ΤΟΠΙΚΑ

Σ. Σαβελίδης: Αναγκαία η χάραξη ασφαλών σχολικών διαδρομών στη Μαγνησία

σ-σαβελίδης-αναγκαία-η-χάραξη-ασφαλών-294058

Σε ανακοίνωσή του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, αναφέρεται αναλυτικά στην αναγκαιότητα χάραξης ασφαλών σχολικών διαδρομών στη Μαγνησία και στην προσπάθεια που ξεκίνησε σε συνεργασία με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και το ΤΕΕ Μαγνησίας στην κατεύθυνση αυτή, αναφέροντας τα εξής:

«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διαπίστωσε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλήθος μαθητών της. Το πρόβλημα μπορεί να περιγραφεί ως «δυσχέρεια έως επικινδυνότητα μετάβασης των μαθητών από το σπίτι τους στο σχολείο κι επιστροφή στο σπίτι τους». Η ύπαρξη του προβλήματος επιβεβαιώθηκε από δύο σχετικές μελέτες του 5ου Γυμνασίου Βόλου και του ΕΕΕΕΕΚ Βόλου και από πληθώρα αναφορών διευθυντών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Από την άλλη μεριά σημειώνεται ότι κάθε σχολείο και κατ΄ επέκταση ολόκληρη η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποτελεί μία κοινωνία γνώσης, εκπαίδευσης και παιδείας. Οι βασικοί συντελεστές της είναι οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Με βάση τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά κυρίως με βάση το αίσθημα ευθύνης τους, αδιάλειπτα, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί μεριμνούν και επιμελούνται για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών τους. Επιπλέον, στη διοίκηση της εκπαίδευσης αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία και η, μέσω αυτού, βελτίωσή της σε θέματα παιδείας, πολιτισμού, υγείας, περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα σημειώνεται το θεσμοθετημένο καθήκον κάθε Διευθυντή Εκπαίδευσης, να συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με την εκπαίδευση και την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας, όπως και να εισηγείται αρμοδίως προτάσεις επίλυσης προβλημάτων.

Με γνώμονα τα παραπάνω και σκοπό την επίλυση του προαναφερθέντος σημαντικότατου προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές μας, αναπτύχθηκε καινοτόμο σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη πεζή μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, εκείνοι θα προτείνουν λύσεις. Δηλαδή, οι ίδιοι οι μαθητές, μέσω των γονέων και των εκπαιδευτικών τους αλλά και άμεσα, μέσω των μαθητικών συμβουλίων τους θα προτείνουν τεχνικές παρεμβάσεις των οποίων η σύνθεση θα αποτελέσει ασφαλή διαδρομή και όλες αυτές οι διαδρομές θα αποτελέσουν ένα δίκτυο Ασφαλών Σχολικών Διαδρομών στη Μαγνησία. Στη συνέχεια, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα κωδικοποιηθούν και ως Τεχνικό Δελτίο θα αποσταλούν στους αρμόδιους φορείς υλοποίησής τους, δηλαδή στους Δήμους και στην Περιφέρεια, υποβοηθώντας το κύριο έργο τους το οποίο δεν είναι τίποτα’ άλλο από το να υπηρετούν τον πολίτη.

Με τον τρόπο αυτό και για πρώτη φορά, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και συνολικά ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα των μαθητών και της εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά θα αξιοποιηθούν συλλογικά όργανα, τα οποία βιώνουν το πρόβλημα, ώστε να προτείνουν λύσεις γι αυτό. Για πρώτη φορά στη Μαγνησία συνεργάζονται συλλογικοί φορείς, με κοινά χαρακτηριστικά την επιστημονική γνώση και το καθήκον προσφοράς στην κοινωνία, για την επίλυση ενός τέτοιου σημαντικού τεχνικού προβλήματος το οποίο αφορά τους μαθητές αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κάθε πολίτη γενικότερα.

Ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο σχέδιο απαιτείται να βασίζεται σε επιστημονικές, τεχνικές και νομικές αρχές. Για το λόγο αυτό η ΔΔΕ Μαγνησίας ζήτησε τη βοήθεια των επιστημόνων μηχανικών, δηλαδή του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Με δεδομένο το ότι οι προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από εκείνους οι οποίοι βιώνουν το πρόβλημα η ΔΔΕ Μαγνησίας ζήτησε τη βοήθεια των γονέων των μαθητών της, μέσω της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Η ΔΔΕ Μαγνησίας εκφράζει την αμέριστη ικανοποίησή της διότι τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας όσο και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση αυτή και όχι μόνο αγκάλιασαν την προσπάθεια αλλά συμμετέχουν ενεργά και καθοριστικά σ’ αυτή. Βεβαίως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο αφού και οι δύο αυτοί φορείς έχουν ως βασικό λειτουργικό τους σκοπό την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, πράγμα το οποίο έχουν δείξει έμπρακτα και επανειλημμένα.

Η ΔΔΕ Μαγνησίας τονίζει ότι με τη σύμπραξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συνεχίζει το έργο του σχεδιασμού Ασφαλών Σχολικών Διαδρομών για τους μαθητές της και ελπίζει, παρά τις όποιες αντιξοότητες, να ολοκληρωθεί και να συνεργήσει καίρια στην υλοποίησή τους προς όφελος όχι μόνο των μαθητών αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου