ΤΟΠΙΚΑ

Μικροί και μεγάλοι έστειλαν μήνυμα ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη

μικροί-και-μεγάλοι-έστειλαν-μήνυμα-ελ-301313

Αλλαξε όψη, έστω και για λίγες ώρες χθες το πρωί, το κέντρο του Βόλου. Η Ιάσονος άδειασε από αυτοκίνητα και το οδόστρωμα παραδόθηκε σε πεζούς και μικρά παιδιά που συμμετείχαν ενεργά στην «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», που αποτέλεσε την κορύφωση των δράσεων τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με μπροστάρηδες μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, «Ιππόκαμπος», στελέχη του Δήμου Βόλου, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, δεκάδες μαθητές από το 4ο, 5ο, 6ο, 16ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, κρατώντας στα χέρια μπαλόνια με συνθήματα διεκδίκησαν μια πόλη πιο ανθρώπινη: με λιγότερα αυτοκίνητα και κυκλοφοριακό φόρτο, με περισσότερα ποδήλατα και χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, πιο προσβάσιμη από όλους.

Και πραγματικά για λίγες ώρες, το κέντρο έγινε πιο ανθρώπινο και φιλικό για όλους τους πολίτες: ακόμη και στη Δημητριάδος δεν υπήρχαν παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, η κίνηση των οχημάτων γινόταν με ροή, όπως και τα δρομολόγια των λεωφορείων του αστικού ΚΤΕΛ, οι πεζοί κινούνταν με άνεση.

Οι μαθητές ακολούθησαν μια ανεμπόδιστη διαδρομή κατά μήκος της Ιάσονος μέχρι την Κ. Καρτάλη και επιστροφή στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, όπου έπαιξαν παιχνίδια με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή και ζωγράφισαν. «Η Πρωτοβάθμια έχει τις κεραίες τεντωμένες σε δράσεις που αφορούν το ίδιο το μέλλον των παιδιών. Και κάθε φορά συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι οξύ, όμως συνδέεται άμεσα με τον σεβασμό που έχουμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό και τους άλλους», είπε ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνης Αντωνίου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ενεργά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Πλέον όλη η έρευνα στρέφεται σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις. Τέτοιες δράσεις θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την αφύπνιση των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου, της βελτίωσης της πρόσβασης, της δημιουργίας καλύτερων συνθηκών στην πόλη με λιγότερο θόρυβο και λιγότερο καυσαέριο», ανέφερε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθύντρια του εργαστηρίου μεταφορών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

«Η ημέρα είναι συμβολική αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου «Ιππόκαμπος», Πέτρος Μπέλλος, τονίζοντας ότι η βιώσιμη κινητικότητα δεν ωφελεί μόνο τα ανάπηρα άτομα, αλλά και όλους τους πολίτες. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί η κακή νοοτροπία της παράνομης στάθμευσης σε ράμπες και πεζοδρόμια και της κατάληψης θέσεων που προορίζονται για ΑμεΑ, αν και όπως σημείωσε, με τον χρωματισμό των θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η παραβατικότητα.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα της σωστής λειτουργίας μέσα στην πόλη, με στόχο να γίνει πιο προσβάσιμη για όλους», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Βασίλης Ηλιόπουλος.

Το παρών έδωσε και η ΚΟΙΝΣΕΠ Δράση και Ενέργεια, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Βαγγέλη Θέο, αναπτύσσει δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής και εκμάθησης ποδηλάτου σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. «Το στοίχημα σήμερα είναι να εφαρμόσουμε όσα ήδη γνωρίζουμε για να κάνουμε τις πόλεις πιο λειτουργικές και προσβάσιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βόλος μεταμορφώνεται μέσα στον επόμενο χρόνο

Η συμμετοχή του Δήμου Βόλου στον πανευρωπαϊκό θεσμό, μετά από διάλειμμα αρκετών ετών, έρχεται να σηματοδοτήσει και την έναρξη μιας σειράς έργων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με το διευθυντή βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου Βόλου, Κ. Καραγιάννη, στον επόμενο ένα χρόνο ο Βόλος θα απογειωθεί με κυκλικούς κόμβους, νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, νέους ποδηλατοδρόμους και σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων.

«Η κορύφωση των εκδηλώσεων είναι για τον Δήμο Βόλου η αρχή δράσεων και νέων έργων, με στόχο την ενίσχυση της ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη», είπε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου.

«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με έργα και δράσεις στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και στην ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας», σημείωσε η ρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, Ιωάννα Ζωμένου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου