ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία τα υδροπλάνα στον Βόλο

στην-τελική-ευθεία-τα-υδροπλάνα-στον-β-285363

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το υδατοδρόμιο του Βόλου, καθώς έχει κατατεθεί το αίτημα του τελικού ελέγχου στο Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να δοθεί στη συνέχεια η άδεια λειτουργίας. Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα προχωρήσει σε διαγωνισμό, καλώντας τις εταιρείες – ανάδοχους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εκμετάλλευση του υδατοδρομίου πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα τη νέα τουριστική σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το αίτημα ελέγχου υποβλήθηκε από την Hellenic Seaplanes, την εταιρεία τεχνικών συμβούλων του έργου, με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου να έχει προχωρήσει, στο μεταξύ, στα τελικά στάδια τον εξοπλισμό και την ασφάλιση του υδατοδρομίου, όπως απαιτεί ο νόμος, προκειμένου να επιτραπεί η πτήση των υδροπλάνων.

Η Hellenic Seaplanes ζήτησε συγκεκριμένα να γίνει έλεγχος από το Υπουργείο Μεταφορών τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στις διαδικασίες ασφαλείας και λειτουργίας του υδατοδρομίου, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του υδατοδρομίου του Βόλου.

Σε διάστημα ενός μήνα αναμένεται η σχετική απάντηση για τον χρόνο επίσκεψης από κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους, «εάν δεν υπάρχουν ευρήματα τα οποία θα καθυστερήσουν και άλλο τη διαδικασία, θα εκδοθεί στη συνέχεια άδεια μέσω ΦΕΚ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Μεταφορών».

Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι: «Ως τεχνικοί σύμβουλοι του Οργανισμού Λιμένα Βόλου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΛΒ κ. Σταυριδόπουλο και επειδή ζητήθηκε η ασφάλιση του υδατοδρομίου, γιατί είναι από τα προαπαιτούμενα, εκτιμούμε ότι σύντομα θα υπογραφεί το συμφωνητικό ασφάλισης του υδατοδρομίου από τον ΟΛΒ, για να το καταθέσουμε και αυτό στο Υπουργείο Μεταφορών και να προχωρήσει η διαδικασία του κλιμακίου».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Εμείς το επιθυμούμε, στα πλαίσια του ότι θεωρούμε ότι ως παροχή υπηρεσίας η δυνατότητα των υδροπλάνων αναβαθμίζει συνολικά το τουριστικό προϊόν του Βόλου και της Μαγνησίας. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την εταιρία τεχνικών συμβούλων και τα αρμόδια υπουργεία για να περαιωθεί η υπόθεση, η οποία είναι στο 90% έτοιμη».

Προχωρούν τα δημόσια υδατοδρόμια

Στο μεταξύ, έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες για τα υδατοδρόμια Σκοπέλου και Αλοννήσου λόγω του νομοσχεδίου που αναμένεται από το Υπουργείο Μεταφορών. Η διαδικασία που προηγήθηκε είναι πλήρης αλλά «πρέπει να ξέρουμε αν θα μείνουν ιδιωτικά και θα τα κατασκευάσει ο ιδιώτης ή αν θα τα πάρει το κράτος και θα αναλάβει την κατασκευή τους», εξηγεί ο κ. Χαραλάμπους.

Η διαδικασία για τα δημόσια υδατοδρόμια προχωράει ωστόσο κανονικά, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιους προορισμούς θα πετούν σε πρώτη φάση τα υδροπλάνα μέχρις ότου ολοκληρωθεί το δίκτυο που περιλαμβάνει τη Σκόπελο, την Αλόννησο, τη Σκύρο και την Εύβοια, σε τοπικό επίπεδο.

«Η λογική του υδατοδρομίου είναι ότι μπορεί να φιλοξενήσει υδροπλάνα για να κατεβάσει ή να ανεβάσει στο αεροσκάφος επιβάτες. Οπότε, αν υπάρχουν και άλλα υδατοδρόμια μπορεί να αναπτύξει μεταφορές σε συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα ή μπορεί να αναπτύξει πτήσεις τσάρτερ όπου υπάρχουν αεροδρόμια, με αμφίβια αεροσκάφη» εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους.

Το ενδιαφέρον της Hellenic Seaplanes για τον Βόλο είναι άμεσο «γιατί έχουμε και τα υδατοδρόμια τα οποία έχουμε αναπτύξει στο βόρειο και το νότιο Αιγαίο και στη Εύβοια, ασχέτως που δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη με το καινούργιο νομικό πλαίσιο» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, «να είμαστε όντως σε τελική ευθεία και να μην εμφανιστεί κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί τον τελευταίο καιρό όλο εκπλήξεις λαμβάνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου