ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντάνεψαν αναμνήσεις 80 χρόνων εργαζομένων στην ΑΓΕΤ

ζωντάνεψαν-αναμνήσεις-80-χρόνων-εργαζο-304392

Αφιερωμένη στην 80χρονη πορεία του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ Βόλου ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου και πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφικού υλικού και μνήμες οκτώ δεκαετιών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απονομή αναμνηστικών τιμής σε συνδικαλιστές που άφησαν το στίγμα τους στο Σωματείο, μετέχοντας σε διάφορες θέσεις στο ΔΣ την τελευταία τεσσαρακονταετία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Βασίλης Χαλαστάρας αναφέρθηκε στη σχεδόν παράλληλη πορεία του Σωματείου και του εργοστασίου, τονίζοντας ότι βασικό μήνυμα που εξάγεται από τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι «να γνωρίζουν οι νέοι το παρελθόν του εργοστασίου μας και του συνδικαλιστικού κινήματος στον χώρο μας, και οι παλαιότεροι εργαζόμενοι να αναπολήσουν μνήμες του παρελθόντος. Κυρίαρχος στόχος μας, είναι να τιμήσουμε συνδικαλιστές όλων των τελευταίων ετών για τη συμβολή τους στα συνδικαλιστικά δρώμενα του εργοστασίου και του σωματείου».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν συνδικαλιστές που προσέφεραν σημαντικό έργο στην πορεία και εξέλιξη του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, αρχής γενομένης από τον Μιλτιάδη Ζιάκα, τον μακροβιότερο πρόεδρο, επί των ημερών του οποίου έγιναν σημαντικά βήματα προς όφελος των εργαζομένων, όπως τόνισε ο κ. Χαλαστάρας.

Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι Τηλέμαχος Φάτσης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κώστας Τσαντός και Βάϊος Κουκλουμπέρης, οι οποίοι διετέλεσαν επίσης πρόεδροι του σωματείου.

Παράλληλα τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Σωματείο οι: Νίκος Ελευθεριάδης, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Καράτσαλος, Αντώνης Καφρίτσας, Γιώργος Κομματάς, Κώστας Κούδας, Παύλος Μαβίδης, Παναγής Μαργαρίτης, Σωτήρης Μαρίνος, Δημήτρης Μονάτος, Θανάσης Μούτος, Μιχάλης Μυλωνάς, Γιάννης Νόλης, Δημήτρης Παπαδήμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ρηγώνης, Χρήστος Σούρλας, Ζήσης Σπίνας, Θανάσης Σπύρου, Ηλίας Τάσιος, Σταύρος Τσακαλέας, Ηλίας Φερεζής, Σωτήρης Χαλκιάς, Δημήτρης Χλέμπος και Αλέξανδρος Χριστοδούλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ εξήρε την προσφορά των τιμηθέντων, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι «όλα τα θέματα τα έλυνε πάντα η διοίκηση της Ένωσης σε συνεργασία με την διεύθυνση της βιομηχανίας».

Ο Βασίλης Χαλαστάρας αναφέρθηκε στην ιστορία του εργοστασίου, από της ιδρύσεώς του το 1924 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι «υπήρξε και παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας».

Σημαντική διαδρομή

Το Σωματείο εργαζομένων ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου ιδρύθηκε το 1937 με την επωνυμία Ένωση Εργατών και Τεχνιτών Τσιμέντων Βόλου. Από τα 200 περίπου άτομα που ήταν όλοι οι εργαζόμενοι, τα 110 αποτέλεσαν από την αρχή μέλη της Ένωσης. «Η Ένωση, τόνισε ο κ. Χαλαστάρας, ιδρύθηκε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργατών τσιμέντου, οι οποίοι τότε εργάζονταν 12 ώρες το 24ωρο, δεν ήταν κατοχυρωμένοι με συλλογικές συμβάσεις και οι αμοιβές τους δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές».

Πολλά άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος, τα θέματα που ανακύπτουν επιλύονται χάρη στον διάλογο και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του εργοστασίου.

Φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή, ο πρόεδρος του Σωματείου τόνισε ότι «τα συνδικάτα οφείλουν να προσανατολιστούν πολύ λιγότερο στη διατήρηση συντεχνιακών επιδιώξεων και μικροσυμφερόντων, και να παρέχουν τις υπηρεσίες προς τα μέλη τους όπως είναι η νομική αντιπροσώπευση και προστασία, η πληροφόρηση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο της ΑΓΕΤ, κρατώντας την ιστορία του, ήμασταν και θα είμαστε πάντα παρόντες, διεκδικώντας πρώτα απ’ όλα τον κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση, την σωστή περιβαλλοντολογική λειτουργία του εργοστασίου και τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις».

Στην προχθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, στελέχη της διοίκησης του εργοστασίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων, συνδικαλιστές, πολλοί εργαζόμενοι αλλά και δεκάδες φίλοι του πολιτισμού, που απόλαυσαν στη συνέχεια την βραβευμένη παράσταση της «Θρυαλλίδας» με τίτλο «Ο Έβρος απέναντι» των Ρέππα – Παπαθανασίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου