ΤΟΠΙΚΑ

Συγγραφέας ετών 16! ~ Νεαρή Βολιώτισσα μαθήτρια

συγγραφέας-ετών-16-νεαρή-βολιώτισσα-μα-283175

Η ταλαντούχα Ηλιάδα Γάκη, η οποία είναι μαθήτρια Λυκείου, γράφει ήδη το δεύτερο βιβλίο της

Καρπός ώριμου συγγραφικού ταλέντου που εκδηλώθηκε σε νεαρή ηλικία είναι το βιβλίο «Πριν το ταξίδι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και φέρει τη σφραγίδα 16χρονης Βολιώτισσας. Η ταλαντούχα Ηλιάδα Γάκη, αριστούχος μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, κρατάει ήδη στα χέρια της το πρώτο της βιβλίο, το οποίο κοσμεί τις προθήκες των βιβλιοπωλείων και προχωράει στη συγγραφή του δεύτερου που έχει στοιχεία μυστηρίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Ηλιάδα Γάκη γεννήθηκε στον Βόλο. Τα πρώτα της βήματα στη συγγραφή τα έκανε από τα πρώτα της σχολικά χρόνια, πηγαίνοντας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου, παίρνοντας μέρος σε διαγωνισμούς συγγραφής διηγημάτων και ποίησης.

Το έργο της «Πριν το ταξίδι», το έγραψε σε ηλικία 13 ετών, μαθήτρια τότε στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου και εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα από την Ήρα Εκδοτική, ενώ μαθήτευε στο 1ο Λύκειο της ίδιας περιοχής. Δεν διαθέτει κάποιον ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών μιας και πρόκειται για ένα παιδί μόλις 15 ετών, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από την «Ηρα εκδοτική».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία στο κοινό του Βόλου πριν από δύο εβδομάδες, από την εκπαιδευτικό Ιωάννα Τσιάτσιου, τη φιλόλογο Ελένη Χατζηδημητρίου και τη συγγραφέα, η οποία μοιράστηκε τις σκέψεις της με τους λάτρεις της φιλαναγνωσίας.

Η ταλαντούχα Ηλιάδα μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το συγγραφικό της ενδιαφέρον, ανέτρεξε στην απαρχή της έρευνας που προηγήθηκε για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, ενώ, όπως υπογράμμισε, «ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Η έμπνευση ήρθε από μια απορία που είχα, γιατί ήθελα να μάθω τι έγινε τελικά με αυτό το πλοίο, την Αργώ, πώς ήταν κατασκευασμένο».

Εκανε τη δική της έρευνα πάνω στον μύθο της Αργούς, ανατρέχοντας στις ιστορικές πηγές, σε βιβλιοθήκες, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, σε κεφάλαια που αφορούν τη Μαγνησία και την τοπική ιστορία, αναζητώντας μέσα από την αχλή του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας, τις δικές της αλήθειες για το θρυλικό πλοίο που διέσχισε τις θάλασσες, φθάνοντας μέχρι τη μακρινή Κολχίδα.

Η αγάπη της για την ιστορία, τα ερωτηματικά που είχε για την Αργώ, το μυστήριο που περιβάλλει τον μύθο της Αργούς, ήταν η αφορμή για να αναζητήσει την αλήθεια πίσω από τον μύθο, να κάνει τη δική της έρευνα, να την αποδώσει σε ένα βιβλίο. «Μου αρέσει η ιστορία και η έρευνα, οπότε μάλλον αυτό ήταν το αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στο πρώτο μου βιβλίο» παραδέχεται η ίδια.

Ωριμη συγγραφέας

Τα συμπεράσματα που έβγαλε με βάση τη δική της έρευνα, σχετικά με το συγκεκριμένο πλοίο, τη ναυπήγησή του και το μακρινό ταξίδι, συνοψίζονται στη σκέψη ότι «έχουμε κάτι πολύ σπουδαίο, αν το αντιληφθούμε. Είναι τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι ένα πλοίο κατάφερε να κάνει όλο αυτό το ταξίδι και ήταν μέσα αυτοί οι μεγάλοι ήρωες για τους οποίους μιλάμε».

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, που έχει εικονογραφηθεί από τον Διονύση Καραβία, έδωσε στη νεαρή συγγραφέα την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό, κι όπως ομολογεί «ήταν η πρώτη παρουσίαση βιβλίου που πήγαινα, ήταν ωραία η διαδικασία να εξηγήσεις στον άλλο τι και πώς έγινε όλο αυτό, φυσικά είχα άγχος, αλλά το αποτέλεσμα είναι καλό και αυτό μετράει».

Δημιουργική διαδικασία

Η επιθυμία να ασχοληθεί με τη συγγραφή προέκυψε αυθόρμητα. «Γράφει από μικρή, έχω γράψει διάφορα, είτε ποιήματα είτε διηγήματα, έχω πάρει μέρος σε διαγωνισμούς, αλλά βιβλίο δεν έχω ξαναγράψει», αναφέρει η ίδια, ενώ προσθέτει ότι «το γράψιμο δεν ξέρω αν είναι δύσκολο, απλά μαζεύεις κάποιες πληροφορίες, μπορεί να έχεις ταλέντο ή μια επιθυμία να γράψεις και η συνέχεια έρχεται αυθόρμητα. Δεν είναι πάντα δύσκολη η διαδικασία».

Όταν κράτησε στα χέρια το βιβλίο της ένιωσε χαρά και συγκίνηση, ενώ όπως ομολογεί, δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει ότι εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο σε τόσο νεαρή ηλικία. Οι καθηγητές και οι συμμαθητές της μοιράστηκαν τη χαρά της, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στους καθημερινούς σχολικούς ρυθμούς.

Η Ηλιάδα είναι ένα παιδί με συγκροτημένη σκέψη και ωριμότητα, έμφυτη ευγένεια και έφεση στα γράμματα, που συνάδει με την επιθυμία της να σπουδάσει Ιστορικός – αρχαιολόγος. «Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη συγγραφή, θα ήθελα να τη συνδυάσω με τον τομέα που με ενδιαφέρει να ασχοληθώ» επισημαίνει. Στο μεταξύ, γράφει το δεύτερο βιβλίο της, το οποίο είναι θρίλερ μυστηρίου, όπως αποκαλύπτει, και το εμπνεύστηκε τυχαία, περνώντας έξω από ένα νεοκλασικό.

Από μικρή ηλικία ασχολείται με το διάβασμα, δηλώνει «λάτρης της λογοτεχνίας», κι όπως τονίζει «το διάβασμα βοηθάει κάθε παιδί να σκέπτεται ορθά, να γίνεται σκεπτόμενος άνθρωπος, να αποκτά ήθος και να μην ξεφεύγει από τα όριά του».

Διαβάζει με αφοσίωση και μεθοδικότητα τα μαθήματά της, ενώ όπως υπογραμμίζει, η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη ενός μαθητή. Συνεχίζει απερίσπαστη την πορεία της, κι όπως τονίζει «κάθε παιδί μπορεί να εξελιχθεί, αρκεί να υπάρχει ένας στόχος, ένα όνειρο. Ολα γίνονται, αρκεί να το θέλουμε».

Η συμβουλή που απευθύνει στους συνομήλικούς της είναι να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να τα κάνουν πραγματικότητα. «Αν όντως αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις βρει την κλίση σου, που εγώ τη βρήκα από μικρή ηλικία, τότε δεν γίνεται να το αφήσεις αυτό να φύγει έτσι, πρέπει να γίνει πραγματικότητα» τονίζει.

Το μέλλον, ανοίγεται λαμπρό για το νεαρό ταλαντούχο κορίτσι που αντιμετωπίζει με την ίδια αγάπη τη σχολική γνώση και το βιβλίο, έχοντας ως οδηγό τη σκέψη ότι «αν ανοίξουμε το παράθυρο σε έναν όμορφο κόσμο, γίνεται πιο όμορφη και η ζωή μας».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΑΚΗ

«Είχε από πάντα ταλέντο στον γραπτό λόγο»

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Πριν το ταξίδι»

«Το παιδί έγραφε πάντα καλά, έγραφε ωραία, πολύ ωραίες εκθέσεις, γι’ αυτό τον λόγο και την προέτρεπαν από το σχολείο να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς. Η Ηλιάδα έκανε τον αποχαιρετιστήριο λόγο στην έκτη δημοτικού, όταν θα χαιρετούσε όλη η έκτη τάξη το σχολείο, είναι καλή στη συγγραφή. Πιστεύω ότι την προέτρεψαν πολύ οι καθηγητές της. Όπως κάθε μητέρα είμαι χαρούμενη για το παιδί μου, απλά ανεβαίνει ο πήχης και απαιτούμε πολλά από παιδιά που φτάνουν ως εκεί που φτάνουν», όπως αναφέρει η μητέρα της. Παράλληλα, η Αθανασία Γάκη επισημαίνει ότι «πρέπει να είμαστε διαλλακτικοί, να επιτρέψουμε στα παιδιά να εξελιχθούν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, να δοκιμαστούν αλλά και να αποτύχουν ενδεχομένως». Αναφερόμενη στο βιβλίο της κόρης της, υπογραμμίζει ότι «πλέκει τους μύθους της αρχαιότητας με το στοιχείο της συγγραφικής μυθοπλασίας, με πολύ ωραίο τρόπο, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου