ΤΟΠΙΚΑ

Στα «μαλακά» για τα επιθέματα

στα-μαλακά-για-τα-επιθέματα-290147

ΣΤΕΡΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΜΙΣΟΥ ΜΗΝΑ, Η ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

«Στα μαλακά» έριξε το Πειθαρχικό Συμβούλιο τον γιατρό του Νοσοκομείου Βόλου που ελεγχόταν για συνταγογράφηση επιθεμάτων κατάκλισης, υπόθεση την οποία είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον γιατρό είναι στέρηση μισθού ενός 15θημέρου.

Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το Νοσοκομείο Βόλου. Το πόρισμα που συντάχθηκε παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα της απόφασης πρόκειται να κοινοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι επίμαχες συνταγογραφήσεις, οι οποίες φέρονταν να είναι προβληματικές, για αυτό και σημάνθηκε συναγερμός στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, θεωρήθηκαν πλεονάζουσες.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε, διερευνήθηκε αν οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν τα επιθέματα τα είχαν πραγματικά ανάγκη, όπως επίσης αν η συνταγογράφηση ήταν «κατευθυνόμενη» προς συγκεκριμένη εταιρεία. Για την περίοδο που ελέγχθηκε τρεις περιπτώσεις θεωρήθηκαν προβληματικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τα επιθέματα κατάκλισης η συνταγογράφηση είναι υποχρεωτικά πλέον ηλεκτρονική. Μαζί με το παραπεμπτικό, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίζουν και φωτογραφία της περιοχής του σώματος που έχει πρόβλημα λόγω κατάκλισης.

Κατακλίσεις παθαίνουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ασθένεια και συχνά βρίσκονται κλινήρεις στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Οι πληγές από κατάκλιση δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι, καθιστοί ή ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές που πιέζονται από το βάρος του σώματος, με αποτέλεσμα την ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, γι’ αυτό επιβάλλεται η καλή και σωστή φροντίδα του ασθενούς.

Αντιδράσεις για το ιατρικό μισθολόγιο

Στο μεταξύ, με την εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου που νομοθετήθηκε πρόσφατα το 2017 με τις διατάξεις του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου της «2ης αξιολόγησης», επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι εκτιμήσεις για μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές για την πλειοψηφία των γιατρών ΕΣΥ, κυρίως στις βαθμίδες επιμελητών Α’ και διευθυντών.

Την ίδια ώρα ωστόσο αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, για την προσφυγή που είχε υποβληθεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών για την προηγούμενη περικοπή αποδοχών μας από το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που είχε γίνει από το 2012 έως και σήμερα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, ενώ προσανατολίζεται να ζητήσει νέα συνάντηση με το Υπ. Υγείας με θέμα το ιατρικό μισθολόγιο, την ιατρική εκπαίδευση και τον χρόνο εργασίας.

Σημειώνεται πως οι γιατροί αντιδρούν το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, διότι όπως τονίζουν το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η οργάνωση της εφημερίας σε 12ωρη βάση και η σταδιακή κατάργηση της 24ωρης εφημερίας «είναι στον αέρα», και πως απώτερος στόχος είναι η δρομολόγηση μεγάλη μείωσης της αμοιβής των εφημεριών».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου