ΤΟΠΙΚΑ

1.000 Βολιώτες ψυχικά ασθενείς

1-000-βολιώτες-ψυχικά-ασθενείς-280049

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και των παραγόντων που επιβαρύνουν την ψυχολογία και υπολογίζεται ότι έχουν προκαλέσει ψυχικές διαταραχές στο 1% του πληθυσμού, δηλαδή σε 1.000 περίπου Βολιώτες, υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες στην πόλη. Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ζήσε μια μέρα όπως εγώ» διοργανώθηκαν χθες από τον Φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ, στο πλαίσιο της σημερινής, Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στόχος των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες, σε διάφορα σημεία της πόλης, ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα ψυχικής υγείας, προκειμένου να «ανοίξει» η συζήτηση σχετικά με το στίγμα και τις διακρίσεις στις ψυχικές διαταραχές.

Αρκετοί Βολιώτες συμμετείχαν στις χθεσινές δράσεις, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ελένη Τσιντζίρα, Ψυχολόγος στο κέντρο ημέρας ΚΗ.Π.Ο.Σ, που εντάσσεται στις δομές της «ΔΙΟΔΟΥ», παρατηρείται αύξηση στα ψυχικά νοσήματα και κυρίως έχει γίνει αυξηθεί η προσοχή μας στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα πρώτα συμπτώματα ενδέχεται να εμφανιστούν στην προεφηβία και λίγο πριν την ενήλικη ζωή, ενώ όπως σημείωσε η κ. Τσιντζίρα «ενδέχεται να είναι αρχικά ασαφή και να μην μας δίνουν ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος. Στην ηλικία 20 – 25 βλέπουμε τα περισσότερα συμπτώματα, τα οποία θα μπορέσει να διαχειριστεί και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του ο πάσχων, αν του παρασχεθεί άμεσα βοήθεια. Εάν αφεθεί στην μοίρα του, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει να παραμείνει μέλος της κοινωνίας μας».

Η ίδια κατέστησε σαφές ότι ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, «η δική μας στάση και βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας», ενώ προσέθεσε ότι «οποιαδήποτε κρίση βιώνουμε, επιτείνει την ψυχική μας υγεία. Γενικότερα το άγχος και η εσωτερική ένταση, λειτουργούν επιβαρυντικά για τις ψυχικές παθήσεις».

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΔΙΟΔΟΣ εκπονεί προγράμματα αποασυλοποίησης κι επανένταξης στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς». Η ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε. δραστηριοποιείται στο Βόλο από τον Αύγουστο του 2006, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του οικοτροφείου «Μαζί» στην Κ. Καρτάλη 227 για την φιλοξενία 15 ατόμων με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές με παροχή φροντίδας επί εικοσιτετράωρης βάσης.

Στον ίδιο άξονα λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2008 στην οδό Μεταμορφώσεως 23α το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης και Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ.), όπου παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και θεραπευτικές ομάδες.

Τέλος, από το 2013 λειτουργεί η τρίτη δομή της εταιρείας, το Προστατευόμενο Διαμέρισμα, που φιλοξενεί 4 άτομα που πάσχουν από ψυχική νόσο και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αυτονόμησης πριν επιστρέψουν ανεξάρτητοι στην κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου