ΤΟΠΙΚΑ

3.000 είδη μανιταριών στο Πήλιο

3-000-είδη-μανιταριών-στο-πήλιο-288041

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης συνδέονται με τον πλούτο των μανιταριών που υπάρχουν στο Πήλιο και υπολογίζονται σε 3.000 περίπου, όπως αναφέρουν οι κορυφαίοι γνώστες μανιταριών της Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης και Φώτης Παρασκευαΐδης. Οι δύο κορυφαίοι ερευνητές θα συμμετάσχουν στην 1η Γιορτή μανιταριού που διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Μακρυραχιωτών, με συνδιοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυράχης, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην πλατεία της Μακρυρράχης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, και ο μανιταρομάγειρας Φώτης Παρασκευαΐδης, το «μεγαλύτερο τηγάνι» όπως αποκαλείται, θα βρεθούν στο Πήλιο, στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, στον τόπο μιας εξαιρετικής παραγωγής και ποικιλίας μανιταριών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι δύο ερευνητές υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από την αξιοποίηση ενός πλούσιου βιότοπου, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, γενικότερα, την κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει, ειδικότερα, ότι «το μανιτάρι είναι εξαίρετης ποιότητας τροφή, κορυφαία τροφή από όλες τις απόψεις και παράλληλα δίνει την ευκαιρία για επαφή με τη φύση. Όσο κι αν απομακρύνεται από τη φύση ο σύγχρονος άνθρωπος, ποτέ δεν αποκόπτεται τελείως από τις ανάγκες που έχει, και είναι καταγραμμένες στο DNA του». Ο ίδιος εξηγεί, παράλληλα, ότι η αναζήτηση μανιταριών δίνει την ευκαιρία για οικογενειακές εξορμήσεις στη φύση, αλλά και την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος, είτε από την πώληση άγριων μανιταριών είτε δημιουργώντας οικογενειακές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ελλάδα. «Είμαστε απ’ όλες τις πλευρές κερδισμένοι όταν ασχολούμαστε με τα μανιτάρια» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο διάσημος για τα μανιταρομαγειρέματά του, Φώτης Παρασκευαΐδης, τονίζει ότι το Πήλιο έχει εκατό φορές περισσότερα μανιτάρια από περιοχή της Ισπανίας η οποία ζει μόνο από το μανιτάρι, ενώ προσθέτει ότι είναι ένας τομέας που δεν έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας. Η συμβουλή που δίνει στους κατοίκους του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικότερα, είναι «να βάλουν το μανιτάρι όχι μόνο στο τραπέζι τους, αλλά και στο μυαλό τους». Ο διάσημος σεφ θα έρθει στο Πήλιο με τα μαγειρικά του σύνεργα, προκειμένου να παρασκευάσει λιχουδιές με μανιτάρια Πηλίου, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες αρωματικά και καρυκεύματα από την ελληνική γη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η 1η Γιορτή μανιταριού θα ξεκινήσει το Σάββατο 14 του μηνός, στις 7μ.μ., με ομιλία – παρουσίαση του γνωστού και ειδικού στο θέμα Γ. Κωνσταντινίδη που έχει τίτλο: «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών». Στις 8.00 θα ακολουθήσουν κεράσματα από τα φρέσκα μανιταρομαγειρέματα του σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη στους παρευρισκόμενους, ενώ, αμέσως μετά, το συγκρότημα Manitarock θα προσφέρει διασκέδαση με ζωντανή ελληνική μουσική.

Στις 10.00 το πρωί της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, όλοι οι λάτρεις της αγαπημένης αυτής γευστικής προτίμησης, θα συγκεντρωθούν στον χώρο της εκδήλωσης για περίπατο στο δάσος προς αναζήτηση μανιταριών, ενώ στη μία το μεσημέρι θα ξαναβρεθούν στο ίδιο σημείο για ταυτοποίηση των μανιταριών που συνέλεξαν. Στις 14.00 θα ακολουθήσουν και πάλι ζωντανά μανιταρομαγειρέματα, από τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη, αλλά με συνταγές και ποικίλες ιδέες για τους ενδιαφερόμενους.

Ο Σύλλογος Απανταχού Μακρυραχιωτών, με αμείωτο το ενδιαφέρον για τον τόπο καταγωγής των μελών του, συνεχίζει με τον τρόπο αυτόν να στηρίζει και να προωθεί τον τοπικό πολιτισμό, καθώς και να κάνει γνωστά τα χαρίσματα του πηλιορείτικου περιβάλλοντος όπου ανήκει.

Ευπρόσδεκτοι στη διήμερη εκδήλωση θα είναι όλοι οι φίλοι του συλλόγου, αλλά κυρίως οι μανιταρόφιλοι του Πηλίου και κάθε περιοχής.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου