ΤΟΠΙΚΑ

Στις 120 οι συλλήψεις φυγόποινων ~ Τι προβλέπεται για τις μετατροπές ποινών

στις-120-οι-συλλήψεις-φυγόποινων-τι-προβ-283219

Δυνατότητα πληρωμής των ποινών με δόσεις ή κοινωφελή εργασία έχει το 80% των φυγόποινων

Δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για να δικαστούν και καταδικάστηκαν ερήμην. Δυνατότητα καταβολής της ποινής σε δόσεις ή παροχής κοινωφελούς εργασίας έχουν οι φυγόποινοι. Αντί να συλλαμβάνονται με αυτόφωρη διαδικασία και να οδηγούνται στο δικαστήριο όπως οι κοινοί εγκληματίες, μπορούν να συμβουλευτούν τον δικηγόρο τους και να αιτηθούν μέχρι και προθεσμία για την καταβολή των δόσεων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η Εισαγγελία Βόλου κάνει δεκτή τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, και στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι μετατρέπει την ποινή και σε κοινωφελή εργασία. Ειδικά για την κοινωφελή εργασία, πρόσφατα νομολογία του Αρείου Πάγου δίνει τη δυνατότητα ακόμη και στους καταδικασθέντες με καθείρξεις έως πέντε έτη να εκτίσουν την ποινή τους με αυτόν τον τρόπο.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 120 φυγόποινους, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα οι συλλήψεις ήταν 120. Οι περισσότεροι από τους φυγόποινούς εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, ότι ξέχασαν την ημερομηνία της δίκης τους.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός αυτών επέλεξαν να καταδικαστούν ερήμην είτε γιατί δεν είχαν οικονομική δυνατότητα να ορίσουν δικηγόρο, και δεν πληρούσαν και τα κριτήρια ώστε να το πράξει αυτό χωρίς οικονομική επιβάρυνση το δικαστήριο, και γι’ αυτό φοβόντουσαν για την έκβαση της υπόθεσής τους, ή γιατί πίστευαν ότι με κάποιο τρόπο λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου θα αρχειοθετούταν η ασκηθείσα σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Το αστυνομικό δελτίο καταγράφει αρκετά συχνά συλλήψεις φυγόποινων, οι οποίες έγιναν είτε σε τυχαίους ελέγχους των αστυνομικών είτε κατόπιν εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ακόμη και καταδικασθέντες με μικρές ποινές για αδικήματα του ΚΟΚ ακόμη και πταίσματα με κρατήσεις μερικών ημερών ή και καταδικασθέντες με μεγάλες ποινές κατόπιν ενταλμάτων εφετείων κακουργημάτων.

Οι φυγόποινοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ενημερωθούν για τις εκκρεμείς σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις. Όταν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα το Τμήμα Φυγόποινων της Εισαγγελίας Βόλου διαβιβάζει εισαγγελικές παραγγελίες στην Αστυνομία. Οι κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες ενημερώνονται ηλεκτρονικά για όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις εντός και εκτός νομού.

Ενας τυχαίος τροχονομικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη, καθώς για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία. Οι πολίτες λοιπόν που έχουν εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις απαιτείται να ενημερωθούν με κάποιο τρόπο για τις υποθέσεις τους, ώστε να αποφύγουν την επώδυνη αυτόφωρη διαδικασία, και βέβαια να βρουν τρόπο να εκτελέσουν την ποινή τους, συμβουλευόμενοι ένα δικηγόρο.

Από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα η Εισαγγελία Βόλου έκανε δεκτές τριάντα αιτήσεις για καταβολή των ποσών των ποινών, είτε εφάπαξ είτε με δόσεις είτε με προθεσμία καταβολής δόσης. Η πλειοψηφία των αιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται δεκτές μετά την υποβολή αίτησης που δικάζεται από το δικαστήριο το οποίο εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση.

Επίσης, τα δικαστήρια έκαναν δεκτά τριάντα δύο αιτήματα για κοινωφελή εργασία, η οποία υλοποιείται με ικανοποιητικό βαθμό. Στη Μαγνησία οι ΟΤΑ που συμμετέχουν στην κοινωφελή εργασία είναι οι δήμοι Βόλου, Αλμυρού, Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου. Συνήθως, οι φυγόποινοι απασχολούνται σε υπηρεσίες με ανταποδοτικό χαρακτήρα σύμφωνα με τις αποφάσεις εισαγγελέα.

Ολες οι καταδικαστικές αποφάσεις που δεν υλοποιούνται παίρνουν τον δρόμο της εκτέλεσης, όταν κάποια στιγμή περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ο καταδικασθείς που ενημερώθηκε για την ποινή του δεν έχει παρουσιαστεί στα δικαστήρια για να ρυθμίσει τον τρόπο που θα την εκτελέσει.

Η Εισαγγελία Βόλου το 2017 έδωσε 64 παραγγελίες για σύλληψη, ενώ το 2016 84 και το 2015 108. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 80% των φυγόποινων έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν είτε μετατροπή της ποινής είτε κοινωφελή εργασία.

Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας

Σε περίπτωση μετατροπής της στερητικής ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή ή πρόστιμο, η αρχική ποινή εκτελείται μέχρι να καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο ολόκληρο το ποσό της μετατροπής εφάπαξ ή σε δόσεις μέσα σε δύο έτη από την καταδίκη. Η ρύθμιση αυτή γίνεται εφόσον εκείνος που καταδικάσθηκε βρίσκεται σε πρόδηλη και απόλυτη οικονομική δυσκολία. Ακόμη, εφόσον από την εκπαίδευσή του, τις επαγγελματικές του δυνατότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, γενικά πιθανολογείται ότι ο καταδικασθείς θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση καταβολής και έχει προηγουμένως ζητήσει τη μετατροπή της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι η παροχή τέτοιας εργασίας από τον συγκεκριμένο δεν είναι εφικτή για λόγους ανεξαρτήτως από τη βούλησή του.

Με τη διάταξη αυτή αναστέλλεται η έκτιση της ποινής και μπορεί να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι, εφόσον αυτοί είναι απολύτως αναγκαίοι και ανάλογοι προς το ύψος της ποινής, την επαγγελματική δραστηριότητα και την προσωπικότητα εκείνου που καταδικάστηκε. Αν εκείνος που καταδικάσθηκε δεν τηρεί τις προθεσμίες που τάχθηκαν για την καταβολή του ποσού της μετατροπής ή των δόσεών του, ή αν δεν συμμορφώνεται με τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, η αναστολή που χορηγήθηκε ανακαλείται με όμοια διάταξη και διατάσσεται η εκτέλεσης της ποινής. Αν εκείνος που καταδικάστηκε δεν μπορεί, λόγω παράτασης της οικονομικής του αδυναμίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του να τηρήσει προθεσμία που του τάχθηκε για την καταβολή του ποσού της μετατροπής ή δόσης του, τότε μπορεί με αίτησή του που υποβάλλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών πριν τη λήξη της προθεσμίας να ζητήσει μόνο μία φορά την παράτασή της το πολύ για έξι μήνες.

Η κοινωφελής εργασία

Αν το δικαστήριο αποφασίσει τη μετατροπή της ποινής φυλακίσεως σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθορίζει συγχρόνως στην απόφασή του και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που αντιστοιχούν σε κάθε ημέρα φυλακίσεως. Κάθε ημέρα φυλακίσεως αντιστοιχεί σε παροχή κοινωφελούς εργασίας τεσσάρων ωρών, το δικαστήριο όμως λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές συνθήκες του καταδικασμένου μπορεί να περιορίσει την κοινωφελή εργασία μέχρι δύο ή να την αυξήσει έως έξι ώρες για κάθε ημέρα ποινής φυλάκισης.

Η κοινωφελής εργασίας παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα, ή σε μη κερδοσκοπικού κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Να επισημανθεί ότι η μετατροπή της ποινής αποκλείεται σε περιπτώσεις καταδίκης για έγκλημα εμπορίας ναρκωτικών ή για έγκλημα που προβλέπεται από τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Τέλος, αν το δικαστήριο παρέλειψε να αποφανθεί περί μετατροπής ποινής στερητικής της ελευθερίας, με αίτησή του στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση αυτός που καταδικάστηκε μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου