ΤΟΠΙΚΑ

Επί τάπητος η ανάπτυξη της Θεσσαλίας

επί-τάπητος-η-ανάπτυξη-της-θεσσαλίας-303424

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο συνέδριο, εκτός από τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα κατατεθούν οι προτάσεις των φορέων της Θεσσαλίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δώσουν το παρών αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένοι με το «χαρτοφυλάκιο» της ανάπτυξης, όπως ο κ. Αλ. Χαρίτσης αρμόδιος για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Ε. Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, όπως λένε παράγοντες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, θα γίνει τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, δηλαδή την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να αναφερθεί στους άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα αναλυθούν όλοι οι άξονες στους οποίους βασίζεται η κυβερνητική πρόταση για την ανάπτυξη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ θα προσκληθούν να το παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στα θεματικά τραπέζια που θα λειτουργήσουν παράλληλα οι φορείς των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της περιοχής.

«Ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας επίσης πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διοργάνωση.

Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν επισημανθεί και στα δύο προηγούμενα αντίστοιχα συνέδρια που έγιναν σε Κοζάνη και Λαμία (ακολουθεί αυτές τις μέρες το συνέδριο στην Κρήτη) η κυβερνητική πρόταση για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας βασίζεται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής και κοινωνικής βάσης, ο δεύτερος είναι η στήριξη των υποδομών και ο τρίτος άξονας είναι η περιβαλλοντική αειφορία.

Τέλος, να σημειωθεί πως στη διάρκεια των θεματικών τραπεζιών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, θα τεθούν θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας, την προνοιακή πολιτική, την κοινωνική οικονομία, τις υποδομές την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου