ΤΟΠΙΚΑ

Αναψε φωτιές το νέο σύστημα επισκέψεων

αναψε-φωτιές-το-νέο-σύστημα-επισκέψεω-303335

Σοβαρές ενστάσεις, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση πριν ακόμη εφαρμοστεί από 1η Οκτωβρίου το νέο πλαφόν που θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων, εκφράζει συνολικά ο ιατρικός κόσμος.

«Είμαστε υπέρ της καθιέρωσης ημερήσιου πλαφόν στους γιατρούς, το οποίο όμως θα λαμβάνει υπόψη και τις ειδικότητες. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν είναι δυνατόν ένας παθολόγος που σε καθημερινή βάση δέχεται τουλάχιστον 30 επισκέψεις εξαιτίας και των συνταγογραφήσεων, να έχει το ίδιο πλαφόν ημερήσιων επισκέψεων με άλλες ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχει σε καθημερινή βάση η ίδια ζήτηση.

Αυτό που ωστόσο παραμένει το μεγάλο σημείο τριβής είναι το θέμα του χρονικού ορίου των 15 λεπτών που επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ να θέσει ανά κάθε ιατρική επίσκεψη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο μέσος ενδεικτικός χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο (!) και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

«Αυτό είναι ανέφικτο και αντιεπιστημονικό» σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ε. Τσάμης εξηγώντας επίσης πως «δεν είναι δυνατόν η εξέταση του κάθε ασφαλισμένου να γίνεται με το χρονόμετρο και υπό το άγχος του πλαισίου που θέλει να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ».

Στο μεταξύ, σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, αντιδρώντας στην επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος επισκέψεων από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, θα είναι 20 και ο χρόνος της καθεμίας καθορίζεται, σύμφωνα με τους «κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής», στα 15 λεπτά. Καθορίζεται επίσης το 100 ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.

Σύμφωνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, ενώ οι ασφαλισμένοι σπεύδουν να προγραμματίσουν εγκαίρως επίσκεψη στον γιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα.

«Ένας κλινικός γιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή» τονίζουν.

Η Ομοσπονδία εξάλλου σημειώνει πως τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ιδιωτικά, και το ωράριό τους καθορίζεται από τους γιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών (ασφαλισμένων ή μη) που τα επιλέγουν. «Αν όμως επιμένετε τόσο πολύ στην υποβολή ενδεικτικού ωραρίου, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ασφαλισμένοι, ότι εκτός του δηλωθέντος ωραρίου αυτού, η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική και επ’ αμοιβή, με ευθύνη δική σας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία έχει παραλήπτη τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και κοινοποιείται και σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου