ΤΟΠΙΚΑ

Η παραγωγή κρασιού με γνώμονα την ποιότητα

η-παραγωγή-κρασιού-με-γνώμονα-την-ποιό-283273

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο διεθνές συνέδριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο οι εργασίες του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Τα ποιοτικά κρασιά στην Ευρώπη – Η ιταλική εμπειρία» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Forum» από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Επίτιμο Υποπροξενείο της Ιταλίας στον Βόλο και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Βόλου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Camerino Ιταλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η συμμετοχή των οινοποιών από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και των φοιτητών (στην πλειοψηφία τους των Σχολών Γεωπονίας και Χημείας), όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Μαγνησίας, κατέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις αλλαγές που τελούνται στον χώρο αναφορικά στην νομοθεσία που διέπει τον κλάδο της οινοποιίας, στο marketing των εξαγωγών, αλλά και στον οινοτουρισμό.

Οι έγκριτοι καθηγητές που αποτελούσαν και τους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου ανέλυσαν διεξοδικά τα οργανοληπτικά στοιχεία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ανέλυσαν και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στον τομέα της προώθησης και προβολής του κρασιού.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας Κωνσταντίνος Πετρωτός μίλησε διεξοδικά για τη χρήση φυσικών αντιοξειδωτικών για την υποκατάσταση των θειωδών στο κρασί, χρήση που θα εγγυηθεί και την ποιότητα του κρασιού, ενώ στην εισήγησή του ο οινολόγος Χρήστος Ζαφειράκης αναφέρθηκε για τον Λημνιώνα στη Θεσσαλία.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Camerino της Ιταλίας, ως Διευθυντής του master «Wine export management» ανέλυσε τους κανονισμούς του κρασιού, ενώ για τη δυναμική ενασχόληση της αμπελοκομίας, μίλησε ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Λάμπρος.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης σημείωσε ότι «παρότι ιστορικά η χώρα μας αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο κράτος στην παραγωγή αποστάγματος σταφυλιών, και παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, δυστυχώς στη διεθνή αγορά δεν κατέχει τη θέση που της αναλογεί και της αρμόζει».

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γευσιγνωσία από κρασιά ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Στο τέλος του συνεδρίου δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ θα υπάρξει η ενημέρωση για τη δυνατότητα παρακολούθησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Camerino σπουδές στο master «Wine export management».

Στο τριήμερο της διαμονής τους οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστήμιο του Camerino ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στα οινοποιεία της Ραψάνης στην Λάρισα και στο Μουσείο Οίνου της περιοχής, αλλά και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Η διαμονή των καθηγητών ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε οινοποιία-πρότυπα της Αργαλαστής Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου