ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία για το επίδομα θέρμανσης

ψυχρολουσία-για-το-επίδομα-θέρμανσης-280112

Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και στη Μαγνησία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το λίτρο θα πωλείται ακριβότερο κατά τέσσερα λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στον νομό, φοβούνται ότι φέτος οι παραγγελίες θα είναι μειωμένες, καθώς διαρρέουν πληροφορίες για «κούρεμα» κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη Γραμματέα του Συλλόγου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Βάσω Κοντοχρήστου, υπάρχουν φόβοι ότι φέτος στον νομό οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης θα περιοριστούν δραματικά, αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που θέλουν μείωση του επιδόματος θέρμανσης από τα 105 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 53 εκατ. ευρώ φέτος.

Όπως ανέφερε η κ. Κοντοχρήστου, «δεν έχει διευκρινιστεί αν το επίδομα θα το πάρουν οι μισοί δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι, με αυστηροποίηση των κριτηρίων, ή αν το επίδομα θα πάρουν όλοι οι περσινοί δικαιούχοι, αλλά μισό ποσό».

«Δεν είναι μόνο ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις στο μισό, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον δικό μας κλάδο. Πέρυσι περάσαμε ένα βαρύ χειμώνα, και πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα κατάφεραν μέσω του επιδόματος να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Αν φέτος το επίδομα κοπεί ή μειωθεί θα υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε η κ. Κοντοχρήστου.

Οι παραγγελίες, σύμφωνα με την ίδια, εκτιμάται ότι θα μειωθούν εξαιτίας και της φορολογίας, που μειώνει τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αδυνατούν να γεμίσουν τις δεξαμενές πετρελαίου.

Βάσει πληροφόρησης που είχε η κ. Κοντοχρήστου από το Σωματείο Θεσσαλονίκης, η διάθεση αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, και η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να κυμανθεί από 0,96 έως 0,98 ευρώ ανά λίτρο, σχεδόν τέσσερα λεπτά ακριβότερο από πέρυσι.

Ηδη καταναλωτές έχουν ξεκινήσει και ρωτούν στα πρατήρια για την τιμή του πετρελαίου. «Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που αγωνιούν για το πώς θα ζεστάνουν τα σπιτικά τους», τόνισε η κ. Κοντοχρήστου, επισημαίνοντας ότι «μέχρι στιγμής, παρά την κινητικότητα, δεν έχει γίνει ακόμη η πρώτη παραγγελία για τη φετινή περίοδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου