ΤΟΠΙΚΑ

Μάρτυρας πήγαινε σε δίκη με όπλο

μάρτυρας-πήγαινε-σε-δίκη-με-όπλο-289712

Πανικός και αναστάτωση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στα Δικαστήρια Βόλου. Γύρω στη 1.30 παρουσιάστηκε σε αίθουσα ακροατηρίου του δικαστικού μεγάρου ένας ένοπλος πολίτης.

Δικαστικοί υπάλληλοι που τον είδαν ανησύχησαν. Έφερε μαζί του όπλο σε θήκη. Άμεσα κλήθηκε ο φρουρός των δικαστηρίων, που είναι και ο υπεύθυνος για τα μέτρα τάξης.

Ο πολίτης, με εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εξακρίβωση των στοιχείων του.

Τελικά, όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για 34χρονο Καρδιτσιώτη οπλουργό, ο οποίος είχε επισκεφτεί τα Δικαστήρια Βόλου για να εξεταστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, σε δίκη για υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Ο 34χρονος έφερε μαζί του το όπλο προκειμένου να εξηγήσει στο δικαστήριο πώς λειτουργεί ένα αεροβόλο όπλο και εάν μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι όμως που τον είδαν, τρόμαξαν. Η κατοχή του αεροβόλου όπλου δεν απαιτεί άδεια. Ωστόσο, η μεταφορά του όπλου σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν παράνομη, καθώς δεν μπορεί να γίνεται σε οποιονδήποτε τόπο.

Τελικά, ο 34χρονος, με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη για την παράνομη μεταφορά όπλου. Ο οπλουργός μετέβη στα δικαστήρια και εξετάστηκε.

Η δίκη

Η υπόθεση που δικαζόταν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου αφορούσε σε υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ πρόθεσης που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απειλή και οπλοφορία.

42χρονος περιπτεράς, κάτοικος Καρδίτσας, ενοχλούνταν με το παιχνίδι παιδιών με φακούς και πυροβόλησε εναντίον 13χρονου με αεροβόλο όπλο, με σκοπό να τον εκφοβίσει, αλλά τον τραυμάτισε στην αριστερή ωμοπλάτη.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών κι έξι μηνών, μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, στο Αγναντερό, στις 12:30 το βράδυ -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα-, ο κατηγορούμενος πλησίασε με το Ι.Χ. του τον ανήλικο, τον απείλησε και στη συνέχεια πυροβόλησε εναντίον του, ενώ ο μικρούλης έτρεχε να απομακρυνθεί.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δράστης και θύμα ερχόντουσαν συχνά σε λογομαχία. Αιτία ήταν το παιχνίδι του ανήλικου με τους φίλους του δίπλα από το περίπτερο του 42χρονου.

Ο 42χρονος ενοχλούνταν επειδή τα παιδιά έπαιζαν με φακούς με λέιζερ και τον διέκοπταν από την εργασία του.

Ο κατηγορούμενος, στο παρελθόν είχε απευθυνθεί στον πατέρα του μικρού και του είχε ζητήσει να απαγορέψει στον γιο του να τον πλησιάζει.

Το βράδυ του επεισοδίου ζήτησε από τον ανήλικο να ενημερωθεί αν «αισθανόταν μάγκας». Ο 13χρονος τού απάντησε καταφατικά και στη συνέχεια άρχισε να τρέχει.

Ο 42χρονος κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απειλή κατ’ εξακολούθηση και οπλοχρησία.

Ωστόσο, η εισαγγελέας έδρας πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς από την ακροαματική διαδικασία είχε αποδειχθεί ότι στόχος του κατηγορούμενου ήταν να εκφοβίσει τον νέο.

«Δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο και δεν προέβλεψε ότι χρησιμοποιώντας το αεροβόλο θα μπορούσε να τον σκοτώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι αυτό καταδεικνύουν και οι πράξεις του, αφού την επομένη πήγε κανονικά στο περίπτερό του και το άνοιξε για να εργαστεί.

Για την κατηγορία της απειλής, η εισαγγελέας έδρας πρότεινε να παύσει η δίωξη υφ’ όρων, και για την κατηγορία της οπλοχρησίας ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα. Να επισημανθεί ότι κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν δέκα μάρτυρες, εφτά από την πολιτική αγωγή και τρεις από την υπεράσπιση. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του στις 4.30 το απόγευμα. Ο καταδικασθείς είχε δικαίωμα και άσκησε έφεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου