ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμέτωποι ξανά με την αστεγία 80 Βολιώτες

αντιμέτωποι-ξανά-με-την-αστεγία-80-βολιώ-305268

Ξαναζωντανεύει ο εφιάλτης της αστεγίας και της εξαθλίωσης για 25 δικαιούχους που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του Δήμου Βόλου. Από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να επιστρέψουν στον δρόμο και στην ανεργία, όπου οδηγήθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το πρόγραμμα που τους εξασφαλίζει προς το παρόν ένα «κεραμίδι» κι ένα μεροκάματο, ολοκληρώνεται και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την τύχη αυτών των ανθρώπων, που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο πρόγραμμα στον Δήμο Βόλου είναι ενταγμένοι 25 δημότες -11 γυναίκες και 14 άνδρες ηλικίας από 30 έως 55 ετών- στο σύνολό τους άνεργοι, με μηδενικά εισοδήματα και λευκό Ε9. Ωστόσο συνολικά ωφελούνται περί τα 80 άτομα, που είναι τα μέλη των οικογενειών των δικαιούχων. Από αυτούς οι 25-17 αγόρια και 8 κορίτσια είναι κάτω των 18 ετών και 5 είναι νέοι, 18 έως 22 ετών.

Κατά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, το 2016, οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα είχαν εξασφαλισμένη δωρεάν στέγη, επίδομα για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και την αγορά τροφίμων και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, αλλά και μεροκάματο σε επιχειρήσεις όπου απασχολούνταν.

Όμως το 2017 το πρόγραμμα ψαλιδίστηκε. Οι ωφελούμενοι συνέχισαν να επιδοτούνται για στέγαση και εργασία, όμως δεν λαμβάνουν επίδομα για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. Επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος θεωρούνται η κάλυψη του ενοικίου έως του ποσού των 180 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, έως 240 ευρώ για δύο ή περισσότερους ενήλικες και έως 280 ευρώ για οικογένειες, και η κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας έως του ποσού των 3.600 ευρώ. Επίσης, χρηματοδοτείται η εργασιακή επανένταξη, δηλαδή η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με την κάλυψη του κατώτατου βασικού μισθού, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη), η δημιουργία επιχείρησης ή μικρής επιχειρηματικής μονάδας μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά και η απασχόληση στον αγροτικό τομέα επίσης μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει ακόμη και με αυτές τις παροχές.

Ηδη οι δικαιούχοι μετρούν αντίστροφα πριν… επιστρέψουν στον δρόμο. Την ίδια ώρα οι ξενώνες αστέγων είναι υπερπλήρεις, ενώ όπως ανέφερε η κ. Μορφογιάννη, δημιουργούνται και νέες περιπτώσεις αστέγων οικογενειών, που αυτές τις ημέρες αναμένουν έξωση από τους σπιτονοικοκύρηδές τους.

Ήδη η κ. Μορφογιάννη είναι σε διαρκή συνεργασία με την επιτροπή αστέγων που έχει δημιουργηθεί. Από κοινού θα στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο, ζητώντας αφενός την παράταση κατά ένα έτος του προγράμματος που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2017 όσο και ένταξη των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης. «Στόχος μας δεν είναι οι διαρκείς παρατάσεις ενός προγράμματος που δεν δίνει λύση. Είναι να σταθούν αυτοί οι άνθρωποι στα πόδια τους και να ξανακερδίσουν τη ζωή τους μέσα από μία μόνιμη εργασία», ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου