ΤΟΠΙΚΑ

«Χτύπημα στο πανεπιστημιακό άσυλο»

χτύπημα-στο-πανεπιστημιακό-άσυλο-302280

«Χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου», βλέπει το ΚΚΕ μ-λ πίσω από τις κινήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εναντίον της «Τερμίτα» για την απελευθέρωση των παλιών κτιρίων, προκειμένου στη θέση τους να αναγερθούν δύο νέα κτιριακά συγκροτήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Σε ανακοίνωση που έξεδωσε, αναφέρει ότι «με μπροστάρη τις πρυτανικές αρχές προωθείται το χτύπημα στην κατάληψη “Τερμίτα”. Θέλουν να τρομοκρατήσουν τη νεολαία και τον λαό σε μια περίοδο έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης και να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης. Αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Βασικός ενορχηστρωτής είναι οι κρατικοί μηχανισμοί του συστήματος, που καιρό τώρα θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει να κάνει με το λαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια, τα νεολαιίστικα στέκια και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Για να μπορούν ανενόχλητα να προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου στον λαό, την πολιτική των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση της νεολαίας.

Ο πρύτανης και η σύγκλητος προσπαθώντας να στηρίξουν την “επένδυση” μας λένε ότι θα αναμορφώσει ένα υποβαθμισμένο σημείο της πόλης με την οικοδόμηση των νέων κτιρίων. Βέβαια, δεν μας λένε γιατί τόσα χρόνια συνορεύοντας με τη γειτονιά του Παλιού Λιμεναρχείου που πλήττεται από τη μόλυνση του σκραπ του λιμανιού, όχι μόνο δεν συμμετείχαν σε καμία διαμαρτυρία των κατοίκων αλλά ήταν τελείως αδιάφοροι. Ακόμα δεν μας λένε γιατί στα σχέδιά τους δεν εντάσσεται η κατασκευή εστιών ή φοιτητικής λέσχης, σε μία πόλη που για 8.000 φοιτητές έχει μία εστία 70 ατόμων και μία λέσχη μακριά από τις σχολές, που λειτουργεί με εργολάβο. Από αυτή την άποψη το “άνοιγμα στην κοινωνία” είναι υποκριτικό και ουσιαστικά αναζητάει κοινωνικό έρεισμα στην ποινικοποίηση των αντιδράσεων και στο χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από την άλλη μεριά, η κατάληψη “Τερμίτα” αντιδρά στην έξωση από τον χώρο “της” με ένα περιεχόμενο που δεν θίγει στο ελάχιστο την συνολική επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης σε νεολαία και εργαζόμενους. Περιορίζει το ζήτημα στην αντιπαράθεση με τον πρύτανη και τη σύγκλητο, ενώ εδώ έχουν τεθεί σοβαρά ζητήματα, όπως η μήνυση που ανοίγει τον δρόμο για την επέμβαση του εισαγγελέα και της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό άσυλο και όχι μόνο για την Τερμιτα. Για εμάς το ζήτημα είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος – και όχι μιας “κοινότητας”».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου