ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτό μουσείο το Κοιμητήριο «Ταξιαρχών»

ανοιχτό-μουσείο-το-κοιμητήριο-ταξια-298584

Σε ανοιχτό μουσείο γλυπτικής εμβαδού 45.000 τ.μ., μετατρέπεται το Κοιμητήριο Ταξιαρχών στην καρδιά της Ν. Ιωνίας. Τα δεκάδες αξιόλογα γλυπτά που υπάρχουν στον χώρο θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν για να αποτελέσουν μία ξεχωριστή πολιτιστική διαδρομή στο κέντρο της πόλης.

Ξεχωριστή θέση στο ανοιχτό μουσείο θα έχει η ιππήλατη άμαξα-νεκροφόρα του 19ου αιώνα που έχει έρθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου και θα αποτελέσει κεντρικό έκθεμα στον μουσειακό χώρο του κοιμητηρίου «Ταξιαρχών».

Στον Βόλο, σύμφωνα με πηγές τεκμηρίωσης (Πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών), έχει καταγραφεί η χρήση νεκροφόρων-αμαξών από 5/6/1886 (με τη μορφή έγκρισης πίστωσης 2.500 δραχμών για την αγορά νεκροφόρας για τη μεταφορά των νεκρών στο νεκροταφείο της πόλης από τον δήμαρχο Καρτάλη Γεώργιο) μέχρι και 7/8/1953 (με την ανάθεση σε εργολάβο κηδειών της μεταφοράς με νεκροφόρα των απόρων νεκρών στο νεκροταφείο, από τον Δήμαρχο Κονταράτο Ιωάννη. Στις 27 Ιανουαρίου του 1994 σε οικόπεδο της οδού Δημάρχου Γεωργιάδου και Γλάδστωνος, στο ύψος των δρόμων Χείρωνος και Αχιλλέως, βρέθηκε εγκαταλειμμένη η νεκροφόρα άμαξα από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Βόλου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το κοιμητήριο «Ταξιαρχών» που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, εντάχθηκε στις Πολιτιστικές Διαδρομές των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (Cemetery Route), μέσω της εγγραφής της διεύθυνσης κοιμητηρίων του δήμου στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE).

Συντάχθηκε μελέτη ανάπλασης που προβλέπει εκτός των συντηρήσεων και δημιουργηθούν νέα σημεία στάσης και ενδιαφέροντος, κήπους, πλατείες και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και να συμπληρωθεί το δίκτυο διαδρομών. Η μελέτη αυτή έρχεται προς έγκριση στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ξεκινά στις 6:15 το απόγευμα.

Στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών υπάρχουν περίπου 1.000 οικογενειακοί τάφοι και 100 γλυπτά. Σήμερα, μπαίνοντας κανείς στο κοιμητήριο Ταξιαρχών, είναι σαν να περιηγείται σε ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής, που διαμορφώθηκε από το τέλος του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου