ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρήσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου στο Επιμελητήριο

επιχειρήσεις-χωρίς-δικαίωμα-ψήφου-στ-293404

Με «οφειλές» στο Επιμελητήριο Μαγνησίας χιλιάδες επιχειρήσεις στη Μαγνησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μία στις τρεις έχει τακτοποιημένες τις συνδρομές της. Το γεγονός προκαλεί διάχυτο προβληματισμό ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου. Όσα μέλη έχουν οφειλές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου…

Τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι περίπου 15.300. Από το 2015 που ο νόμος άλλαξε, και οι επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν τις συνδρομές, λίγα είναι τα μέλη που συνεχίζουν να καταβάλλουν τα χρήματα. Κυρίως οι επιχειρήσεις που χρειάστηκε να ζητήσουν μία υπηρεσία ή εκείνες που προχώρησαν σε διακοπή εργασιών πλήρωσαν τις εγγραφές.

Επίσης, τακτοποιημένες είναι και οι εταιρείες, καθώς λόγω του ότι έχουν νομική μορφή και δεν είναι φυσικά πρόσωπα εξαιρούνται από τον νόμο, και συνεχίζουν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τις συνδρομές επειδή είναι εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που αριθμούν περί τις 10.200, από το 2015 και μετά δεν πληρώνουν την εγγραφή τους που τυπικά τους εξασφαλίζει την ιδιότητα του μέλους. Εάν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου δεν καταβάλλουν τις συνδρομές μέχρι και το 2016, τότε σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Μία πολύ μεγάλη δύναμη του επιμελητηριακού κόσμου αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου, και άρα να έχει λόγο για την αυριανή εκπροσώπησή της στα νέα όργανα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που θα αναδειχθούν το Δεκέμβριο. Επίσης, οι επαγγελματίες δεν έχουν και τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα.

Η εν λόγω κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Με τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες, βρίσκονται πλέον με συσσωρευμένες οφειλές, επισημάνθηκε.

Όσοι πάντως έχουν την οικονομική δυνατότητα και ενδιαφέρονται για το μέλλον του θεσμού του Επιμελητηρίου μπορούν να πληρώσουν τις συνδρομές έως και το 2016 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ώστε να μην αποκλειστούν από τις εκλογικές διαδικασίες.

Οι συνδρομές είναι 100 ευρώ για τις ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών ανώνυμων εταιρειών, 70 ευρώ για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης – ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, τους συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών αυτών, 50 ευρώ για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών αυτών, και 20 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών ατομικών εταιρειών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου