ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

ακριβότερο-φέτος-το-πετρέλαιο-θέρμαν-287959

Ανοδική τάση αναμένεται να ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 ευρώ ανά λίτρο, με βάση τη διεθνή αύξηση της τιμής που αγγίζει τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διάθεση πετρελαίου θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου από τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

«Ελπίζουμε ότι η τιμή, που πέρσι κυμάνθηκε γύρω 92 με 98 λεπτά όλη τη χρονιά, θα διατηρηθεί και φέτος κάτω από το 1 ευρώ», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων της περιοχής μας, Βάσω Κοντοχρήστου, η οποία σημειώνει παράλληλα ότι με βάση τις σημερινές τιμές αναμένεται να κυμανθεί από 99 λεπτά έως 1 ευρώ ανά λίτρο.

Η τιμή κυμάνθηκε μεταξύ 40 – 45 περίπου δολαρίων ανά βαρέλι κατά την περσινή χρονιά και φέτος, η αύξηση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, θα έχει την ανάλογη επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση, εκτιμήσεις κάνουμε, διότι οι τιμές γίνονται γνωστές την μέρα που αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου» υπογραμμίζει η κ. Κοντοχρήστου. Καμία διαφοροποίηση δεν προβλέπεται, ωστόσο, για τις υπόλοιπες κατηγορίες καυσίμων.

Ο κύκλος των παραγγελιών δεν έχει ανοίξει ακόμη, αλλά με τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες, άρχισαν τα πρώτα τηλέφωνα από τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να πληροφορηθούν πώς διαμορφώνονται φέτος οι τιμές.

Στο μεταξύ, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι πιο δύσκολη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, λόγω της μείωσης στην κατανάλωση του πετρελαίου και της αύξησης των υποχρεώσεων, τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών αντίστοιχα. Οι δόσεις του ΕΦΚΑ, του ΕΝΦΙΑ, που είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, οι δόσεις του φόρου, που είναι αυξημένες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα για όλους.

«Από την πλευρά μας, ως επαγγελματίες, ευχόμαστε κάθε χρόνο να είναι φθηνό το πετρέλαιο για να μπορούν να το προμηθευτούν όλοι, να έχουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι πολυτέλεια, είναι είδος πρώτης ανάγκης, και σίγουρα με βάση την τιμή θα κυμανθεί και η δική μας η δουλειά. Αν είναι προσιτό θα το προμηθευτούν, αν δεν είναι, δεν θα έχουμε δουλειά», τονίζει η πρόεδρος των πρατηριούχων.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι εμφανής η μείωση στην αγορά υγρών καυσίμων, ενώ όπως αναφέρει η κ. Κοντοχρήστου, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών χρησιμοποιεί πλέον κάρτα ακόμη και για μικρά ποσά, κάνοντας χρήση των POS που έχουν εγκαταστήσει οι πρατηριούχοι την τελευταία τριετία.

Το πρόβλημα επιβίωσης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τα μικρά πρατήρια, που αγωνίζονται να κρατηθούν κόντρα στη λαίλαπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, που είναι πλέον βραχνάς για όλους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου