ΤΟΠΙΚΑ

Σε αποχή το 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, σε κατάληψη το 1ο ΕΠΑΛ N. Ιωνίας

σε-αποχή-το-4ο-επαλ-ν-ιωνίας-σε-κατάληψη-285629

Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χθες το απόγευμα οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (Εσπερινό), που διαμαρτύρονται για τη μη έγκριση δύο ειδικοτήτων του σχολείου τους: την ειδικότητα «Τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου» και την ειδικότητα «Τεχνικός ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων».

Οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας απέχουν από τα μαθήματά τους, που σημαίνει ότι πήραν απουσία, αλλά παρέμειναν έως τη λήξη του ωραρίου έξω από το σχολείο ζητώντας μια απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημά τους: τι θα κάνουν.

Οι μαθητές των δύο ειδικοτήτων καλούνται να αλλάξουν σχολείο για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες της επιλογής τους, ωστόσο το θέμα για τους μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας δεν είναι μόνο η… αναστάτωση και οι αποστάσεις. Πρόκειται για ενήλικες μαθητές που τα πρωινά εργάζονται και το συγκεκριμένο σχολείο είναι η μοναδική διέξοδος για να αποκτήσουν το πτυχίο της ειδικότητάς τους και να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίες και επαγγελματικής ανέλιξης σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Το ΚΚΕ

Για το θέμα, παρενέβησαν με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου και Γ. Λαμπρούλης.

«Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται έντονα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Η “κανονικότητα” της κυβέρνησης, στα πλαίσια της εφαρμογής και του γ’ μνημονίου, που ψήφισε με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, στον χώρο της Παιδείας, πέρα από τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, χτυπά ιδιαίτερα τον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης. Η υπουργική απόφαση βάζει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών στις ειδικότητες και τους τομείς των ΕΠΑΛ που θέλουν να ακολουθήσουν, καθώς εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν τομέα ή σχολείο ή και να σταματήσουν το σχολείο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Η κατάργηση πέντε τομέων στη Μαγνησία, που αφορούν δεκάδες μαθητές, έρχονται να προστεθούν σε ακόμη 13 που καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2017 και σε εκείνες του σχολικού έτους 2015-2016 (6 τομείς και ειδικότητες), που ανάγκασαν τους μαθητές να αλλάξουν τις αρχικές τους επιλογές ή να σταματήσουν το σχολείο», αναφέρεται στην ερώτηση.

Η Ενωση Γονέων

Εξάλλου, εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που προκύπτουν σε βάρος των ίδιων των παιδιών από τη μη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας είχαν μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου με γονείς και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, αλλά και με εκπροσώπους του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών.

Μαθητές, γονείς και Ένωση Συλλόγων Γονέων κατέληξαν από κοινού να προσπαθήσουν για την καλύτερη δυνατή λύση διεκδίκησης, και από την ερχόμενη εβδομάδα να προγραμματίσουν στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση του θέματός τους, σε συνεργασία και με γονείς και μαθητές των άλλων ΕΠΑΛ της περιοχής όπου αντιμετωπίζονται ανάλογα προβλήματα, να υπάρξουν αποφάσεις για δυναμικές παρεμβάσεις, ακόμη και κάθοδος στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία γονέων μαθητών του ΕΠΑΛ που προέρχονται από περιοχές εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ζήτησαν τη στήριξη της Ένωσης Γονέων στο θέμα επίλυσης του προβλήματος, που αφορά στη μεταφορά των παιδιών, εξηγώντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές φθάνουν στο σπίτι τους ακόμη και μετά από ένα 12ωρο που διαρκεί το σχολείο και οι μετακινήσεις τους! Αιτία, το όριο του χρόνου αναμονής στις στάσεις των λεωφορείων απ’ όπου περνά δημόσια συγκοινωνία, ενώ σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει, μπορεί να υπάρξει αναμονή στις στάσεις μέχρι και 90 λεπτά!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου