ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα ζωής σε 12 ασθενείς στην Καρδιολογική Κλινική Βόλου

ανάσα-ζωής-σε-12-ασθενείς-στην-καρδιολογ-299430

Δώδεκα εμφυτεύσεις μόνιμων βηματοδοτών μετρά ήδη η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, που ευελπιστεί να εξελιχτεί σε ένα σύγχρονο καρδιολογικό κέντρο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τους ασθενείς που μέχρι σήμερα έπρεπε να μεταβούν υποχρεωτικά στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Οι εμφυτεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ενώ αργότερα θα εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά που απαιτούν εμφύτευση βηματοδότη.

Οι ειδικοί ιατροί που κάνουν εμφυτεύσεις βηματοδοτών είναι οι Θεμιστοκλής Κυρλίδης και Αλέξανδρος Λαλίτσας.

Η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΒ καλείται ετησίως να αντιμετωπίσει 1.600 καρδιολογικά περιστατικά, από τα οποία το 40%, περίπου δηλαδή 600 άτομα, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με στοιχεία που διαθέτει ο διευθυντής της Κλινικής, Αλέξανδρος Δούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Δούρα, οι ασθενείς που είχαν κάνει εμφύτευση βηματοδότη σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, μπορούν πλέον να απευθύνονται στο Νοσοκομείο του Βόλου για έλεγχο ή αντικατάσταση.

Η δυνατότητα εμφύτευσης ή ελέγχου βηματοδότη στο Νοσοκομείο του Βόλου εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα προσφέρει ανακούφιση για τα 150 περίπου περιστατικά που χρειάζεται να διακομίζονται. Μέχρι πριν από δύο μήνες αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε, αφού τοποθετούνταν μόνοι προσωρινοί βηματοδότες.

Αυξημένα περιστατικά

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 5 εισαγωγές.

Η αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών αγγίζει το 30%, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι πως πλέον πλήττονται και οι πιο νέες ηλικίες, όπως 40αρηδες, αλλά και γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών.

Ο επόμενος στόχος μετά την εμφύτευση μόνιμων βηματοδοτών είναι η λειτουργία του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας και φυσικά το αιμοδυναμικό εργαστήριο, που θα πραγματοποιεί στεφανιογραφίες οι οποίες σήμερα γίνονται είτε σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας είτε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το Καρδιολογικό Τμήμα αποτελείται από την Καρδιολογική Κλινική δυναμικότητας 21 κλινών, τη Στεφανιαία Μονάδα με οκτώ κλίνες, το Καρδιολογικό Εργαστήριο, όπου γίνονται οι υπέρηχοι και οι ασκήσεις κοπώσεως, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και το Παιδοκαρδιολογικό, που λειτουργεί από το 2009. Επίσης στην Καρδιολογική Κλινική λειτουργούν 4 κρεβάτια τηλεμετρικού ελέγχου, στα οποία γίνεται παρακολούθηση του ασθενούς για θέματα αρρυθμιών. Σύμφωνα με τον κ. Δούρα, μέσω μόνο αυτής της διαδικασίας υπολογίζεται πως έχει μειωθεί η θνητότητα σε ένα ποσοστό 25%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου