουν τα κριτήρια κατανομής των πόρων της ΚΑΠ. Ενημέρωσε για την πρόθεση του Δήμου Αλμυρού να συνδιοργανώσει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ημερίδα για τα αρωματικά φυτά. Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα διάφορων έργων που επείγει να γίνουν στην περιοχή του δήμου Αλμυρού με σημαντικότερο από αυτά την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει τις Νηές με τον Πτελεό μέχρι τη θέση Λουτρό.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου Κώστας Ματσιώλης αφού περιέγραψε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε πανελλήνιο επίπεδο εξαιτίας των επτάχρονων μνημονιακών πολιτικών {είπε πως π.χ είναι ο μοναδικός κλάδος που χρειάζεται κάθε μήνα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα προκείμενου να λειτουργήσουν τα φαρμακεία, κ.λ.π.} αναφέρθηκε στην κοινωνική δράση του Συλλόγου. Είπε ότι δημιούργησαν και τοπικά με δικά τους χρήματα , και λειτουργούν με επιτυχία τον Διανεμητικό Λογαριασμό Φαρμακοποιών Μαγνησίας, {ο μοναδικός Φ. Σ. στην Κεντρική Ελλάδα }, όπου εξοικονομεί το κράτος 2-3 υπαλλήλους λόγω της αντικατάστασης συγκεκριμένης υπηρεσίας παράδοσης και εξόφλησης συνταγών ΕΟΠΥΥ , των φαρμακείων. Επίσης λειτουργούν με επιτυχία, μαζί με την Μητρόπολη Δημητριάδος εδώ και επτά χρόνια το Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου, όπου καλύπτονται κάποιες από τις ανάγκες σε φάρμακα των συμπολιτών μας.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστα Βολιώτη και Στέλιο Λημνιό, οι τελευταίοι ανέπτυξαν τη θέση της συλλογικότητας τους ότι χωρίς οικολογικό πρόσημο δεν έχει μέλλον η ανάπτυξη σε μια χώρα που θέλει να έχει και τουριστικό χαρακτήρα. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση με ονομασία προέλευσης, την βιολογική γεωργία, την στήριξη καινοτόμων ιδεών και στον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Στο Πήλιο και σε όλο τον νομό πρέπει να αναπτυχθεί ο ήπιος τουρισμός. Ανέφεραν την αντίθεση τους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που σχεδιάζονται στις Νηές και στον Αλατά. Μίλησαν για την ανάγκη να αναπτυχθεί η τυποποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Δήλωσαν την αντίθεση τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ και στη καύση RDF και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ. Θεωρούν ότι η Κάρλα προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη με καθαρότητα και επάρκεια νερών μέσα από ένα πλήρες σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Επεσήμαναν με έμφαση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παγασητικός εξαιτίας της υπεραλίευσης και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν.

Τέλος μίλησαν για την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία στο μοντέλο ανάπτυξης με αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Πέτρο Μπέλλο και τη Γενική Γραμματέα Κερασία Ζορμπά του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ οι τελευταίοι αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σχεδόν παντού στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Είπαν στους συνομιλητές τους πως το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα έχει θετικό χαρακτήρα, το κρίσιμο όμως είναι να εφαρμοστεί στην πράξη, με κύρια ευθύνη των Δήμων που έχουν κάνει ελάχιστα για την υλοποίηση του.

Ζήτησαν επίσης να επεκταθεί η πολύ μικρή συμμετοχή των βαριά αναπήρων (π.χ. των τετραπληγικών) εκτός από τα φάρμακα και στα βοηθήματα που τους είναι απολύτως απαραίτητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου