ΤΟΠΙΚΑ

Στο 50% η παραβατικότητα στον επισιτισμό στη Μαγνησία

στο-50-η-παραβατικότητα-στον-επισιτισμό-305050

«Πρωταθλητής» ο τομέας του επισιτισμού στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Αυγούστου συνολικά διενεργήθηκαν 400 έλεγχοι στη Μαγνησία, και 20 μέσα στην τουριστική περίοδο στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Η παραβατικότητα αγγίζει το 50%, ενώ επιβλήθηκαν 60 πρόστιμα από 1.500 ευρώ ως 10.500 για ανασφάλιστη εργασία, για μη καταβολή δεδουλευμένων, για αλλαγή ρεπό και μη τήρηση των καταστάσεων προσωπικού και για υποδηλωμένη εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Διεύθυνσης του ΣΕΠΕ, στις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα και έγινε επανέλεγχος υπήρξε συμμόρφωση των επιχειρήσεων και δεν χρειάστηκε να βεβαιωθούν πιο αυστηρές κυρώσεις.

Σημειώνεται πως όταν διαπιστωθεί πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιχείρηση στην οποία βεβαιώθηκε πρόστιμο «υποτροπιάσει», επιβάλλεται νέο πρόστιμο μέχρι και 15.000 ευρώ, με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα της ένστασης και πληρωμής του προστίμου με έκπτωση μέχρι 80%, εάν ανταποκριθεί και πληρώσει μέσα σε 60 ημέρες.

Πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότερες καταγγελίες που υποβάλλονταν από εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας αφορούσαν τη μη τήρηση του ωραρίου, τη μη καταβολή επιδομάτων και τη μη έγκυρη καταβολή υπερωριών και αποζημίωσης.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι περισσότερες παραβάσεις που καταγράφονται και αποτελούν τη βασική αιτία επιβολής προστίμων είναι η ανασφάλιστη εργασία. Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ , ακολουθεί η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, χωρίς όμως αυτό να τηρείται στην πράξη. Ο εργαζόμενος δηλαδή υποχρεώνεται, προκειμένου να μη χάσει τη δουλειά του, να υπογράψει ότι αποδέχεται από 8ωρο να δουλέψει 4ωρο, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να συμπληρώσει μέχρι και 12ωρο, με μισό όμως ένσημο και αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 450 ευρώ το μήνα. Στις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί μετά από καταγγελίες, το ΣΕΠΕ Βόλου έχει επιβάλλει πρόστιμα που ξεκινούν από 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 6.000, ανάλογα τον αριθμό των εργαζομένων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου