ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο… ΑΜΚΑ σε φοιτητές του Π.Θ.

μπλόκο-αμκα-σε-φοιτητές-του-π-θ-293315

Μπλόκο… από ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) σε εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αυτή την περίοδο καταθέτουν ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος. Οι διαμαρτυρίες φοιτητών, δευτεροετών και άνω, φθάνουν σωρηδόν στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του θεσσαλικού ΑΕΙ, με τους δικαιούχους να αναζητούν τρόπο να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα των 1.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κάθε φοιτητής έχει στη διάθεσή του ακαδημαϊκή ταυτότητα. Για την έκδοσή της τα προηγούμενα χρόνια δεν απαιτούνταν η δήλωση ΑΜΚΑ. Ετσι, ελάχιστοι είχαν δηλώσει τον συγκεκριμένο αριθμό στο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο είναι καταχωρημένα τα στοιχεία τους.

Αυτοί οι φοιτητές που επιχειρούν να κάνουν ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος, «μπλοκάρονται» λόγω ΑΜΚΑ που δεν είναι δηλωμένος.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης δεν προχωρά και οι ίδιοι αναζητούν λύσεις μέσα από το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας.

Οι υπάλληλοι τους ενημερώνουν ότι για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους στην υπηρεσία απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας, και μόλις γίνει αυτό θα μπορέσουν να προχωρήσουν κανονικά στις ηλεκτρονικές αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ ετησίως, έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη και θα συνεχιστούν έως τις 20 Οκτωβρίου.

Το στεγαστικό επίδομα αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και οι αιτήσεις γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι φοιτητές χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, συμφώνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών, ή είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, συμφώνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρηστή (Leage) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα στοιχειά: αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και ΑΜΚΑ του φοιτητή, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μονό τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται), αριθμός του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου και αριθμός του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ) καθώς και στοιχειά επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου