ΤΟΠΙΚΑ

Δικηγόροι εναντίον ΕΝΦΙΑ

δικηγόροι-εναντίον-ενφια-308283

Προσκλητήριο για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) απευθύνουν τρεις σπουδαίοι Έλληνες νομικοί και τα δικηγορικά τους γραφεία, προς τους Έλληνες φορολογούμενους που πιστεύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους έχει καταλογιστεί είναι άδικος και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματική αξία των ακινήτων τους.

Πρόκειται για τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, την καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη και τον Χάρη Οικονομόπουλο και τα δικηγορικά τους γραφεία «Οικονομόπουλος και Συνεργάτες» (ΑΜ ΔΣΑ 80137, www.ikonomopoulos.gr) και «Φλογαΐτης – Σιούτη και Συνεργάτες» (ΑΜ ΔΣΑ 80517, www.flogaitissioutis.com),οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με έμπειρους φοροτεχνικούς συμβούλους και δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, δίνουν την ευκαιρία στους υπόχρεους ΕΝΦΙΑ να καταβάλλουν τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ «με επιφύλαξη» και να διεκδικήσουν την επιστροφή του στηριζόμενοι στη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το προσκλητήριο απευθύνεται σήμερα, καθώς σε 13 ημέρες εκπνέει η προθεσμία όχι μόνο καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και υποβολής ενδικοφανών προσφυγών εναντίον του φόρου ακινήτων, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τις προσφυγές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι είναι η πρώτη φορά που στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης λαμβάνει χώρα μία τέτοιου είδους επαναστατική πρωτοβουλία, και μάλιστα με πανίσχυρο οπλοστάσιο, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στους δικηγόρους και μίλησε με τον κ. Χάρη Οικονομόπουλο για το εγχείρημα αυτό.

Ο μαχόμενος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Οικονομόπουλος και Συνεργάτες» επισήμανε ότι με την παρανομία του ΕΝΦΙΑ -που μας κάνει νοικάρηδες στα σπίτια μας και άστεγους, αν δεν έχουμε να πληρώσουμε για μερικά χρόνια- ασχολούνται εδώ και χρόνια δικηγορικοί σύλλογοι, θεσμικοί φορείς, σύλλογοι πολιτών.

Μέχρι σήμερα, όμως, εξηγεί, δεν υπήρχε ένα απλό, οργανωμένο και οικονομικά προσιτό «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ», και αναφέρει: «Όσοι περιμένουν, επιτέλους, την Πολιτεία να λειτουργεί δημοκρατικά, αποτελεσματικά, δίκαια και όχι ως Δυνάστης, www.enfiaprosfigi.gr. ΩΣ ΕΔΩ!».

Να επισημανθεί ότι το ΣτΕ έχει ακυρώσει τις τιμές ζώνες όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν το 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών σε έξι περιοχές, μετά από προσφυγές, με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για οριζόντιες παρεμβάσεις, και ότι αυτές έγιναν χωρίς να εξεταστούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Εξάλλου, η πολιτική απόφαση του πρώην αναπληρωματικού υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η 1009/18-1-2016, με βάση την οποία έγινε η αναπροσαρμογή τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της Χώρας, εκτιμάται ότι εκδόθηκε επειδή υπήρχε υποχρέωση από το μνημόνιο και το ΣτΕ η διαδικασία να ολοκληρωθεί το 2016, και αυτό υποστηρίζεται ότι συνέβη χωρίς να συγκροτηθούν ποτέ αρμόδιες επιτροπές για να συγκεντρώσουν τα επίμαχα στοιχεία.

Η δήλωση του κ. Οικονομόπουλου

Όταν πληροφορούμαστε ότι κάποιος που ξέρουμε μας κλέβει, δεν ζητούμε μόνο να τιμωρηθεί, αλλά διεκδικούμε τα κλεμμένα, επισημαίνει ο γνωστός νομικός.

«Όταν κάποιος μας κρατήσει ομήρους και ζητήσει λύτρα, δεν περιμένουμε μόνο από τη δικαιοσύνη να τον οδηγήσει στη φυλακή, αλλά ζητάμε πίσω τα λύτρα.

Τώρα, που το ίδιο το κράτος, που πρέπει να μας προστατεύει και να τηρεί τους νόμους, μας κλέβει, φορολογώντας μας πάνω σε αξίες ακινήτων που όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα αλλά το ίδιο, όπως ξέρει, όφειλε εδώ και δύο χρόνια να έχει διορθώσει, υπάρχει “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…”:

Mπαίνουμε στο WWW.ΕNFIAPROSFIGI.GR ή, με μία μικρή χρέωση 75 λεπτά το λεπτό, καλούμε το 875 876 8888 και μαθαίνουμε ΤΙ και ΠΩΣ, ΑΠΛΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ μπορούμε ΤΩΡΑ, ΠΡΙΝ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ να κάνουμε για να προστατεύσουμε την περιουσία μας», σημειώνει.

Με €124 ευρώ συνολική δικηγορική αμοιβή, πολύ λιγότερα όπως επισημαίνεται απ’ όσα θα πλήρωνε ή πληρώνει όποιος το επιχειρήσει μόνος του, οι δικηγόροι και τα γραφεία τους διεκδικούν συντεταγμένα ομαδικά και έντοκα τον ΕΝΦΙΑ 2017 που πρόχειρα, τσαπατσούλικα, παράνομα και λανθασμένα, όπως λένε, μας εξαναγκάζουν να καταβάλουμε.

«Με την παρανομία του ΕΝΦΙΑ -που μας κάνει νοικάρηδες στα σπίτια μας και άστεγους αν δεν έχουμε να πληρώσουμε για μερικά χρόνια- ασχολούνται εδώ και χρόνια δικηγορικοί σύλλογοι, θεσμικοί φορείς, σύλλογοι πολιτών. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρχε ένα απλό, οργανωμένο και οικονομικά προσιτό “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ”.

Μαζί με τους καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου και δικηγόρους Σπύρο Φλογαϊτη, Γλυκερία Σιούτη και τους συνεργάτες μας, με την εμπειρία, τη γνώση μας, ως επαγγελματίες με αίσθημα ευθύνης, σχεδιάσαμε αυτό το “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ”.

Αυτό το “ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ” διαθέτουμε σε όσους φορολογούμενους μας εμπιστευτούν ([email protected]) μαζί με όσους συναδέλφους ανά την επικράτεια θελήσουν να συνεργαστούμε για να εκπροσωπήσουμε ΜΑΖΙ αυτούς τους φορολογούμενους ([email protected]) .

Στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη αποδείξει το Συμβούλιο της Επικρατείας -όσο αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση του ΕΝΦΙΑ- και δικαστές υπάρχουν και υποχρεώνουν το Κράτος να τηρεί τους νόμους που το ίδιο έφτιαξε.

Με βάση την πάγια πλέον και αδιαμφισβήτητη νομολογία του ΣτΕ, αν και οι 7.000.000 περίπου υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ 2017 συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, με τη νομική επιχειρηματολογία που έχουμε ετοιμάσει θα υποχρέωναν ΟΛΟΙ το κράτος να τους επιστρέψει όσα, επιεικώς, λανθασμένα, καταλόγισε για ΕΝΦΙΑ 2017.

Εάν έστω και ένας από αυτούς δεν το κάνει, ακόμη και εάν οι υπόλοιποι κερδίσουν, αυτός δεν θα πάρει πίσω τίποτα.

Όποιος έχει κατεβάσει τα χέρια ή θέλει να τα χαρίζει σε όποιον κάθε φορά “του τα παίρνει”, ας τα χαρίσει. Όσοι περιμένουν, επιτέλους, την Πολιτεία να λειτουργεί δημοκρατικά, αποτελεσματικά, δίκαια και όχι ως Δυνάστης, www.enfiaprosfigi.gr.

ΩΣ ΕΔΩ!» προσθέτει.

Διεκδίκηση αδίκως καταλογισθέντων ΕΝΦΙΑ 2017

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των δικηγόρων www.enfiaprosfigi.gr ο «ΕΝΦΙΑ» αποτελεί μείζον πρόβλημα άδικης και καταπιεστικής κρατικής πολιτικής. Με υπάρχουσα σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), το οποίο αποφάνθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις αποφάσεις 2334 και 2337 του 2016, όσοι συμπολίτες φορολογούμενοι πιστεύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους έχει καταλογιστεί είναι άδικος και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματική αξία των ακινήτων τους, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, όπως θα έπρεπε, τα τελευταία δύο χρόνια ή αναπροσαρμόσθηκαν λανθασμένα, έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στη δίκαιη διεκδίκησή τους.

Παρότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λανθασμένα για εκατομμύρια Έλληνες, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι καταθέσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ατομικές ενδικοφανείς προσφυγές στις Δ.Ο.Υ. που υπάγονται.

Παράλληλα, επειδή το πρόβλημα αφορά σε 7.000.000 Έλληνες, απευθύνεται πρόσκληση στους δικηγόρους να συνεργαστούν ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες σε όλα τα σημεία της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο [email protected]

Οι δύο δικηγορικές εταιρίες, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν κοινωνικά το ζήτημα, όρισαν ως συνολική αμοιβή και τα έξοδα συμμετοχής στη σχετική ομαδική διεκδίκηση τα εκατό ευρώ συν ΦΠΑ (€124), προκειμένου να είναι προσιτό σε κάθε φορολογούμενο.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή προσφυγή δεκατριών πολιτών που έχουν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας έκρινε ότι για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων έχει θεσπιστεί αντικειμενικός τρόπος, ώστε, βάσει προκαθορισμένων, ειδικών και πρόσφορων κριτηρίων, να προκύπτει για κάθε ακίνητο μιας περιοχής ορισμένη αξία, ανταποκρινόμενη, κατά προσέγγιση, προς την αγοραία αξία αυτού. Περαιτέρω, έκανε δεκτό ότι ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας τη μεταβλητότητα των συνθηκών της αγοράς και της αγοράς ακινήτων ειδικότερα, οι οποίες επηρεάζουν τις αγοραίες αξίες, καθώς και την πιθανότητα σφαλμάτων κατά τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας αυτών, εισήγαγε στο άνω σύστημα προσδιορισμού αξιών των ακινήτων συγκεκριμένη μέθοδο που διασφαλίζει τη νόμιμη αξίωση των πολιτών να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι σε πλασματική τους περιουσία. Στην απόφασή του αυτή έδωσε και αναδρομική ισχύ τον Μάιο το 2015.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου