ΤΟΠΙΚΑ

Μία στις 10 γυναίκες στη Μαγνησία με καρκίνο μαστού

μία-στις-10-γυναίκες-στη-μαγνησία-με-καρ-278632

Η ανάγκη δημιουργίας οργανωμένου κέντρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στην περιοχή μας, σε μια εποχή κατά την οποία μία στις δέκα γυναίκες διαγιγνώσκεται με τη συγκεκριμένη νόσο, διατυπώθηκε στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ξενοδοχείο «Παρκ» με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Βόλου «Αργώ». Ευοίωνα μηνύματα, που μεταφράζονται σε ίαση 100% στο αρχικό στάδιο του καρκίνου καταγράφτηκαν στην παραπάνω εκδήλωση, ενώ υπογραμμίστηκε, ταυτόχρονα, η σημασία του προληπτικού ελέγχου και στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την πρόταση για δημιουργία οργανωμένης μονάδας για τον καρκίνο του μαστού κατέθεσε ο Δρ. Βασίλειος Χ. Καλλές MD, MSc, PhD, ειδικός χειρουργός του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, ο οποίος κατάγεται από τον Αλμυρό.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επεσήμανε ότι «πρέπει να οργανωθούν κέντρα και στη Μαγνησία, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, για παράδειγμα, προκειμένου να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται συνολικά, ανάλογα περιστατικά. Δηλαδή, εξήγησε, μια οργανωμένη μονάδα μαστού με συνδρομή εξειδικευμένων συναδέλφων με ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα, που να δρουν μαζί σαν μια ομάδα ειδικοτήτων».

Μέχρι στιγμής «δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο, αλλά θεωρώ ότι είναι αναγκαίο και θα προσπαθήσουμε να το υποστηρίξουμε όλοι όσοι προερχόμαστε από αυτόν τον χώρο, ως ελάχιστη προσφορά στον τόπο που μεγαλώσαμε και μας ανέδειξε» σημείωσε ο κ. Καλλές.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «κάθε γυναίκα οφείλει να αυτοεξετάζεται μια φορά το μήνα από την ηλικία των 20 ετών και άνω. Οποιαδήποτε στιγμή παρατηρήσει κάτι που και δεν υπήρχε τον προηγούμενο μήνα ή μια αλλαγή στην όψη του μαστού ή μια αλλαγή στο δέρμα ή έκκριμα από τη θηλή, θα πρέπει αμέσως να το αναφέρει στο γιατρό της, ο οποίος στη συνέχεια θα την κατευθύνει ανάλογα για να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο».

Η πρόληψη σώζει

Στη σημασία του προληπτικού ελέγχου αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο έτερος ομιλητής, Δρ Γεώργιος Σ. Πεχλιβανίδης MD, PhD, διευθυντής χειρουργός Μαστού του Νοσοκομείου «Metropolitan». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ποσοστά ίασης εξαρτώνται από το στάδιο. Στο πρώτο στάδιο, και αυτός είναι ο ρόλος του προληπτικού έλεγχου, «το ποσοστό ίασης μπορεί να φτάσει το 100% όπου ο καρκίνος είναι μικρός, δεν έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες και δεν είναι επιθετικός. Υπάρχουν καρκίνοι, ανέφερε, που είναι ελάχιστα επιθετικοί, δεν δίνουν μεταστάσεις εύκολα, τους βρίσκουμε σε μικρό στάδιο, με ποσοστό ίασης 100% τουλάχιστον στη δεκαετία».

Ο ίδιος ομιλητής ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών και όσο η έρευνα προχωράει, ενισχύεται με περισσότερα φάρμακα και γίνεται πιο στοχευμένα για κάθε καρκίνο η θεραπευτική διαδικασία. Η συμβουλή του προς τις γυναίκες συνοψίζεται στην φράση «πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο, οργανωμένα σε κέντρα που ασχολούνται με τον μαστό, σε μονάδες μαστού και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνονται από οργανωμένα κέντρα που εξειδικεύονται στον καρκίνο του μαστού».

Κοινωνικές δράσεις

Αναπτύσσοντας το κοινωνικό μήνυμα των δράσεων που αναπτύσσονται, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Βόλου «Αργώ», Γιάννης Μαμούρας, επεσήμανε ότι προγραμματίζονται μια σειρά παρεμβάσεων που εντάσσονται στην ευρύτερη φιλοσοφία του διεθνούς Ρόταρυ.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση προσφοράς της χρονιές, που περιελάμβανε σχολικά είδη για παιδιά που τα στερούνται. «Παραδώσαμε σχολικά είδη στο κοινωνικό παντοπωλείο με την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς, τσάντες, τετράδια, μολύβια, στυλό, όλα καινούργια, τα οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, χαροποίησαν πολύ τα παιδιά» ανέφερε ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου «Αργώ».

Η επόμενη προγραμματισμένη δραστηριότητα, θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο Γηροκομείο, και περιλαμβάνει γεύμα για τους ηλικιωμένους, που θα παρατεθεί την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της συντροφικότητας και τη στήριξη των στόχων του Γηροκομείου.

Σύμβολο θέλησης και κουράγιου

Η Βολιώτισσα Βασιλική Καλούτσα, η οποία ετοιμάζει ποδηλατικό μαραθώνιο αγάπης

Στην προχθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε η Βασιλική Καλούτσα, η Βολιώτισσα εικαστικός που νίκησε τον καρκίνο κι ετοιμάζεται για τον ποδηλατικό μαραθώνιο αγάπης, «για το όνειρό της», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την εμπειρία της και τη μεγάλη νίκη στον στίβο της ζωής, τόνισε ότι μέσα από τη μεγάλη δοκιμασία, που δεν έκαμψε τις αντοχές της, έγινε καλύτερος άνθρωπος, ανακαλύπτοντας τα ανεξάντλητα αποθέματα της εσωτερικής της δύναμης αλλά και της αγάπης για ζωή.

Το μήνυμα που έστειλε σε όλες τις γυναίκες είναι «να στηριζόμαστε πάντα στο θετικό και το καλύτερο για μας. Κι όταν εμείς είμαστε καλύτερα και κάνουμε το καλύτερο για μας, μπορούμε να είμαστε πολύ καλύτεροι για όλους τους άλλους».

Παράλληλα υπενθύμισε την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, που θα είναι ανοιχτή στη διάρκεια του ποδηλατικού μαραθώνιου ελπίδας από τον Βόλο μέχρι την Αθήνα για καλό σκοπό. Μέσω του προγράμματος «Προσφέρω» του ΟΤΕ, όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν SMS με τη λέξη ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ στο 19059 με χρέωση 1 ευρώ, για την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου