ΤΟΠΙΚΑ

Αλτσχάιμερ και σε 50ρηδες

αλτσχάιμερ-και-σε-50ρηδες-302215

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η νόσος Αλτσχάιμερ που εκδηλώνεται πλέον και σε ηλικίες 50 ετών και άνω. Στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου από την έναρξη λειτουργίας το 2005 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 565 περιστατικά. Υπολογίζεται ωστόσο ότι είναι πολύ περισσότερα στη Μαγνησία. Χθες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας νόμου Αλτσχάιμερ, πραγματοποιήθηκε συμβολικός περίπατος μνήμης στην πόλη, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και εθελοντών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο συμβολικός περίπατος, που παραλληλίστηκε με την ίδια τη νόσο, το αρχικό, μεσαίο και τελικό στάδιο, είχε ως αφετηρία τη Μονάδα και κατάληξη τον πεζόδρομο της Ερμού, στο ύψος του Αγίου Νικολάου, όπου διαμορφώθηκε ειδικό ενημερωτικό περίπτερο. Οι περιπατητές κινήθηκαν διά μέσου των οδών Τοπάλη και Ερμού, μεταφέροντας προς κάθε κατεύθυνση το σύνθημα-προτροπή «στάσου πλάι μου να θυμηθώ».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Μαγδαληνή Σουσουρή, λειτουργός, κοινωνική λειτουργός – επιστημονικά υπεύθυνη για τις δομές της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά «και αφορά πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους ασθενείς που χρειάζονται έναν άνθρωπο να στέκεται πλάι τους, να τους εποπτεύει και να τους φροντίζει ανάλογα με το στάδιο που βρίσκονται. Έναν άνθρωπο που να τους στηρίζει, στο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους».

Παράλληλα, αφορά τους φροντιστές των ασθενών που συνήθως προέρχονται από το οικείο περιβάλλον και χρειάζονται επίσης τη στήριξη και την υποστήριξη ανθρώπων για να ανταπεξέλθουν στο βαρύ φορτίο φροντίδας, είτε σε σωματικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο, ακόμη και με μεγάλο οικονομικό κόστος. Το «στάσου πλάι μου» αφορά, τέλος, «εμάς, τους επαγγελματίες υγείας που θέλουμε τους συνανθρώπους μας, τους κοινωνικούς φορείς, να μας υποστηρίζουν, έτσι ώστε να παρέχουμε κι εμείς όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες» προσέθεσε η ίδια.

Στο πλαίσιο της χθεσινής δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, επισημάνθηκε ο ρόλος και η προσφορά της Μονάδας Αλτσχάιμερ στο κοινωνικό σύνολο, ενώ όπως υπογράμμισε η επιστημονική υπεύθυνη, «στόχος της μονάδας είναι να βοηθά τους ίδιους τους ασθενείς να συμμετέχουν σε προγράμματα δραστηριοποίησης, έτσι ώστε να μην μένουν σε απάθεια ή αδιαφορία μέσα στο οικείο περιβάλλον, και να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τους φροντιστές τους, ώστε να μπορούν να βρουν οι ίδιοι ελεύθερο χρόνο μέσω των δομών που λειτουργούν».

Την ευγνωμοσύνη της για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της συγκεκριμένης δομής εξέφρασε από την πλευρά της και η Χριστίνα Οικονομάκου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρωστάω πάρα πολλά στη μονάδα Αλτσχάιμερ, στα παιδιά που βοήθησαν πολύ τον σύζυγό μου, ο οποίος έπασχε αρκετά χρόνια από τη συγκεκριμένη νόσο. Παρόλο που έφυγε από τη ζωή πριν από 4 χρόνια, δεν μπορώ να ξεχάσω αυτά που προσέφεραν οι εργαζόμενοι στην μονάδα». Εμφανώς συγκινημένη, η κ. Οικονομάκου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον πάσχοντα να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που τον φροντίζει, διότι σε αντίθετη περίπτωση «αν δεν έχει δίπλα του ανθρώπους, ή θα φύγει γρηγορότερα από τη ζωή ή θα υποφέρει πιο πολύ», επεσήμανε η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου