ΤΟΠΙΚΑ

Ρύθμιση ανάσα για δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

ρύθμιση-ανάσα-για-δανειολήπτες-του-πρ-289413

Ανάσα για δεκάδες ιδιοκτήτες των επτά οικισμών εργατικών κατοικιών στη Μαγνησία αποτελεί η ρύθμιση του ΟΑΕΔ για την αποπληρωμή των σπιτιών σε ενιαία τιμή. Μέχρι πρότινος τα σπίτια κοστολογούνταν με τιμές βάσει απόφασης του 2005, οι οποίες θεωρήθηκαν εξωφρενικές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, ακόμη κι αν είχαν την οικονομική δυνατότητα, να μην έχουν αποπληρώσει. Στη Μαγνησία είναι σε εκκρεμότητα παραχωρητήρια και στους επτά οικισμούς της Αγ. Παρασκευής – Σαρακηνού, στον Αλμυρό και το Βελεστίνο, στη Νέα Αγχίαλο, στην περιοχή του Ξηρόκαμπου στη Νέα Ιωνία, και τέλος στον Άγιο Νεκτάριο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από χθες τέθηκε σε λειτουργία στο portal του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr) η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των οικιστών του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι οικιστές καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά -μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας- αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την νέα ενιαία τιμή μονάδας παραχώρησης των εργατικών κατοικιών ανά την επικράτεια, η οποία έχει ορισθεί στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι δικαιούχοι στους οποίους έχουν χορηγηθεί οριστικοί τίτλοι παραχώρησης κατοικίας, δικαιούνται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2017, ενώ οι δικαιούχοι με προσωρινά παραχωρητήρια χρήσης έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής μέχρι την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου της κατοικίας τους.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΑΕΔ στον Βόλο που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προϋπόθεση υπαγωγής του δικαιούχου στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση στην παραχωρηθείσα κατοικία, όταν θα υποβληθεί η αίτηση. Η ιδιοκατοίκηση θα διαπιστωθεί από έλεγχο που θα γίνει από την υπηρεσία, ενώ ο δικαιούχος υποχρεούται να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει το καθεστώς ιδιοκατοίκησης μέχρι και πέντε έτη από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, εάν έχει οριστικό παραχωρητήριο (με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές), και για 10 έτη από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου εάν πρόκειται για δικαιούχο με προσωρινό παραχωρητήριο. Στις ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν και οικιστές που νοικιάζουν την κατοικία τους, εφόσον τους έχει παρασχεθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του τ. ΟΕΚ ή του ΟΑΕΔ νόμιμη άδεια εκμίσθωσης.

Το πλαίσιο της ρύθμισης αποπληρωμής

Με βάση την υπουργική απόφαση, πέραν της νέας ενιαίας μειωμένης τιμής παραχώρησης, οι δικαιούχοι μπορούν επίσης μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για:

• Επιμήκυνση αποπληρωμής της οφειλής τους στις 360 δόσεις εφόσον στο οριστικό παραχωρητήριο (του οποίου η διάρκεια αποπληρωμής είναι σε ισχύ) είχε καθοριστεί μικρότερο διάστημα. Στους δικαιούχους με προσωρινό παραχωρητήριο ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής της οφειλής ορίζεται σε 360 δόσεις.

• Πρόσθετο χρόνο αποπληρωμής διάρκειας έως 10 ετών, που χορηγείται στους δικαιούχους με οριστικό παραχωρητήριο όπου ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει λήξει και εξακολουθούν να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Εκπτώσεις λόγω κοινωνικού κριτηρίου που προβλέπονται για τις ευπαθείς ομάδες και για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (ποσοστό 20% για περιπτώσεις συνταξιούχων, χήρων με προστατευόμενο μέλος-παιδί, μονογονεϊκών οικογενειών, οικογενειών με μέλος ΑμΕΑ, οικογενειών με τρία έως τέσσερα προστατευόμενα μέλη-παιδιά ηλικίας έως 21 ή 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν και 50% για πολύτεκνους με πέντε προστατευόμενα τέκνα και άνω).

• Επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής της νέας οφειλής (ποσοστό 50% εάν ο δικαιούχος καταβάλει το 50% της οφειλής του εντός ενός έτους, 40% εάν καταβάλει το 60% της οφειλής εντός πέντε ετών και 20% εάν καταβάλει το 80% της οφειλής εντός 10 ετών).

• Μείωση τόκων υπερημερίας κατά ποσοστό 50%, που προβλέπεται για τις κατηγορίες (μη ενήμερων) δικαιούχων με οριστικά παραχωρητήρια.

• Αναστολή πληρωμής τμηματικά για έξι έως και 36 μήνες, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος (ανεργία, ασθένεια, απώλεια μέλους της οικογένειας, φυσική καταστροφή κ.ά.).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου