ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνοι καθ’ οδόν για το σχολείο

κίνδυνοι-καθ-οδόν-για-το-σχολείο-308987

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αναστάτωση προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη έξω από το 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου, όταν το πρωί μαθητής παρασύρθηκε από διερχόμενο δίκυκλο που κινούνταν επί της Λόρδου Βύρωνος, έξω από το σχολικό συγκρότημα. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, το ατύχημα όμως επανέφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα δημιουργίας ασφαλών διαδρομών προς τα σχολεία…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, που σε αντίθεση με τα δημοτικά σχολεία που απευθύνονται σε παιδιά της γύρω γειτονιάς, αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε σχολείο, να περνούν δρόμους ταχείας και μεγάλης κυκλοφορίας, να περπατούν ακόμη και πάνω στο οδόστρωμα εξαιτίας της έλλειψης πεζοδρομίων ή της κακής κατάστασης αυτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται για τους μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου. Η διαδρομή δεκάδων μαθητών καθημερινά προς το σχολείο και η επιστροφή στο σπίτι γίνεται από έναν δρόμο, όπου δεν υπάρχει καν πεζοδρόμιο! Οι μαθητές, με τις σχολικές τσάντες στον ώμο, περπατούν στην άκρη του οδοστρώματος στην οδό Διμηνίου, και δίπλα τους ακριβώς περνούν με μεγάλη ταχύτητα φορτηγά, αυτοκίνητα, μηχανάκια. Σε όλη τη διαδρομή μέχρι και την πύλη του σχολείου δεν υπάρχει ούτε εκατοστό πεζοδρομίου, ενώ πολλά είναι τα «κρυφά» σημεία που καθιστούν «αθέατους» στους οδηγούς τους μαθητές που κινούνται πάνω στον δρόμο.

Ενας ολόκληρος δρόμος χωρίς ένα εκατοστό πεζοδρομίου, οδηγεί τους μαθητές στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου

Ένα σημείο καρμανιόλα όπου έχουν καταγραφεί δεκάδες ατυχήματα -ακόμη και δυστυχήματα-, διασχίζουν καθημερινά οι δεκάδες μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για τον κόμβο Φυτόκου στον Περιφερειακό, όπου δεν υπάρχει ούτε υπόγεια ούτε υπέργεια διάβαση. Οι μαθητές περιμένουν στους φωτεινούς σηματοδότες να ανάψει πράσινο για να διασχίσουν τον περιφερειακό. Όμως πολλές φορές, οι φωτεινοί σηματοδότες βγαίνουν εκτός λειτουργίας και περνούν απέναντι με ρίσκο, ανάμεσα σε αυτοκίνητα που διασχίζουν το οδόστρωμα με μεγάλες ταχύτητες.

Σημείο καρμανιόλα, όπου πολλές φορές τα φανάρια δεν λειτουργούν, διασχίζουν μαθητές στον κόμβο Φυτόκου στον Περιφερειακό

Ρίσκο η καθημερινή μετάβαση στο σχολείο και η επιστροφή στο σπίτι και για τους μαθητές που από τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου κατευθύνονται προς το 4ο Γυμνάσιο – 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου, στη συνοικία της Νεάπολης. Εκείνοι έχουν να διασχίσουν τη λεωφόρο Αθηνών, όπου επίσης η κίνηση αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων είναι μεγάλη και με υψηλές ταχύτητες. Οι διαβάσεις στους φωτεινούς σηματοδότες είναι ξεθωριασμένες, ενώ ο χρόνος που παραμένει πράσινο το φανάρι για τον πεζό είναι μικρός.

Μέσα από τη λεωφόρο Αθηνών, η διαδρομή μαθητών από τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου προς το σχολικό συγκρότημα της Νεάπολης

Στο συγκρότημα Μουρτζούκου, η διαδρομή δεκάδων μαθητών περνά διασχίζοντας την Παγασών. Ένας δρόμος, που ο φωτεινός σηματοδότης βρίσκεται στη συμβολή της με Αναπαύσεως, όπου η ροή της κυκλοφορίας γίνεται προς έντεκα διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα δε πεζοδρόμια είναι τόσο στενά που μόλις χωρά ένας μαθητής ανηφορίζοντας την Αναπαύσεως. Οι μαθητές συνήθως επιλέγουν την προέκταση της Κωνσταντά ή της Ρήγα Φεραίου, απ’ όπου όμως όχι μόνο δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες αλλά ούτε καν διαβάσεις ορατές για τους οδηγούς προκειμένου να κόβουν ταχύτητα.

Κίνδυνοι διαφαίνονται και στην Αναλήψεως, στο τρίγωνο στην Κύπρου, για τους μαθητές που κατευθύνονται στα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής. Η διάσχιση του οδοστρώματος από την Αναλήψεως απαιτεί αυξημένη προσοχή, και η διαδρομή προς τα σχολικά συγκροτήματα είτε του 3ου Γυμνασίου – 3ου Γενικού Λυκείου, είτε του 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου, περνά από πολύ στενά πεζοδρόμια.

Εκατοντάδες μαθητές διασχίζουν καθημερινά την Αναλήψεως στο τρίγωνο της Κύπρου

Χωρίς καθόλου πεζοδρόμια είναι και τμήμα της διαδρομής στον παρόχθιο του Αναύρου για τους μαθητές που κινούνται προς το 2ο Γυμνάσιο – 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Σταδίου και Πολυμέρη είναι δύο δρόμοι ταχείας και μεγάλης κυκλοφορίας που περνούν μπροστά από το σχολείο, και αναπόφευκτα οι μαθητές από την κάτω περιοχή του Αναύρου θα πρέπει να διασχίσουν.

Δημιουργία ασφαλών διαδρομών

Ηδη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται στα σπάργανα πρωτοβουλία για τη χάραξη ασφαλών διαδρομών, προκειμένου οι μαθητές να μεταβαίνουν στο σχολείο έχοντας να αντιμετωπίσουν το δυνατόν λιγότερους κινδύνους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, επιτροπή εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας θα αναλάβει να καταγράψει τις προβληματικές διαδρομές και να προτείνει παρεμβάσεις: διαβάσεις, ράμπες, δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, επιβραδυντές ταχύτητας στους δρόμους, ανάπλαση πεζοδρομίων και τοποθέτηση προστατευτικών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε διαδρομής.

Οι προτάσεις θα δοθούν στα σχολεία προκειμένου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. Όταν οι προτάσεις κωδικοποιηθούν, θα συνταχθεί φάκελος και θα κοινοποιηθεί στους κατά τόπους δήμους αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, προκειμένου μέσω των τεχνικών τους υπηρεσιών να δρομολογήσουν παρεμβάσεις. «Οι διαδρομές δεν θα αφορούν μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και στις περιοχές εκτός Βόλου. Για παράδειγμα στο Πήλιο, οι μαθητές κινούνται μέσα από καλντερίμια που γίνονται ολισθηρά και άρα επικίνδυνα σε περίπτωση βροχής ή χιονόπτωσης. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τις διαδρομές που ακολουθούν οι μαθητές καθ’ οδόν για το σχολείο και να τις καταστήσουμε όσο το δυνατό πιο ασφαλείς», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου