ΤΟΠΙΚΑ

Απέραντο εργοτάξιο ο Βόλος μέσα στο 2018

απέραντο-εργοτάξιο-ο-βόλος-μέσα-στο-2018-300168

Σε ένα απέραντο εργοτάξιο μετατρέπεται ο Δήμος Βόλου μέσα στο 2018, για την κατασκευή αναπτυξιακών έργων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην πόλη μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στις 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των τεσσάρων κυκλικών κόμβων στην πόλη για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εργολαβία που δίνει… γεύση των όσων θα ακολουθήσουν από το νέο έτος. Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 περιλαμβάνει 96 νέα έργα προϋπολογισμού 84.422.962,65 ευρώ! Συνολικά το ύψος του τεχνικού προγράμματος, μαζί με τα συνεχιζόμενα έργα ανέρχεται στο ποσό των 102.866.605,62 ευρώ. Για το τεχνικό πρόγραμμα θα συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2018, δεν περιλαμβάνονται μόνο τα έργα των αστικών αναπλάσεων που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και αφορούν σε ποσό 15,1 εκατ. ευρώ. Εμφαση σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, δίνεται στο σύνολο των δημοτικών ενοτήτων στις οποίες δρομολογούνται έργα 2.830.000 ευρώ. Από το νέο έτος ξεκινά συστηματικά η «μάχη της λακκούβας» με έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, ενώ έμφαση θα δοθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις βελτιώσεις των σχολικών μονάδων με έργα προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, όσα δηλαδή δόθηκαν και για το 2017.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου, το τεχνικό πρόγραμμα φωτογραφίζει «τη βούληση της δημοτικής αρχής, να γίνουν έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην πόλη, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και καθημερινότητας των πολιτών και θα ανταποκρίνονται στον στόχο της βιώσιμης κινητικότητας». «Δρομολογούμε έργα που θα είναι φιλικά στο περιβάλλον, που θα βελτιώνουν τους χώρους άθλησης, τα σχολεία, τους δρόμους. Προωθούμε έργα για τον πολιτισμό και δίνουμε έμφαση σε παρεμβάσεις στις περιφερειακές ενότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 είναι αυξημένο σε σχέση με το 2017 κατά 4 εκατ. ευρώ, μολονότι οι πόροι μέσω ΣΑΤΑ περιορίζονται σε ποσό μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ. Το κόστος των έργων θα καλυφθεί τόσο μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ όσο και από τα ίδια τα ταμεία του Δήμου Βόλου.

Για το νέο έτος, ο προϋπολογισμός των δαπανών για εργασίες ανέρχεται στο ποσό των 14.289.576,16 ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 5.011.027,50 θα προέλθει μέσα από τα τακτικά έσοδα του δήμου, και ποσό 1.908.000 ευρώ μέσα από τα ανταποδοτικά. «Μέσα από τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, μπορούμε και κάνουμε έργα επ’ ωφελεία των πολιτών», δήλωσε ο κ. Θεοδώρου.

Κάθε ενότητα κι ένα μικρό εργοτάξιο

Το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων που προβλέπει έργα σε Βόλο και Ν. Ιωνία, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, άφησε… παραπονούμενες τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Την αδικία σε βάρος τους έρχεται να αποκαταστήσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2018.

Συγκεντρώθηκαν τα αιτήματα από κάθε δημοτική ενότητα, και δεδομένου ότι είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις: σε κάθε δημοτική ενότητα θα γίνουν συντηρήσεις και επισκευές στις κεντρικές πλατείες, καλντερίμια και πλακόστρωτα. Κάθε δημοτική ενότητα θα αποκτήσει από μία πιστοποιημένη και ασφαλή παιδική χαρά. Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις στον δημοτικό φωτισμό και στους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται και έργα πυροπροστασίας.

Ο κατάλογος των έργων περιλαμβάνει επίσης έργα αγροτικής οδοποιίας αλλά και έργα που αφορούν σε εξειδικευμένα αιτήματα, όπως το Pelion Routes για να μονοπάτια που θα συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, το νηπιαγωγείο Πορταριάς, αλλά και η κατασκευή υποδομών για την ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών στις Αλυκές, την Αγριά και την Ν. Αγχίαλο.

Ξεκινά η «μάχη της λακκούβας»

Προτεραιότητα στο νέο τεχνικό πρόγραμμα δίνεται επίσης σε έργα οδοποιίας. Η κατάσταση των δρόμων στην πόλη, δεν αφήνει περιθώρια για «μπαλώματα», και ως εκ τούτου ξεκινούν έργα ύψους 1,850 εκατ. ευρώ.

«Γενναία» θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης και επισκευών στα σχολικά κτίρια του δήμου, με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των 96 νέων έργων των τεχνικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται τα έργα των αστικών αναπλάσεων, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ: η επισκευή και ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, η επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, η ανάπλαση του Παλιού Λιμεναρχείου, το Κέντρο Κοινότητας στο κτίριο του Υγειονομικού, τα πάρκινγκ στη Ν. Ιωνία, οι ποδηλατόδρομοι και οι σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων.

Παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το Βασδέκειο στη Ν. Ιωνία και το Άσυλο στη Χιλιαδού, αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών στον δημοτικό φωτισμό με σύγχρονη τεχνολογίας για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%, αλλά και η γέφυρα στην Εθνική Οδό Βόλου-Αθηνών στο Αλυγαρόρεμα στη θέση Προφήτης Ηλίας, είναι μεταξύ των έργων που ξεκινούν μέσα στο 2018.

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Μουσείου της Αργούς δεν εγκαταλείπεται. Το έργο έχει προϋπολογιστεί στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ, και προϋπόθεση για να πάρει σάρκα και οστά είναι η ένταξή του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Σιντριβάνια στην Ερμού

Σημαντική είναι και η παρέμβαση που θα γίνει στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, που αναμένεται να αλλάξει όψη. Προβλέπονται τοπικές παρεμβάσεις προϋπολογισμού 80.000 ευρώ με μικρά σιντριβάνια και φυτεύσεις που θα αναβαθμίσουν τον κεντρικό πεζόδρομο στον οποίο χτυπά η καρδιά του τοπικού εμπορίου.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της Ερμού, θα γίνει και η διαδρομή για ΑμεΑ στο κέντρο της πόλης από την Πλατεία Ελευθερίας, μέσω της Ιωλκού μέχρι την παραλία του Βόλου. Πρόκειται για έργο 150.000 ευρώ που αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη αυτόνομη πρόσβαση στο κέντρο από εμποδιζόμενα άτομα.

Νέοι υπόγειοι κάδοι, πράσινα σημεία και κομποστοποίηση

Στην προμήθεια νέων υπόγειων κάδων απορριμμάτων προϋπολογισμού 200.000 ευρώ θα προχωρήσει ο Δήμος Βόλου, μέσα στο 2018. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, ήδη μελετάται η διαδρομή των υπόγειων δικτύων, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι.

Παράλληλα με τους υπόγειους κάδους, προωθείται η δημιουργία πράσινων σημείων για ανακύκλωση προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, αλλά και η μεγάλη επένδυση της δημιουργίας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου, προϋπολογισμού 41.319.562,65 ευρώ.

Από τη Διεύθυνση Πρασίνου προωθείται πρόγραμμα κομποστοποίησης πράσινων δημοτικών αποβλήτων και προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο Βόλου.

Ξεκινά ο πρώτος κυκλικός κόμβος στη Διμηνίου με Λαρίσης

Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου από τους τέσσερις συνολικά κυκλικούς κόμβους που θα γίνουν στον Βόλο, με στόχο να ανακουφιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Πρόκειται για έργο 730.500 ευρώ, η αρχή για το οποίο θα γίνει από τον τέταρτο κόμβο που βρίσκεται στη Διμηνίου (Λαρίσης, Δερβενακίων και Μπότσαρη).

Οι άλλοι τρεις κυκλικοί κόμβοι μέσω των οποίων θα υπάρχει συνεχής ροή κυκλοφορίας θα γίνουν στο Δημαρχείο (Δημητριάδος, Λαμπράκη, Ιάσονος), στο Τελωνείο (Λαμπράκη- Παπαδιαμάντη) και στο ΚΤΕΛ (Αθηνών, Λαμπράκη, Σέκερη).

«Δυστυχώς τα έργα που ήταν να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των δύο απανωτών αλλαγών στο Νόμο περί δημοπρασιών. Έως τέλος Οκτωβρίου όμως, αναμένεται να συμβασιοποιηθούν συνολικά 21 έργα και να ξεκινήσουν άμεσα», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί πέντε από αυτά που αφορούν στις εργασίες συντήρησης σχολείων, στη δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας, στη μετασκευή του αρχοντικού Δράκου σε νηπιαγωγείο (β’ φάση), στη διαμόρφωση των παιδικών χαρών στην οδό Λεμάν στις Αλυκές και στην πλατεία Λαμπράκη στη Ν. Ιωνία, και στη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου